Je kunt de groente schoonmaken en in stukken snijden, maar de groente kan ook in zijn geheel gekookt worden. Kook de paprika's niet te lang, 6 tot maximaal 8 minuten. Kook je ze langer wordt de groente echt te zacht. Paprika kun je ook stomen, dan heeft de groente 8 tot 10 minuten nodig.
In hapjespan (of grote koekenpan) olie verhitten. Paprika op halfhoog vuur ca. 3 minuten roerbakken.
De paprika moet gewassen worden voor gebruik. Halveer en verwijder de zaadlijsten, de zaadjes en de steelaanzet. Kook paprika's gemiddeld 8 minuten. Paprika is ook goed rauw te eten of te roerbakken.
Haal de zaadjes ook uit de binnenkant en snijd de steel eraf. Snijd het vruchtvlees dan in kleine stukjes. Pureer de paprika in een foodprocessor samen met de knoflook, azijn/citroensap, chilipeper, komijn, olijfolie en zout/peper.
Rode paprika kun je uiteraard overal in verwerken. Maar wil je echt profiteren van vooral de vitamine C, eet ze dan alleen rauw. Verhitting vermindert de vitamine C aanzienlijk en dat is echt zonde. Ook grillen en stomen vermindert dus de hoeveelheden vitamine C aanzienlijk.
Paprika bevat veel vezels. Dit is goed voor de darmen. Er zitten heel veel antioxidanten in paprika.
Ja, de paprika is absoluut een gezonde groente die dagelijks genuttigd mag en kan worden. De hoeveelheid vitamine C is hoog te noemen, waarbij de rode paprika twee keer zoveel vitamine C bevat als de groene paprika. De rode paprika is tevens zoeter.
Het is zo dat de schil van paprika's moeilijk verteerbaar is voor sommige mensen. Dit zorgt soms voor onaangename oprispingen na het eten. Vandaar dat de meeste mensen de schil verwijderen vooraleer ze een paprika opeten.
Eet je paprika los? Dan is het extra lekker om ze te grillen. Maak hier bijvoorbeeld een lekkere kruidenmarinade bij van knoflook, basilicum, tijm, rozemarijn en Italiaanse kruiden en smeer ze daar royaal mee in.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Hoewel alle paprika's gezond zijn, is er wel een verschil in voedingswaarde. Een groene paprika wordt als eerste geoogst en bevat de 'minste' voedingstoffen. De rode, die als laatste aan de beurt is bij het oogsten, bevat meer vitamines en mineralen dan zijn groene, gele en oranje soortgenoten.
Zoete smaak
Door het roosteren krijgt de paprika die typische, zoete grillsmaak. Zorg dat de pan goed heet is. Strijk de paprika in met een beetje olie en gril deze vervolgens totdat hij zacht is en een geblakerd patroon heeft. Als je een paprika wilt ontvellen, gril je hem in de oven.
De groene paprika is eigenlijk de onrijpe soort en wanneer hij rijp is kleurt hij rood. De groene smaakt dan ook bitterder dan de rode. Deze is zoeter. De zaadjes binnenin de vrucht zijn echter bij beide soorten bitter en maken het hele gerecht bitterder en dit is niet lekker!
Rauwe paprika's schil je bij voorkeur met een dunschiller. Wanneer de paprika gegaard verwerkt wordt, kan je de vrucht ook vooraf roosteren in een hete oven of zwart blakeren met een gasbrander. In de beide gevallen kan je de dunne schil makkelijk verwijderen, maar dan zal het vruchtvlees (minstens deels) gegaard zijn.
Een aangesneden paprika moet je echter wel in de koelkast. In een afgesloten bakje of in de folie. De paprika blijft dan nog ca. 3 dagen goed.
De vrouwelijke paprika is zoeter volgens een aantal mensen. En daardoor lekkerder om rauw te eten. De mannelijke paprika is volgens anderen meer geschikt om te koken en te bakken.
Basilicum is een kruid.
GROENTE KRUIDEN EN OF SPECERIJEN AARDAPPELEN; Basilicum, bieslook, koriander, nootmuskaat, paprika, rozemarijn, selderij. ANDIJVIE; Bieslook, citroenmelisse, dragon, mosterd, nootmuskaat, peper, selderij, uien. ASPERGES; Bonenkruid, dille, kerrie, nootmuskaat. AUBERGINES; Basilicum, kervel, salie, rozemarijn.
Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
Verwarm de AirFryer voor op 200 °C. Leg de paprika in het mandje en schuif dit in de AirFryer. Stel de tijd in op 10 minuten en rooster de paprika tot het vel licht geblakerd is.
Oven: verhit je oven op 225 graden of zet de grill op de hoogste stand. Laat 'm warm worden en leg je paprika's op een bakblik, besprenkeld met een beetje olijfolie en wat zout. Grill ze in de oven tot ze zwart beginnen te blakeren en haal ze eruit.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Zoete puntpaprika heeft een brix-waarde van 9 tot 10. Vergeleken met gewonen paprika heeft puntpaprika een dunnere schil waardoor hij makkelijker te verteren is. Ze zijn bijzonder geschikt als snack en een van de populairste barbecuegroentes. Door het grillen komt de karakteristieke zoete smaak nog meer naar boven.
Ben je gevoelig voor nachtschade, dan kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel en winderigheid na het eten van aardappels, pepers of paprika. Geldt dit voor jou, dan kun je deze groenten het beste uit je eetpatroon laten.