'Bij grensoverschrijdend gedrag krijgen veel mensen de neiging zich terug te trekken en te isoleren van de groep. Ze gaan minder participeren in gezamenlijke activiteiten, maken zich onzichtbaar. Dat is een valkuil, omdat collega's zo eerder negatief over je gaan denken en jouw kant van het verhaal niet zien. '
Bij grensoverschrijdend gedrag brengt iemand een ander schade toe op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Dit uit zich bijvoorbeeld in seksuele intimidatie of zelfs seksueel misbruik, pesterijen, discriminatie of agressie. Grensoverschrijdend gedrag kan overal voorkomen, dus ook binnen organisaties en bedrijven.
Wat kun je doen als je met grensoverschrijdend gedrag te maken krijgt? Het is belangrijk snel aan de bel te trekken wanneer je grensoverschrijdend gedrag opmerkt. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving voor al hun werknemers.
Psychisch grensoverschrijdend gedrag gaat over elk incident waarbij een persoon psychisch wordt bedreigd of aangevallen. Voorbeelden zijn schreeuwen, uitschelden, kleineren, vernederen, bedreigen, chanteren, afwijzen, opsluiten, onterechte ernstige beschuldigen, …
Van Vlimmeren somt voorbeelden op van grensoverschrijdend gedrag: stalken, dreigen, intimideren, manipuleren, seksueel getinte opmerkingen maken én machtsmisbruik.
Als jij slachtoffer bent van seksueel grensoverschrijdend gedrag, dan is er iets heel ergs gebeurd. Misschien besef je het nog niet helemaal óf ben je er juist heel erg verdrietig over. Probeer wat rust te vinden voor jezelf. Stel jezelf dan eens voor om jouw nare seksuele ervaring te delen.
Meer vormen van seksueel overschrijdend gedrag strafbaar
Seksueel contact hebben met iemand tegen zijn of haar wil. Je bent strafbaar als je weet of had moeten weten dat de ander niet wil; Seksuele intimidatie, zowel offline als online; Volwassenen die seksueel getinte berichten sturen naar kinderen (sexchatting).
Voor informatie of om een melding te maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag kun je terecht bij een politiebureau in de buurt of bellen met de zedenpolitie via 0900 - 8844.
Iedereen kan bij slachtofferhulp terecht, ook kinderen en jongeren. Je kan hen bereiken via 0800 13 500. Voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling kan je terecht op 1712.
Aan de basis van seksueel grensoverschrijdend gedrag ligt altijd een machtsverschil tussen de pleger en het slachtoffer. Dit machtsverschil kan gebaseerd zijn op leeftijd, sekse, sociale positie of mentaal of lichamelijk overwicht.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan negatieve gevolgen hebben voor de lichamelijke en mentale gezondheid. Mentale gevolgen zijn depressieve klachten, angsten, schuld en schaamte, relatieproblemen en isolement.Lichamelijke gevolgen zijn lichamelijk letsel, een zwangerschap of een soa.
Bespreek iemands gedrag, niet zijn houding of eigenaardigheden. Beschrijf alleen concrete waarnemingen van en ervaringen met zijn gedrag. Plak hem geen label op, stop hem niet in een hokje. Geef rustig en duidelijk aan hoe jij de situatie beleeft, wat je voelt en wat je wilt.
“Grensoverschrijdend gedrag komt nog steeds overal en veel te vaak voor. Niet alleen op het werk, maar bijvoorbeeld ook thuis, in cafés, bij de sportvereniging, op school en op straat. Dat moet veranderen. Het wordt nog veel te normaal gevonden dat mensen worden lastig gevallen, geïntimideerd en aangerand.
Grensoverschrijdend gedrag door een professional kent dezelfde uitingsvormen als kindermishandeling in de huiselijke kring: het kan psychisch, lichamelijk of seksueel zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om pesten, uitschelden, slaan of schoppen, seksuele toenaderingen of seksuele intimidatie.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag is gedrag dat over iemands grenzen gaat. Bijvoorbeeld een aanraking, aanranding of verkrachting. Dit gedrag komt overal in de maatschappij voor. Ook tussen zorgverleners en cliënten in de zorg en jeugdhulp.
Onder intimidatie wordt verstaan elk gedrag met als doel of gevolg de waardigheid van een persoon te schenden of een intimiderende, vijandige, onterende, vernederende, pesterige of aanstootgevende werkomgeving te creëren, alsmede elk gedrag dat daartoe leidt. Intimidatie kan moreel of seksueel van aard zijn.
Er is sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag als er geen wederzijdse toestemming is voor de toenadering of het gedrag dat seksueel van aard is. Ook is er geen sprake van vrijwilligheid. Hiermee wordt bedoeld dat het gedrag of de toenadering door de ander niet vrijwillig wordt toegestaan.
Dit betreft het seksueel betasten, het binnendringen, variërend van zoenen (gedwongen tongzoen) tot verkrachting, de ernstigste vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Ongewenste intimiteiten vallen onder seksueel grensoverschrijdend gedrag waarbij iemand intimiderend, storend, ongewenst of choquerend gedrag vertoont. We noemen het ook wel seksuele intimidatie. Ongewenste intimiteiten komen zowel non-verbaal als verbaal voor, met of zonder fysiek gedrag.
Zedenfeiten zijn strafbare feiten die ingaan tegen de goede zeden of de openbare zedelijkheid, zoals verkrachting, aantasting van de eerbaarheid en exhibitionisme. Meestal zijn deze feiten seksueel getint. Seksueel geweld is erg ingrijpend voor de slachtoffers en kan grote gevolgen hebben.
Ook helpt ze getuigen en andere betrokken personen. De hulp is gratis.