Threema is een berichtenapp met end-to-endversleuteling. In tegenstelling tot veel andere berichtenapps, hoef je bij de registratie geen e-mailadres of telefoonnummer in te voeren. Hierdoor genieten gebruikers van een hoge mate van anonimiteit.
In tegenstelling tot Telegram Messenger dat geen duidelijk verdienmodel heeft, kan het verdienmodel bij Threema niet duidelijker: de applicatie kost 1,79 euro om te downloaden.
Omdat Signal standaard beveiligd is, zijn al hun chats – direct en in groep – end-to-end versleuteld. Dit betekent dat, als de gebruiker de app gebruikt, zonder de instellingen te wijzigen, hij nog steeds meer bescherming heeft op WhatsApp dan op Telegram.
Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
Signal is een chat- en bel-app waarmee je versleuteld kunt communiceren met andere gebruikers. De applicatie werkt vergelijkbaar met WhatsApp, maar versleutelt met eind-tot-eind-encryptie al je gesprekken zodat niemand (inclusief de makers) ze af kan luisteren.
De best beveiligde berichten-apps voor Android en iPhone zijn berichten-apps die gebruikmaken van eind-tot-eindversleuteling, standaard worden versleuteld, weinig (of geen) gegevens opslaan en zijn ontwikkeld op basis van opensourcecode.
WhatsApp heeft, net als elke andere app, kwetsbaarheden. Kwaadwillenden kunnen zo'n lek misbruiken om een doelwit te hacken. In dit geval zou de telefoon van Bezos zijn gehackt via een malafide videobestand dat via WhatsApp is gestuurd.
Sms-berichten zijn niet specifiek beveiligd. Ze worden wel verzonden en ontvangen via een afgeschermd netwerk. Het betekent niet dat jan en alleman uw berichtjes kan aftappen, maar wel dat er geen speciale techniek wordt gebruikt om het sms-verkeer te versleutelen. Voor normaal gebruik is sms prima geschikt.
Threema :: Android iOS Windows Phone
De app is volledig anoniem te gebruiken - je hoeft dus geen mobiel telefoonnummer of e-mailadres in te voeren - en heeft een fraaie interface. Naast berichten kun je ook foto's, video's, spraakberichten en je locatie naar anderen versturen.
De chatbox bestaat nog: websites en apps waar je terecht kan voor anoniem chatten, gezellig kletsen of een goed gesprek. Om te praten met jongeren, ouderen, hulpverleners of lotgenoten: voor iedereen zijn er passende chatboxen. Gebruik altijd een nickname, en geef geen huisadres of e-mail aan onbekenden.
Veel mensen hebben deze accounts gekoppeld aan hun sociale media, die kunnen worden gebruikt om uw gegevens te achterhalen. Via onbevoegde toegang tot uw accounts kan een hacker uw locatiegegevens en uw e-mails, berichten en keychains bekijken.
Het is technisch niet mogelijk een simkaart te hacken en op andermans kosten te bellen. Wel is het zo dat smartphones tegenwoordig dezelfde mogelijkheden hebben als 'gewone' computers. Helaas betekent dat ook dat ze slachtoffer kunnen worden van kwaadaardige software (malware), net als 'gewone' computers.
Je kunt malware op je telefoon opsporen met antivirus-apps. Goede gratis varianten die dat doen zijn de apps van AVG, Kaspersky, Avast en Bitdefender. Deze scannen je telefoon op verdachte apps en programma's. Perfect om malware en virussen op je telefoon op te sporen.
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.
Ga daarom nooit zomaar in op berichten waarvan u niet weet van wie ze zijn of waar het over gaat. Open dan ook geen links en download geen bestanden. WhatsApp geeft een waarschuwing als iemand een bericht van een onbekend nummer krijgt.
Met het gebruik van WhatsApp verdwijnt ook een groot deel van je privacy. De app is immers eigendom van Facebook en zoals we weten is Marc Zuckerberg gek op het verzamelen van data. Bij voorkeur zoveel mogelijk. Goede reden dus om WhatsApp te verwijderen en Zuckerberg het nakijken te geven.
Viber lijkt op zich een veilig alternatief voor WhatsApp, maar dit is niet helemaal waar. Deze chatdienst maakt gebruik van 256-bit end-to-end encryptie en ze bewaart geen gegevens op haar servers.
Signal staat bekend als een veilige chat-app. Alle berichten zijn versleuteld en de dienst is opensource. Dit stelt experts in de gelegenheid om de versleuteling te testen. Signal toont geen advertenties en heeft geen winstoogmerk.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
,,Wil je baas die inzien, dan is de vraag: wiens belang weegt meer, jouw privacy of zijn redenen om je WhatsApp-berichten te bekijken?” Je werkgever heeft niet zomaar het recht om e-mails of appjes te lezen die heel duidelijk over jouw privéleven gaan: dat schaadt namelijk jouw recht op privacy in je eigen levenssfeer.
Signal gebruikt deze als sleutel voor bepaalde informatie in de app. Daarmee kan Signal die informatie op zijn servers back-uppen. Denk aan je contactenlijst, je profiel, je app-instellingen en je lijst geblokkeerde contacten. De berichten zelf worden niet geback-upt.