Traditioneel eten mensen in Frankrijk ook nog wel eens dier-ingewanden en organen... Populaire gerechten zijn daarbij onder andere kip met spiermaag, pens, chitterling worst, en foie gras (ganzen-of eendenlever pate). Op een kaasplankje vind je allerlei soorten lekkere kaas.
De Fransen eten bij hun lunch graag warm, maar ook een stokbroodje met lekker beleg zoals een fijne Franse kaas wordt hier veel gegeten bij de lunch. Een warme lunch bestaat in Frankrijk vaak uit een salade, een hoofgerecht met vlees of vis, en tot slot een klein toetje.
In Frankrijk is het geven van fooi minder gebruikelijk dan in landen als de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten worden obers bijna volledig betaald met fooien die klanten achterlaten.
Er zijn twee belangrijke pieken in de dag van een volwassene, tussen 12.00 en 13.30 uur, voor de lunch, en tussen 19.00 en 20.30 uur, voor het diner. Een leuke statistiek is dat om 12.30 uur 57% van de Fransen bezig is met eten, tegenover 38% van de Belgen, 20% van de Duitsers en slechts 14% van de Britten.
Uit eten gaan of ergens iets drinken is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Ook prijzen in de supermarkt zijn redelijk vergelijkbaar. In de grote steden en toeristische gebieden liggen de prijzen natuurlijk wel een stuk hoger, maar tijdens de Frankrijk groepsreis slaap je midden in de Alpen.
In principe is de 'service' inbegrepen, dus Fransen geven zelden meer dan 5 procent fooi (pourboire).
Is fooi geven normaal in Frankrijk? Ja. Ook al is het niet verplicht, afronden naar de dichtstbijzijnde euro of 5-20 procent toevoegen is een teken van waardering voor de service en het personeel.
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait).Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Van typisch Franse hapjes zoals quiche en kaas tot steak tartare met een twist, camembert uit de oven en nog veel meer. Alle hapjes zijn makkelijk om te maken en je hebt alleen producten uit de winkel nodig en er is keuze uit vega, vis en vlees. En dat hoef helemaal niet veel te kosten.
Ze eten hun grootste maaltijd tijdens de lunch
Of toast met een zoet of hartig beleg (ook wel bekend als een tartine). Soms is het een croissant, en misschien een klein glaasje vruchtensap. Tegen lunchtijd heb je behoorlijk honger, en dat is goed, want lunch is de maaltijd in Frankrijk.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
In Frankrijk wordt eten gezien als een genot; er is geen schuldgevoel verbonden aan het genieten van eten . Geen enkel voedsel is taboe voor de Fransen. Toch wordt alles met mate en in kleinere porties geconsumeerd, zittend en zonder haast.
' en ça va betekent 'gaat het? '. Het antwoord wat je meestal geeft op deze vraag is Ça va bien, merci. Dit betekent 'Het gaat goed, dank je.
Au revoir – Tot ziens
Dit is de meest gebruikelijke manier om afscheid te nemen in het Frans.
De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen. Daarbij is het ook een sociaal gebeuren: de Fransen houden ervan vooral op zondag urenlang te tafelen met vrienden of familie. Al dat lekkers wordt traditioneel "weggespoeld" met een goed glas wijn!
In Frankrijk is het noodzaak even op het bonnetje te kijken! In veel gevallen zijn de servicekosten al in de prijs verwerkt. Een tip is dan niet nodig. Staat er echter service non compris op jouw bon, dan is de service niet inbegrepen.
Fooi geven in een spa in Frankrijk
Budgetteer ongeveer 10-15% van de behandelprijs . Dat betekent dat u voor een massage die u 100 euro kost, kunt overwegen om een fooi van 10 euro te geven als de service gemiddeld was, of zoals u zou verwachten - of bedank met een fooi van 15% als de therapeut een uitstekende behandeling heeft gegeven.
– Is de servicekosten inbegrepen in Frankrijk? De servicekosten, of “service compris,” zijn inbegrepen in uw restaurantrekening in Frankrijk , hoewel u nog steeds een paar euro kunt achterlaten voor fooi.
In de privésfeer begroeten Fransen elkaar vaak met 'la bise', maar op de werkvloer is dit niet gebruikelijk. Beperk je daarom tot het schudden van de hand van de ander. Geef altijd een stevige hand, maar let er goed op dat je niet knijpt. Vergeet niet om de andere persoon aan te kijken tijdens de begroeting.
Mag ik de rekening, alstublieft? L'addition, s'il vous plaît.
In sommige gevallen is de fooi ook al bij de prijs inbegrepen, let daar dus goed op voordat je aan het rekenen gaat. Een fooi van 10-15% volstaat eigenlijk altijd, al is het in Nederland eerder 5-10% wat er aan fooi gegeven wordt.