De operatieDoor middel van een zwak elektrisch stroompje prikkelen (stimuleren) we delen van de hersenen. Tijdens de wakkere operatie moet u opdrachten uitvoeren met uw gezicht, armen, handen, vingers en benen om de neurochirurg van informatie te voorzien. Soms moet u ook verschillende spraakoefeningen doen.
In specifieke situaties stelt de neurochirurg voor een deel van de operatie niet onder volledige narcose uit te voeren. U bent dan dus wakker tijdens de operatie. Dat maakt het mogelijk spraak en/of bewegingen van de patiënt tijdens de operatie te testen.
Het belangrijkste risico van deze operatie is beschadiging van hersenweefsel. Hierdoor kunnen uitvalsverschijnselen of tijdelijke of blijvende verlamming ontstaan. Een ander risico is het ontstaan van een bloeding, hersenoedeem, epilepsieaanval of infectie.
Reken op een herstel van ongeveer zes weken. In deze periode bouwt u langzaam uw conditie weer op.
Na de operatie kunt u last hebben van vermoeidheid. U kunt sneller lichamelijk vermoeid zijn, bijvoorbeeld na een wandeling. Ook na activiteiten als lezen of een gesprek voeren kunt u meer vermoeid zijn. Dit noemen we mentale vermoeidheid.
Een hersenoperatie kan gebeuren onder volledige narcose, maar kan ook gedaan worden met een plaatselijke verdoving. Snijden in de hersenen geeft geen pijn, want hersenweefsel zelf registreert geen pijn.
Van de mensen met een laaggradig glioom is ruim 80% twee jaar na diagnose nog in leven, terwijl dit ongeveer de helft is onder patiënten met een hooggradige ziekte.
Volgens de wet mag u minimaal 2 weken of 3 maanden niet rijden. Hoe lang u niet mag rijden, hangt af van de klachten die u heeft na het infarct. Als u geen klachten heeft, is het verstandig om na 2 weken een Gezondheidsverklaring in te vullen.
Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie. Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven. Vraagt u dan om een middel om de misselijkheid tegen te gaan.
Type A is het meest risicovol, omdat de meest vitale organen – namelijk het hart en de hersenen – van het lijf dan in gevaar komen. Als de wand van de aorta dunner wordt, kan deze scheuren, waardoor iemand door massaal bloedverlies overlijdt.
Definitieve genezing van gliomen met graad II t/m IV is tot op heden helaas niet mogelijk. Deze gliomen groeien met uitlopers door het gezonde hersenweefsel heen en kunnen daardoor nooit volledig verwijderd worden. Ze komen in de loop der tijd terug en worden daarom kwaadaardig genoemd.
Kwaadaardige hersentumor (hersenkanker)
Een kwaadaardige hersentumor groeit snel en dringt wel door in het omliggende hersenweefsel. De tumor kan uitzaaien naar andere delen van de hersenen of het ruggenmerg. Een kwaadaardige hersentumor zaait heel zelden uit naar andere delen van het lichaam.
De wond geneest snel en na circa één week kunnen de hechtingen door de huisarts verwijderd worden. Na een craniotomie is het herstel doorgaans vlot, gemiddeld kunnen patiënten twee tot vijf dagen na de operatie weer naar huis.
Kan ik wakker worden tijdens een operatie? Het tijdens een operatie bij bewustzijn komen en je dit later herinneren, wordt awareness genoemd. Dit komt zelden voor, in minder dan een half procent van alle narcoses.
Het komt zelden voor, maar het gebeurt: 1 op ruim 19.000 mensen wordt wakker tijdens een operatie.
Als je onder narcose bent kun je niet uit jezelf wakker worden. De anesthesioloog is de dokter die jou de slaapmedicijnen gaat geven.Hij zorgt voor jou als je onder narcose bent en zorgt ervoor dat je weer wakker wordt als de ingreep klaar is.
De hersenen worden in een omkeerbare coma gebracht, zo blijkt uit een onderzoek bij mensen onder volledige narcose. De hersenactiviteit is veel lager, dan wanneer iemand slaapt. Bijna net zo laag als bij een patiënt wiens hersenstam niet meer werkt, zoals bij comatueuze hersenen.
Dromen kan niet tijdens een narcose. Veel mensen zien op tegen een narcose. Ze hebben moeite om de regie uit handen te geven, of ze zijn bang voor dat er iets mis kan gaan. Gelukkig is narcose tegenwoordig heel veilig en vaak weinig belastend voor een patiënt.
Huishoudelijk werk: zwaar huishoudelijk werk (stofzuigen, ramen lappen, dweilen etc.) niet doen tot 6 weken na de ingreep. Licht huishoudelijk werk (bijvoorbeeld stof afnemen) mag u na de eerste week weer doen.
Advies van artsen
Je moet er wel rekening mee houden dat dit slechts een advies is. Je bent zelfs na het advies van de dokter nog steeds zelf verantwoordelijk voor de keuze om te gaan rijden. Je bent namelijk ook zelf verantwoordelijk voor de keuze om te rijden met grote vermoeidheid.
Heel wat hersentumoren worden ontdekt naar aanleiding van aanhoudende, met de tijd erger wordende hoofdpijn die al dan niet gepaard gaat met misselijkheid, braken, slechter zien en bewustzijnsdalingen. Die symptomen komen hoofdzakelijk voor door een drukstijging in het hoofd.
HMC is grootste centrum voor glioom operaties in Nederland
Gliomen zijn kwaadaardige tumoren die in de hersenen zelf ontstaan.
De meeste hersentumoren zijn erg kwaadaardig en groeien snel. Daardoor is het meestal binnen een maand of drie wel duidelijk dat er wat anders aan de hand is en wordt iemand doorgestuurd naar de neuroloog. Voor de overlevingskansen is deze vertraging overigens niet van belang: gliomen zijn ongeneeslijk.
Oorzaak hersentumor
De oorzaak van echte of primaire hersentumoren is nog steeds onbekend. Er is wel gedacht dat een virus de oorzaak kan zijn of straling, chemische stoffen en ongelukken, maar niets is bewezen. Er is soms wel een erfelijke component, met meerdere patiënten met gezwellen in één familie.