Een gezonde sta-werkplek
Je hart pompt bij staand werken 10 x zoveel bloed rond in je lichaam. Een effectieve bloedcirculatie houdt je scherper. Je lichaam is niet ontworpen om veel te zitten, hierdoor kun je klachten krijgen. Wissel je je houding af met staan, dan reduceer je de kans op rug- schouder- en nekklachten.
Bij staand werk is het de statische belasting van de spieren, de samendrukking van de zachte weefsels en de hydrostatische druk in de benen, die vermoeidheid kan veroorzaken. Daarbij bepalen de positie van de armen en van de rug in grote mate of er zich een risico voordoet.
Werknemers moeten zich volgens de FNV houden aan de volgende vakbondsnorm: Zittend werk – niet meer dan 2 uur achter elkaar zitten en maximaal 5 uur per dag zittend werken. Staand werk – niet meer dan 1 uur achter elkaar staan en maximaal 4 uur per dag staand werken.
"... werknemers moeten ernaar streven om geleidelijk aan twee uur per dag te staan tijdens het werk, en dit uit te breiden naar vier uur per dag (bij 8 werkuren). Zittend werk moet regelmatig worden afgewisseld met staand werken.
In de Arbowet staan geen expliciete voorschriften voor staand werk. Maar elke werkgever moet de werkplek wel zo inrichten dat deze voldoet aan de ergonomische beginselen, waarbij er een afweging gemaakt dient te zijn tussen welke activiteiten staand dan wel zittend uitgevoerd worden.
Werknemers die hun werkzaamheden voornamelijk staand verrichten en daarbij weinig lopen, kunnen op den duur gezondheidsklachten krijgen, zoals problemen met de doorbloeding, rugklachten of klachten aan de heupen, knieën en/of voeten.
Iemand van 65 kilo die elke dag 6 uur staat in plaats van te zitten, verbrandt daarmee zo'n 54 kilocalorieën extra per dag – vergelijkbaar met het aantal calorieën in een cappuccino zonder suiker. Met staan in plaats van zitten kun je in totaal zo'n 2,5 kilo per jaar verliezen, schrijven de onderzoekers.
Als we langere tijd op één plek staan, stroomt er minder bloed en daardoor ook minder zuurstof door de spieren. Dit kan leiden tot pijnlijke spanningen, krampen en zelfs spierpijn. Niet alleen de spieren maar ook de gewrichtskapsels worden door de verminderde stroming van de gewrichtsvloeistof stugger en kwetsbaarder.
Het veel en langdurige stilzitten of liggen kan onder meer leiden tot vetopslag rondom het hart, slechte botkwaliteit bij vrouwen en hoge bloeddruk. Veel ouderen zijn zich volgens de hoogleraar niet bewust van de gevaren van het zogeheten 'sedentair gedrag'.
Verkleind risico op klachten aan je spieren en gewrichten
Een goede zithouding is zeker van belang, maar ook beweging is belangrijk (sterker nog: een goede zitoplossing zorgt juist voor meer beweging). Regelmatig staand werken een belangrijke component om te zorgen voor meer beweging in je werkdag.
staan. Dat wil zeggen: langer dan een uur achter elkaar staand werk verrichten. Hoewel af en toe staan goed is voor de bloedcirculatie, zorgt te lang staan er juist weer voor dat de beenspieren het bloed niet meer richting het hart pompen. Dit kan dus leiden tot gezwollen enkels of de eerdergenoemde spataderen.
Maximaal 30 minuten continu zitten
Het is wel zo dat de staande pauzes de pijn verlichten, deze is niet volledig weg. Verder zijn er ook grote individuele verschillen, er kan dus niet één optimaal zit/sta schema's weerhouden worden op basis van dit onderzoek. Na een half uur zitten tien minuten staan, is wel effectief.
Afhankelijk van je gewicht verbrand je ieder uur ongeveer 50 extra calorieën. Door slechts drie of vier uur staand te werken verbrand je al zo'n 150 tot 200 calorieën extra tijdens werktijd.
Niet langer dan een uur staan, zo'n 4 tot 6 keer per dag afwisselen en een wekker gebruiken. Allerlei tips om goed te wennen aan uw zit-sta bureau en het gebruik ervan tot een gewoonte te maken.
In het nieuws. Dertig minuten bewegen per dag lijkt de norm, maar een onderzoek aan de universiteit van Oxford zegt nu dat twee uur per dag rechtopstaan al beter is voor de gezondheid.
Langdurig zitten is slecht voor je gezondheid met als gevolg een verhoogde kans op ziekteverzuim en daardoor minder productiviteit. Even zitten kan heel fijn zijn. Het vermindert stress en helpt je lichaam te herstellen van bijvoorbeeld een sportieve inspanning.
Bij het zitten leg je ook druk op je ledematen, vooral dan de spieren in je onderlichaam. Die druk snijdt je zenuwen en (slag)aders af waardoor het bloed niet voldoende circuleert. De spieren missen dus bloedtoevoer, voelen verdoofd en kunnen zelfs opzwellen. Als we onze spieren niet gebruiken, worden ze ook zwakker.
Houd de correcte stahouding vast tijdens het lopen. In de juiste houding lopen is niks meer dan een uitbreiding van in de juiste houding staan. Houd je hoofd omhoog, je schouders naar achteren, je borst naar voren en kijk tijdens het lopen recht voor je uit. Probeer niet je hoofd naar voren te duwen.
Als richtlijn kunt u aanhouden dat u niet meer dan één uur achter elkaar staand werkt. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u gedurende de hele werkdag niet meer dan de helft van de tijd staat.
Staand werken zorgt voor hogere productiviteit
Een zit-sta bureau zorgt voor een betere lichamelijke gezondheid. Het afwisselen tussen zitten en staan vermindert lichamelijke klachten. Het vermindert rugpijn, concentratieverlies en nek-en schouderklachten.
Een zit sta bureau resulteert in een gevarieerde werkhouding. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een zit sta bureau leidt tot minder klachten in de rug, nek en schouder. Wisselwerken is echter erg belangrijk want net als lang zittend werken is lang staand werken belastend voor het lichaam.
Staan is veel vermoeiender dan lopen. Loop regelmatig een stukje. Dat stimuleert de bloedsomloop en zorgt ervoor dat je benen en rug minder snel vermoeid raken. Draag eventueel steunkousen om vermoeide benen te voorkomen.
Lang volhouden doe je vooral door te oefenen. Het is namelijk grotendeels de mate van training van de juiste spiergroepen die bepaalt hoe lang je kunt staan, en hoe lang je met instrument kunt lopen. Daarnaast leer je door te oefenen je eigen lichaam beter kennen.
Soms is de oorzaak duidelijk, zoals door lang lopen of staan, het dragen van slecht passende schoenen of schoenen met hoge hakken. Maar ze komen ook veel voor bij een schimmelinfectie, allergie, diabetes en zenuwaandoeningen waarbij de lange zenuwen naar de voeten minder goed werken (polyneuropathie).