Nederlanders zijn gewild in het buitenland vanwege hun opleiding, talenkennis, flexibiliteit en ondernemingszin. Daarnaast is het bij veel buitenlandse werkgevers bekend dat veel Nederlanders in het buitenland willen werken.
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan. Ook is er door de pandemie een sterke (tijdelijke) groei in de vraag naar specifiek personeel als testers, klantenservicemedewerkers en bezorgers.
Naast de coronaberoepen die nu hot zijn, bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.
Op de lijst staan usual suspects als de IT en bouw, maar ook andere sectoren kampen met nijpende personeelstekorten. Zo zijn vacatures in verkoopberoepen, overheidsberoepen en juridische beroepen tegenwoordig ook moeilijk te vervullen, schrijft het UWV.
Hoe word ik expat? is een wegwijzer vol interviews, tips, reportages en anekdotes over het expatbestaan. Expats en experts uit alle delen van de wereld vertellen eerlijk en onomwonden over hun leven. Ervaren expats wacht een zee van herkenning, een bron van inspiratie en smakelijk leesvoer.
Sommige beroepen bieden voldoende tot goede kans op werk, de zogeheten kansberoepen. Sommige beroepen bieden een zeer goede kans op werk, omdat er weinig geschikte kandidaten zijn voor bepaalde vacatures, dit zijn krapteberoepen ofwel beroepen met moeilijk vervulbare vacatures.
De zeer goed betaalde banen voor 2022 zijn voor beroepen die je in het middenhoge tot hoge management tegenkomt, maar ook consultants, technisch specialisten, (para)medisch specialisten en hoge (semi)overheidsfuncties.
Jaarsalaris verdubbeld
Ook de baangarantie na de lerarenopleidingen techniek, wiskunde en Nederlands is veelbelovend, evenals de opleiding management in de zorg. Kijken we naar universitaire opleidingen, dan bieden tandheelkunde, fiscale economie, econometrie, accounting en fiscaal recht de grootste kansen op werk.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen.
De komende vier jaar verdwijnen mogelijk ruim anderhalf miljoen banen als gevolg van digitalisering, meldde accountants- en adviesbureau PwC onlangs. Onder deze zogenoemde groep met 'zombiebanen' vallen voornamelijk verkoopmedewerkers, vakkenvullers, horecamedewerkers en receptionisten.
De grootste nood is er in de ICT, zorg en bouw. Voor functies als applicatiebeheerder, gespecialiseerd verpleegkundige en werkvoorbereider zijn nauwelijks mensen te vinden. Dus wie op zo'n functie solliciteert, heeft grote kans direct een baan te vinden. In 2019 is logistiek medewerker de meest aangeboden functie.
De top tien meest voorkomende beroepen in Nederland: 1. Winkelbediende 280.000 2. Docent basisonderwijs 168.000 (onder wie 132.000 vrouwen) 3. Glazenwasser/interieurverzorger/keukenknecht 136.000 4.
Carrièreswitch op latere leeftijd: de mogelijkheden
In principe heb je de volgende opties: Thuisstudie. Hierbij volg je een online thuisstudie, meestal in de avonden, om een mbo- of hbo-diploma te behalen. Er zijn volop thuisstudies om uit te kiezen en het is handig voor wanneer je nog fulltime werkt.
Wel weten we ongeveer waar je de meeste en minste kansen hebt op een baan. Over het algemeen liggen de hoogste kansen op een baan bij de economische- en de technische sector. De laagste bij taal & cultuur en gedrag & maatschappij.
In sectoren als het onderwijs, de zorg, de techniek, de ICT en de financiële wereld is veel vraag naar personeel. Banen binnen deze sectoren worden veelal krapteberoepen genoemd. Denk hierbij aan functies als: verpleegkundige, leraar, elektromonteur, data analist en accountant.
Denk bijvoorbeeld aan het beroep van een vrachtwagenchauffeur, asbestsaneerder, dakdekker, hijskraanmachinist en tandartsassistent. Op lager niveau kun je denken aan een beroep als koerier, vakkenvuller of orderpicker.
Er zijn werkenden en afgestudeerden die staan te springen om omgeschoold te worden tot ICT'er. Maar er is ook een grote groep die ondanks de aantrekkelijke gedachte van baangarantie, niet zeker is of het hart wel bij de ICT ligt.