Dit is de aquariumvis die (eerst) eitjes legt voordat de vissen baby's ter wereld komen. Voorbeelden hiervan zijn Maanvissen en Discusvissen.
Even later komen ze dan ook uit hun moeder. De jongen komen als een mini-versie van de ouders ter wereld en zijn bij de geboorte al actief. Beenvissen Beenvissoorten zoals zalm, tonijn en haring leggen eieren. Meestal leggen ze grote aantallen eitjes, omdat heel veel eitjes worden opgegeten door roofdieren.
Algemeen. De groep 'levendbarenden' bestaat uit vissoorten die geen eitjes leggen, maar waarbij de jongen in het lichaam van de moeder ontwikkelen. Levendbarende aquariumvissen komen uit de vissenfamilies Goodeidae, Anablepidae, Poeciliidae en Hemiramphidae.
Ei-leggen is ook wat de naam suggereert: De vissen leggen eieren in plaats van het baren van kleine visjes. Zodra de eieren zijn gelegd groeien ze uit tot kleine visjes die uitkomen met een bijbehorende dooierzak en groeien dan uit tot volledige vissen.
De meeste vissen leggen dus eitjes. Maar er zijn ook eierlevendbarende vissoorten. Dit houdt in dat de babyvisjes in de moeder tot ontwikkeling komen.
Het mooiste zou zijn als je de babyvisjes weer snel terug kan plaatsen. Omdat in je aquarium de waterwaardes optimaal zijn en dit een gunstige werking heeft op de doorgroei. Dus wanneer je babyvisjes iets groter zijn dan de bek van de andere vissen, dan plaats je ze meteen terug in aquarium.
3) Broedzorg
Eénmaal zij gelegd heeft, bevrucht hij de eitjes en bewaakt het nest tot de jongen uitkomen. Zelfs nadien zal hij bij gevaar de jongen in zijn muil laten vluchten tot dit geweken is. Na enkele weken zijn de jongen zelfstandig en verjaagt het mannetje ze.
De witte eitjes zijn altijd leeg, als het een beetje de kleur geel heeft dan weet je dat daar iets in moet zitten. Je kan als je dat wil de eitjes in een potje doen met een netje om de opening heen en het geheel gewoon in je aquarium op de bodem zetten. Zo kunnen de vissen er niet bij.
Guppy's vallen in de categorie van levendbarenden en leggen daarom geen eitjes. Tijdens de bevruchting worden de eitjes in het moederlichaam bevrucht en zullen deze zich ontwikkelen tot baby guppy's. Tijdens de bevalling komen de jongen levend naar buiten, vaak wel nog voorzien van een dooierzak.
Het vrouwtje krijgt per keer tien tot zeventig jongen. Grotere vrouwtjes krijgen vaak meer jongen dan kleine vrouwtjes. Ze kan een behoorlijk opgezette buik krijgen, maar heeft er geen hinder van. Laat haar met rust als ze gaat afzonderen van de rest.
Hoewel er verschillende vissoorten zijn die levende vissen baren, leggen vrouwelijke goudvissen eieren (kuit) waar de guppen uit komen. Het leggen van de eitjes heet “kuit schieten”. Nadat de eitjes gelegd zijn bevrucht een mannetjes goudvis de eitjes. De bevruchting vindt dus niet in de vis plaats, maar daarbuiten.
Aan de andere kant een goudvis kan met gemak 1000 eieren geven dus een paar meer of minder is niet zo erg.
Dit wordt paaien genoemd. Er zijn echter ook soorten als de guppy en zwaarddragers waarbij de eitjes inwendig worden bevrucht en volledig ontwikkelde jongen ter wereld komen. Visseneitjes zijn over het algemeen klein en doorzichtig, evenals de larve.
Dieren die eieren leggen zijn vissen, amfibieën, insecten, reptielen, vogels en monotreme zoogdieren. Zo vormt bijvoorbeeld kikkerdril de eieren van kikkers. Eieren van vogels worden beschermd door een harde, kalkachtige schaal.
Naarmate het einde van die eerste maand nadert, gaat een deel van die energie naar de seksuele ontwikkeling. Na ongeveer zes weken gaat er nog meer energie naar de ontwikkeling van de seksuele activiteiten. Na zes weken beginnen ook de vinnen verder uit te groeien. Eerst de staart en ongeveer een maand later de rugvin.
In Nederland worden soorten als paling, tilapia, meerval, forel, tarbot, snoekbaars, barramundi en tong gekweekt. Het kweken van vis gebeurt op twee verschillende manieren. Er bestaan open kweeksystemen en gesloten kweeksystemen. Het kweken van vis in een open systeem vindt plaats in binnenwateren.
Er kan makkelijk een cichlide koppel bij hoor en die eten ook gewoon jonge platy's en guppen op. Wel zorgen voor voldoende bodem schuilplaatsen door bv halve kokosnoot neer te leggen.
Wat je vooral niet moet doen is je baby guppy's beschermen. Gewoon in je bak laten zonder bescherming. Als een volwassen gup een baby te pakken krijgt en opeet, dan is dat geen probleem. Het is juist gezond voer voor je volwassen vissen!
Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke Guppen is heel makkelijk te zien. De vrouwen komen vooral voor in wildkleur zoals brons, goud of grijs op het lichaam. De staart kan wel kleur bevatten, maar is veel minder vibrant dan bij de mannetjes. Ook worden de vrouwtjes een stukje groter dan de mannetjes.
Garnalen leggen geen eieren, ze dragen de eieren onder de buik gedurende de hele zwangerschap. Soms lijkt het alsof de zwangere garnaal de eitjes los laat. Ze schut waarschijnlijk de eitjes onder haar buik even op.
Meestal worden ze tegen de aquariumruiten afgezet maar ze kan evengoed kiezen om ze af te zetten tegen de filter, op bladeren of gladde stenen. De eitjes worden nadien bij de corydoras aeneus albinos bevrucht in open water.
Weetje: het vrouwtje legt per keer maar liefst enkele honderden eitjes. Al na twee tot drie dagen komen de eitjes uit waarbij de jongen nog niet de karakteristieken vorm van hun ouders hebben. In eerste instantie blijven de jongen hangen aan het substraat, na ongeveer vijf dagen zwemmen ze vrij in je aquarium rond.
Jonge goudvissen zijn bij de geboorte bijna allemaal zwart van kleur. Geleidelijk krijgen de vissen een oranje kleur. Na circa acht maanden is de helft van de jonge goudvissen oranje. Na een jaar is 80% oranje.
Zo produceert een vrouwtjesharing per jaar 'slechts' dertigduizend eitjes. Andere soorten, zoals de hondshaai en stekelrog, leggen nog minder eieren, zo'n 140 stuks per jaar. Sommige vissen leggen geen eitjes. Bij hen vindt de bevruchting in het lichaam van de vis plaats.
De natuur belastte het mannetje om het vrouwtje te helpen bij het afstoten van de duizenden eieren. Twee of meer mannetjes jagen achter het bewuste vrouwtje en drukken met hun kop tegen de zijlijn van de vis om de lozing van de eieren te bevorderen. Het hele spektakel duurt soms een hele dag of langer.