Geef haar de ruimte
Valt de druk weg, dan ontspant ze zich en kan ze uit eigen vrije wil naar jou toe komen. Houd op te vragen of ze wel verliefd op je is en genoeg van je houdt. Houd op met controleren hoe ze lacht, staat, beweegt, praat en reageert op jou of ze echt wel gek op je is. Laat haar vrij.
Dus, kan iemand met bindingsangst van iemand houden? Jazeker, heel veel. De bindingsangst zorgt voor zelfafwijzing; ik ben niet goed genoeg, ik ben bang om alleen te zijn en ik ben bang om je te verliezen. Als je dit verbergt voor je partner, dan kan hij of zij alleen reageren op je afwerende gedrag.
Bindingsangst is de angst om je aan iemand te binden, angst om uiteindelijk afgewezen te worden. Mensen met bindingsangst vinden het daarom moeilijk om een langdurige relatie aan te gaan met anderen. Deze dieperliggende angst kan verschillende oorzaken hebben.
Wanneer je bindingsangst ervaart kan je ook erg twijfelen aan je partner. Denken dat er vanalles mis is met de ander waardoor jij je voelt zoals je je voelt. Heel vaak kan dan de gedachte opkomen om te stoppen met de relatie. 'We passen immers niet bij elkaar, ik twijfel namelijk zo vaak .. '.
Een vrouw verleiden is vergelijkbaar met dansen met een vrouw. Af en toe hou je haar dicht tegen je aan en soms laat je haar stralen en kijk jij alleen toe. Als je te plakkerig bent, dan zal zij zich belaagd voelen. Als je haar volledig laat gaan en nooit meer terugkomt, dan zal ze zich beledigd voelen.
Wanneer je hem/haar de ruimte geeft, durft hij/zij misschien wel intiemer te worden. Praat niet over de toekomst. Het is het heerlijk om te fantaseren over later, zoals bijvoorbeeld samenwonen of kinderen maar iemand met bindingsangst wilt hier meestal nog niet aan denken.
Negatieve emoties zijn belangrijk als trigger van bindingsangst. Als je bindingsangst hebt en negatieve gevoelens ervaart kun je in blinde paniek raken binnen een relatie. Omdat je die negatieve gevoelens direct associeert met afwijzing. Bindingsangst kan dan ineens omslaan in verlatingsangst.
Bindingsangst doorbreken
Wil je van bindingsangst afkomen, zul je eerst moeten (h)erkennen en niet meer ontkennen dat je wel degelijk verlangt naar een relatie, maar dat je bang bent pijn gedaan te worden of bang bent jezelf te verliezen.
Hoe lang een gemiddelde verliefdheid duurt? De wetenschap geeft ook daar een antwoord op. Uit een recentelijk onderzoek dat in 2021 werd gepubliceerd in Frontiers in Psychology, bleek namelijk dat koppels gemiddeld na 6 maanden minder verliefd werden op elkaar.
Ga samen uit. Ga zoveel mogelijk verschillende leuke uitjes doen. Aan hem of haar om te ontdekken hoe fantastisch een relatie wel kan zijn. Iemand op een negatieve manier proberen overtuigen (lees: om aandacht schreeuwen) zal alleen maar averechts uitdraaien en net zorgen voor meer bindingsangst...
Iemand met verlatingsangst trekt een partner aan met bindingsangst en andersom. Dat gebeurt niet bewust, maar de onderliggende dynamiek is zo sterk dat beiden ervoor zorgen dat er tussen zichzelf en de ander een veilige marge blijft, een soort tussenruimte waardoor de ander niet te dichtbij kan komen.
Laat hem met rust zo lang als je nog boos over verdrietig bent. Pas wanneer jij voelt dat je het weer aankan om bij hem in de buurt te zijn, zoek je toenadering. Hiervoor heb je minstens 3 maanden nodig, het liefst nog langer. Daarna weet je pas hoe het is om zonder hem te leven en of dat het waard is.
Je inspireert elkaar
De liefde van je leven inspireert jou (en andersom). Je wilt het beste voor elkaar en je support de ander altijd in het volgen van zijn of haar dromen. Ook help je elkaar om alles uit jezelf te halen.
Als ze echt Bindingsangst heeft, gaat het lang duren voordat ze gewend is geraakt aan het idee dat het met jou wel goed komt. Als ze bindingsangst heeft zal het korter duren, maar nog steeds maanden.
Die persoon heeft juist iets in jou los gemaakt. Hij of zij heeft een bepaald gedrag of gevoel bij jou opgewekt of een herinnering bij je naar boven gehaald. De kans is groot dat die persoon die je heeft getriggerd overeenkomsten heeft met de persoon waar je eerder een negatieve ervaring mee hebt gehad.
De belangrijkste oorzaak van het verstrikt raken in een patroon van aantrekken en afstoten is een verschil in behoefte aan emotionele intimiteit. En vooral ook hoe lang die emotionele intimiteit voor iemand prettig is.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Dames kost het zes dates om er achter te komen of hij 'mister right' is. Dat meldt de Daily Telegraph. Uit het Britse onderzoek kwam verder naar voren dat één op de vier mannen gelooft in liefde op het eerste gezicht. Deze snelle beslissers weten al dat na enkele seconden of de ander de ware is.
Bestudeer haar oogcontact.
Oogcontact is een belangrijke factor als het gaat om lichaamstaal en zegt veel over de emoties van een persoon. Als je vriendin voortdurend oogcontact met je maakt als jullie in gesprek zijn, is er niets aan de hand, maar als ze oogcontact lijkt te vermijden, is er waarschijnlijk iets mis.
Symptoom 2: Je bent bang om een lange relatie aan te gaan
Ook als je enorm verliefd bent. Dit is tegenstrijdig. Mensen die geen last hebben van bindingsangst willen zich juist hechten aan iemand waar ze verliefd op zijn of waar ze veel van houden. Bij mensen met bindingsangst is het tegenovergestelde het geval.
Iemand wijst je af in de liefde omdat hij of zij bang is om zich te binden of andere verantwoordelijkheden heeft of net een lastige relatie heeft beëindigd. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand je afwijst. Ook afwijzing op het werk kan allerlei oorzaken hebben die niets met jou te maken hebben.