Als ze van hun fiets stappen, doen ze hun broek naar beneden en kunnen ze plassen." De Vries merkt nog een ander verschil op met de mannen. "Doorgaans wordt er met het gezicht naar de weg geplast. Als je het andersom doet, zit je namelijk met je blote billen naar de karavaan.
Stoppen langs de weg
“We stoppen gewoon langs de kant van de weg om te plassen. Vaak verzamel je wel ploeggenoten of andere rensters om je heen, zodat je samen stopt. Het lastige voor ons vrouwen is dat we echt onze broek naar beneden moeten doen”, aldus Van den Bos.
En als het écht niet anders kan, is plassen tijdens de koers ook mogelijk. Even een handje op de rug van een ploegmaat met hoge nood, het rechterbeen naar beneden, de broek naar beneden en plassen maar.
'Zulke beelden zijn schering en inslag. Maar de meeste renners hebben hun darmen onder controle, al gebeurt het vaak dat je een renner na de aankomst richting bus ziet spurten om snel het toilet op te zoeken.
Het peloton met wielrenners maakt een ronde door Frankrijk in verschillende ritten, ook wel etappes genoemd. In totaal duurt de Tour de France 3 weken, waarin de renners 21 keer op de fiets stappen. De overige dagen zijn rustdagen, waarin het peloton zichzelf weer even aan de batterij kan leggen.
De drager van de groene trui is de leider van het puntenklassement. In dat geval heeft hij of zij de meeste punten verzameld. Deze punten sprokkel je bij elkaar door bij tussensprints en etappes in de top 15 te eindigen. Bij de Tour de France is het zo dat de meeste punten bij vlakken etappes zijn te verdienen.
De gele trui (Frans: maillot jaune) is het shirt waarin de leider van het algemeen klassement van de Tour de France rijdt en als zodanig herkenbaar is.
Zorg ervoor dat uw plas een vloeiende straal is, onderbreek deze dus niet. Het kan helpen om tijdens het plassen licht naar voren en naar achteren te bewegen. Wiebel na het plassen heen en weer. Buig voorover en pers licht, om eventueel achtergebleven urine alsnog uit te plassen en nadruppelen te voorkomen.
Als ze echt heel hard aan het fietsen zijn, stoppen ze niet en plassen ze soms gewoon van de fiets af in de bosjes. Ze laten zich dan door een ploeggenoot vooruit duwen. Maar ze mogen niet zomaar plassen als er publiek langs de kant staat, dan krijgen ze een boete.
Neem het zekere voor het onzekere en plan je route zo, dat je onderweg een wc tegenkomt voor het geval je het echt niet meer op kunt houden. Desnoods zou je altijd bij iemand aan kunnen bellen of bij een restaurant of café kunnen gaan (vergeet niet wat losgeld mee te nemen).
In het water is het ook geen probleem: plassen in je wetsuit, je moet er misschien even aan wennen, maar onthoud: de meeste triatleten doen het!
Het veld weer in
Als je hebt geplast, ren je weer naar de grensrechter toe. Hij of zij beslist dan wanneer je het veld weer in mag. Als je een voetbalwedstrijd op tv ziet, zal je vast merken dat voetballers bijna nooit hoeven te plassen onder de wedstrijd. Ze plassen namelijk altijd even voordat ze het veld op gaan.
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen. In veel Afrikaanse landen wordt door vrouwen alleen staand geplast en is dit de reguliere methode. Mannen doen het al eeuwen: staand plassen.
Lossen (wielrennen), een term waarmee wordt bedoeld dat een wielrenner het tempo van het peloton niet meer kan bijhouden.
In zijn broek
In meeste gevallen verlaat het vocht het lichaam dus op een andere manier. Wanneer het echt niet anders kan dan plast de coureur gewoon in zijn broek. Hij heeft natuurlijk geen tijd om te stoppen.
De juiste houding om staand te plassen
Buig licht door uw knieën om te zorgen dat deze niet op slot staan. Trek uw rug goed op, waardoor uw onderrug hol wordt en uw bekken naar voren kantelt. Uw blaas kan op deze manier goed leeglopen. Ontspan uw bekkenbodem en neem de tijd.
Ga voor kleding die zo min mogelijk op je blaas drukt of (te) strak zit. Het kan ook helpen om je bovenste knoopje tijdens de rit open te doen of je riem iets losser te maken. Om de druk op je blaas te verminderen helpt het soms ook om je bekkenbodemspieren aan het werk te zetten.
Maak je als vrouw graag lange wandelingen, dan is de UIXI een uitkomst. Hurken, je plas tijdens het wandelen lang ophouden of kleine rondjes wandelen om altijd in de buurt van een toilet te zijn: met de UIXI hoeft dit niet meer. De herbruikbare plastuit is verkrijgbaar in acht vrolijke kleuren en kost 19,95 euro.
Zet uw voeten plat op de grond neer. Uw knieën en heupen maken een hoek van 90 graden. Kinderen of volwassenen die dit niet lukt, kunnen het beste een voetenbankje gebruiken. Laat uw kleding tot op de enkels zakken en plaats uw voeten en knieën iets uit elkaar.
De tweede techniek houdt in dat de vrouw het urinoir gebruikt zoals mannen dit doen, staande zonder hulpstuk. Omdat de anatomie van de vrouw anders is dan de anatomie van de man moeten de benen aan weerszijden van de plasbak staan zodat de straal recht naar beneden valt.
De bolletjestrui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen.
In de 10e etappe van de Tour worden er viermaal punten voor de bollentrui uitgedeeld. Tweemaal op een klim van de 4e categorie, eenmaal op een 3e categorie-klim en eenmaal op een 2e categorie-klim.
Blauwe trui: bergklassement
Dit was tot 2011 het geval. Sinds jaargang 2012 is de leider van het bergklassement te herkennen aan de blauwe trui.
De roze trui (Italiaans: maglia rosa) is de trui van de leider van het algemeen klassement in de Ronde van Italië. Hij is roze, omdat het de karakteristieke kleur is van de organiserende krant, de Gazzetta dello Sport, die namelijk op roze papier wordt gedrukt.