Ja, purschuim kan geschilderd worden met de meeste soorten verf. Wij raden aan een acrylverf te gebruiken voor het beste resultaat.
Na uitharding kan men het schuim zagen, boren en schilderen en eventueel voorzien van een pleisterlaag.
Sikkens Redox PUR Finish Satin is een supersterke zijdeglanzende 2 componenten verf voor afwerking in epoxy-/polyurethaan-systemen. Geschikt voor stalen onderdelen zoals garagedeuren, trappen en constructies. Verkrijgbaar in RAL en Sikkens kleuren.
Purschuim staat bekend om z'n goede hechting op de ondergrond. Het hecht op vrijwel elke gangbaar bouwmateriaal zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, gips, metalen en glas. Ook vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim zijn goede ondergronden voor purschuim.
Nadat PU schuim volledig is uitgehard, kun je het eventueel overschilderen. Wil je onregelmatigheden wegwerken, raden we aan om de purschuim lichtjes te schuren. Wat je ook gemakkelijk kunt doen na uitharden is het afsnijden van je schuim met een scherp snijmes, in de gewenste vorm.
Uitgehard purschuim
Scoor eerst het schuim met een scherp mes om kleine gaatjes te maken. Breng vervolgens warmte aan op het schuim met een warmtepistool of chemische strippers. Gebruik tenslotte een plamuurmes of vergelijkbaar gereedschap om het zacht geworden schuim weg te schrapen.
Verwijder het overtollig uitgeharde PU-schuim
Als je niet alles kunt verwijderen, kun je in de winkel een speciale PU-verwijderaar kopen. Dit product breng je aan op de resten PU-schuim met een borsteltje. Nadat het is ingewerkt, kan je vervolgens de resten wegwrijven met een droge doek.
Ook belangrijk te weten is wanneer de pur droog is. Dat duurt bij de meeste purschuimen ongeveer 45 minuten waarna deze af te snijden is. De droogtijd is verder afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Het is belangrijk om te weten dat erna ongeveer 10-15 minuten al een huidlaagje op de pur zit.
Polyurethaanschuim is een veelzijdig materiaal dat gebruikt kan worden voor allerlei toepassingen, van isolatie tot demping. Een van de meest voorkomende vragen over polyurethaanschuim is of het al dan niet waterdicht is. Het korte antwoord is ja, polyurethaanschuim is waterdicht.
Purschuim een veelzijdig gebruikt middel dat je in elke woning tegenkomt. Het wordt al vele jaren in de bouw gebruikt en wordt daarom ook wel bouwschuim genoemd. Purschuim komt in veel verschillende soorten en wordt gebruikt om naden te dichten, woningen te isoleren, als brandwerende afdichting en nog veel meer.
Alle purschuim is lichtgeel kort na gebruik.
Purschuim kost in aanschaf zo'n 16 euro per vierkante meter voor een laag van 8 à 10 centimeter. Ga je naar 15 centimeter toe reken dan op een gemiddelde prijs van 20 euro per vierkante meter.
Een primer bevat dezelfde ingrediënten als andere verf. In tegenstelling tot een gewone gedunde verf, biedt een primer vele voordelen aan zoals de hechting van de verf op gladde vlaktes (glas, beton, PVC…), de bescherming van het oppervlak (antiroest primer) of nog de isolatie (vlekken, vochtigheid,…).
Uitgehard en opgedroogd purschuim verwijderen
In het algemeen geldt dat als het PU schuim is uitgehard, dit enkel nog 'mechanisch' verwijderd kan worden. Dat wil zeggen door weg te snijden, afschrapen, afschuren, etc. Poreuze oppervlakken zijn moeilijk tot haast onmogelijk om schoon te maken.
Heb je de gaten gevonden, maak het dan wel dicht met het juiste materiaal. Muizen kunnen door heel veel materialen heen knagen. Purschuim, hout en kit zijn niet effectief.
Tot in hoeverre kan PUR bijvoorbeeld tegen regen, mag specifiek de schuim voor isolatie nat worden? Jawel, je isolerende purschuim mag best een beetje nat worden. Purschuim is namelijk damp-open. Dit betekent dat vocht dat door het schuim wordt opgenomen later weer verdampt terwijl al z'n functies intact blijven.
Zodra purschuim in contact komt met de huid moet deze verwijderd worden met nagellak remover (aceton). Na uitharding is het haast onmogelijk om de purschuim te verwijderen van de huid.
Flexibele purschuim is geschikt voor de afdichting van kozijnen die geplaatst worden met behulp van mechanische bevestigingsmiddelen zoals kozijnankers. Door het flexibele karakter van dit type schuim zal het wel noodzakelijk zijn om bij het gebruik hiervan meerdere mechanische bevestigingen te voorzien .
Uitzetten purschuim
De expansie is verschillend voor een pistoolschuim en een handschuim. Handschuim zal over het algemeen uitzetten tot 150-200% wat betekent dat je de voeg slechts voor zo'n 30-40% moet vullen. Pistoolschuim zal slechts uitbreiden tot 50-100%, dus hier moet je de voeg voor minstens 60-70% vullen.
PU schuim hecht aan bijna alles en is ook in vochtige, vuile ruimtes te gebruiken. Het plakt echter niet aan polyethyleen (PE) waar onder andere vuilniszakken van worden gemaakt.
Eenmaal uit de bus wordt purschuim erg snel kleverig. Van niet-poreuze ondergronden is het vrij gemakkelijk te verwijderen zolang het niet is uitgehard. Dit kan je doen met behulp van de eerder genoemde handreinigingsdoekjes. Bij poreuze ondergronden krijg je het grootste gedeelte weg vaak weg.
PUR schuim isoleert zo goed omdat het luchtdicht is.
Hecht op een ondergrond zoals beton, baksteen, cement, hout, PVC, metaal, enz.
Purschuim binnen enkele weken opgebruiken
Wanneer je de schuimbus op het pistool hebt laten zitten en je gaat deze op een later moment toch van de bus halen, is het belangrijk de bus voordat je deze van het pistool draait, alsnog leeg te spuiten.
Het vlakschuren zorgt voor een ideale ondergrond om de buizen van uw vloerverwarming aan vast te maken. Zonder vloerverwarming , is het meestal niet nodig om de PUR-isolatie vlak te schuren.