Hoeveel flesjes moet ik kopen? Het is handig als je 2 of 3 flesjes in huis hebt. Meer is niet nodig. Vervang je flesjes als de kunststof of het glas beschadigd of gebarsten is.
Voor flesvoeding heb je minimaal nodig: 2 flesjes, 2 spenen, 1 rager om de flesjes mee te reinigen en een flessenwarmer of magnetron. Is je baby nog klein dan zijn de flesjes van 125 ml handig, voor grotere baby's zijn flessen van 250 tot 300 ml geschikt.
Als je baby genoeg plast, ongeveer zes natte luiers op een dag heeft en goed groeit en levendig is, dan weet je dat hij genoeg binnenkrijgt. Een richtlijn voor vaak je je baby flesvoeding geeft, is om de twee tot maximaal vier uur. 's Nachts kunnen de tijden tussen twee flessen wat langer zijn.
Geleidelijk geef je steeds meer gewone melk en bouw je de opvolgmelk af. Een kind van 1 tot 4 jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter = 2 bekertjes melk(producten) nodig.
Bij flesvoeding kun je van 6 voedingen naar 5 voedingen wanneer je baby er aan toe is. Dit is meestal rond de 6 weken.
Als er genoeg gegeten wordt overdag, kunnen de flessen worden afgebouwd. Let op: doe dit niet direct. In eerste instantie kun je nog wel een fles geven 's avonds, maar je kind mag er niet meer mee in slaap vallen. Geef de fles daarom vóór het bedtijdritueel.
Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden. Een voeding duurt 20-30 minuten. Geef het flesje in ieder geval niet langer dan een half uur en gooi restjes weg.
Na een aantal dagen is het goed voor het welzijn van de baby, dat er grotere pauzes komen tussen de voedingsmomenten. De voeding wordt tijdens deze langere pauzes optimaal verteerd en de baby kan goed slapen, om vervolgens na ongeveer 3-4 uur weer uitgerust te starten aan de voeding.
In principe geldt de regel dat je klaargemaakte kunstvoeding maximaal acht uur in de koelkast mag bewaren (max 4°C) en maximaal een uur zonder koeling.
Hoe lang moet je om de 3 uur voeden? Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur.Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml. Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram.
De baby kan zogenoemde 'regeldagen' hebben waarop hij of zij het totale voedingsschema omgooit. Dit gebeurt meestal rond 10 tot 14 dagen, rond 6 weken en rond 3 maanden.
Wanneer moet je de speen van de fles nu vervangen? Vervang de flessenspeen in ieder geval als er ergens een scheurtje zit of als je merkt dat je kindje begint te sputteren of verstijven tijdens de voeding. Dit laatste duidt namelijk op een te snelle speen van de fles.
De eerste twee maanden vaak iets van een 200 tot 300 gram per week. De volgende twee maanden daalt dat dan naar 100 tot 200 gram per week ongeveer. Daarna zie je vaak een afvlakking. Van vier tot zes maanden bedraagt de gemiddelde gewichtstoename 100 tot 150 gram per week.
De algemene richtlijn voor de hoeveelheid flesvoeding per dag is: 150 ml melk per kilo gewicht. Weegt je baby 5 kilo, dan heeft hij/zij op een dag dus 5 keer 150 = 750 ml flesvoeding nodig. De hoeveelheid voeding per fles is laag als je kindje nog jong is (75-110ml) en het aantal flesjes op de dag hoog is (7-10).
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Hoe lang die dutjes duren, verschilt per kind. Hoe ouder je kind wordt, hoe langer hij 's nachts slaapt. Als je baby goed op gewicht is en voldoende groeit, is het na zo'n twee maanden niet meer nodig om hem 's nachts wakker te maken voor voeding.
Hoe herken je dat je baby honger heeft? Hij zuigt op z'n vingers of sabbelt op z'n handje.Hij maakt zuigbewegingen met de lippen.Als je je baby dicht bij je hebt, zal hij beginnen 'zoeken' naar je borst.
Wanneer je het idee hebt, dat je kindje niet echt honger meer heeft, maar nog wel wil zuigen om in slaap te vallen, kun je hem/haar aanleggen aan de leegste borst. Zodoende krijgt je kindje niet nog hele grote hoeveelheden voeding binnen, maar kan het wel even zuigen om in slaap te vallen.
Signalen dat je te weinig borstvoeding hebt
Je baby heeft weinig en nog donkergekleurde ontlasting. Je baby is niet tevreden na de voeding. Je baby komt niet aan of valt af. Je baby huilt veel en slaapt amper of is extreem rustig en lusteloos.
Te veel voeding, dit zijn de signalen
Als je veel melk aanmaakt kun je dit merken doordat: Je baby onrustig drinkt en zich vaak verslikt. Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby. Je baby buikkrampen heeft en veel huilt.
In principe hebben baby's vanaf ongeveer 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar sommige baby's kunnen al bij 4 of 5 maanden zonder nachtelijke voeding. Hoewel iedere baby anders is, weten we dat er factoren zijn die invloed hebben op het doorslapen van je kind en op het nodig hebben van een nachtvoeding.
Ligt vaak aan het gewicht van het kindje wanneer de laatste voeding eraf kan. Vraag het anders ook even op het consultatiebureau. Vaak gaat de voeding van 23:00 (flesvoeding wel te verstaan, borstvoeding is nog vaak op verzoek) eraf na 5 maanden.
Hoeveel voeding geef je in een fles? De richtlijn is als volgt. Geef je kind op een dag ongeveer 150 milliliter flesvoeding per kilo van zijn gewicht. Als je kind 5 kilo weegt, heeft het op een dag dus ongeveer 750 milliliter voeding nodig.