Probeer je tijdens ruzies bewust te zijn van de diepere emoties. Dat helpt je om die diepere laag ook echt te pakken en de ruzie te repareren. Zo komt er plaats voor mildheid en wordt jullie relatie harmonieuzer. Gezond ruzie maken brengt je weer dichter bij elkaar, het werkt verbindend.
Ruziemaken is tot op zekere hoogte goed en hoeft niet perse een negatieve invloed op je relatie te hebben. Uit onderzoek van de psycholoog John Gottmann is namelijk gebleken dat vooral de manier waarop je met ruzie om gaat en hoe je conflicten oplost bepalend is voor hoe gelukkig je bent in een relatie.
Jullie leren elkaar beter kennen.
Meestal laten ruzies niet je mooiste en beste kanten zien, maar dat is juist goed. Geen relatie is perfect en jullie zijn ook niet perfect. Sorry. Zo leren jullie weer een andere kant van elkaar kennen en zijn jullie heel eerlijk tegen elkaar.
Volgens relatieonderzoek hebben stelletjes rond de drie keer per week ruzie. En met ruzie bedoelen we geen geschreeuw of fysiek geweld, maar een stevige discussie. Benieuwd waar de meeste stelletjes over ruziën? Dat gaat voornamelijk over jaloezie, geld of werk.
“Ruzie maken betekent dat je geeft om de relatie”, zegt zij. “Wanneer een stel helemaal niet (meer) vecht, betekent dat vaak dat één of beide personen al 'uitgecheckt' hebben uit de relatie.” Geen ruzie maken betekent namelijk niet dat er geen ruzie is, alleen maar dat je hem niet maakt.
Soms is het beter om gewoon sorry te zeggen voor dat wat je gedaan hebt. In een ruzie is je partner vaak niet geïnteresseerd in verzachtende omstandigheden. Soms is het beter om je trots even opzij te zetten en gewoon sorry te zeggen voor wat je fout hebt gedaan.
Kleineren en beledigen
Je partner ondermijnt je zelfvertrouwen door je systematisch te kleineren of je allerhande zaken te verwijten. Je wordt voortdurend gewezen op zogenaamde gebreken en je wordt belachelijk gemaakt, soms zelfs waar anderen bij zijn. Op den duur voel je je compleet waardeloos.
Winnen vs.
Dat is waarom dokter en relatietherapeut Gary Brown zegt dat ruzies eigenlijk maar 10 minuten mogen duren. “Er is een verschil tussen echt ruziemaken en op een gezonde manier discussiëren met elkaar”, vertelt hij. “Bij discussies die langer dan 10 minuten aanhouden ligt de nadruk vaak op winnen.
Het is belangrijk om te onderzoeken wat jou tegenhoudt in het verlaten van de ongelukkige relatie. Er kan ook iets heel anders spelen, zoals verlatingsangst. Juist door zelf onderzoek te doen kom je erachter wat er mogelijk bij jou speelt. Lees vooral ook onze blog over waarom het zo lastig is om iemand los te laten.
Word je tijdens een gesprek met je partner erg boos of raakt je overstuur, dan kun je het best een time-out nemen en iets anders gaan doen. Leg wel eerst uit dat je te boos of gestrest bent om verder te praten. Het kan ook helpen om je 'tegengesteld te gedragen'.
Radiostilte is de basis voor het terugwinnen van je ex
Feitelijk gezien verwacht je ex niet anders dan dat jij aan de vragende kant zal staan, dat je om uitleg zal vragen, dat je achter hem of haar aan zal rennen. De afwezigheid van contact zal je ex alleen maar doen twijfelen aan de situatie.
Veel ruzies ontstaan door kleine irritaties die een bom van emoties tot uitbarsting laat komen. Als ruziemaker kun je hieraan werken door frustraties in compartimenten op te delen, en ze niet te botvieren op iemand die je afsnijdt in het verkeer. Een tegenaanval leidt zelden of nooit tot een prettige oplossing.
Ruzie is een situatie of verschijnsel waarbij mensen onenigheid met elkaar hebben, wat gepaard kan gaan met over en weer schelden, het elkaar de schuld van iets geven, zwartmakerijen, of zelfs fysiek geweld.
Samen je leven delen met iemand, gaat om samen groeien en genieten van elkaar. In een gezonde en liefdevolle relatie zit veel empathie, support, waardering en respect. Deze tien signalen vertellen je dat het écht goed zit.
Je moet elkaar 100% kunnen vertrouwen en je moet echt jezelf kunnen zijn in een relatie. Het is belangrijk dat je elkaar respecteert. Je eigen grenzen stellen en die van een ander respecteren is ook belangrijk. Lief zijn voor elkaar en elkaar geen pijn doen.
Veel voorkomende dromen zijn bijvoorbeeld het nastreven van vrijheid, rust, geestelijke groei of verbondenheid met familie. De dromen van beide partners hoeven niet gelijk te zijn, als je die van de ander maar kent en ondersteunt. Dit is volgens Gottman de basis van een goede relatie.
Een bijzonder kenmerk van mannen die weglopen is dus dat ze conflicten vermijden. Ze praten niet. Dat kan, zeker als ze de vrouw als moederfiguur zien, vooral uit angst zijn: “Ik verlies het toch. “ Maar daarnaast speelt ook iets anders een rol: mannen hebben veel langer last van een conflict.
Stap 1: Erken en benoem wat je hebt gedaan
Je eigen aandeel erkennen is de eerste stap in het herstellen van de relatie. Benoem expliciet wat je fout hebt gedaan en erken wat het effect daarvan op de ander is. 'Ik heb je pijn gedaan door achter je rug te roddelen, dat spijt me heel erg. '