Vijverwater: pas op met grondwater Daarnaast is grondwater vaak verontreinigd met sporen van nitraten en fosfaten. Voor gebruik in de tuin is dit geen probleem, maar in de vijver kan een heel klein gehalte nitraat of fosfaat in het water al leiden tot enorme groei van algen.
Leidingwater is het meest geschikt om de vijver mee te vullen.
Ook het vullen van de vijver met regenwater is niet bepaald aan te bevelen. Regenwater is erg zacht, hierdoor zullen uw planten het slecht doen of zelfs helemaal afsterven. Ook is regenwater behoorlijk zuur waardoor heel moeilijk een gunstig biologisch evenwicht in uw vijver bereikt zal kunnen worden.
Is een vijverpomp nodig? Nee, het is onnodig om in een natuurlijke, kleine of andere soort vijver een pomp of filter te plaatsen. Zolang je voldoende zuurstofplanten plaatst, een bodem vol vijversubstraat hebt en in het voorjaar en in het najaar vijverbacteriën toevoegt, redt jouw vijver zichzelf uitstekend.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
Dit ligt niet alleen aan de regio waarin je woont, maar ook aan de grootte van de vijver. Wanneer je een vijver van 30m2 of kleiner laat aanleggen, heb je geen vergunning nodig.
Glasvezelmat vormt de sterke bekledingslaag die je vijver waterdicht maakt. Glasmat wordt gebruikt in combinatie met polyesterhars. Hoe meer lagen glasmat worden aangebracht, hoe sterker het eindresultaat. Voor een bekleding van een gemetselde of betonnen ondergrond raden we minimaal 2 lagen glasmat van 450 gr/m2 aan.
Kies een geschikte plek
De beste plek voor een vijver is een redelijk zonnig stukje tuin dat niet onder de bomen ligt. Waterplanten hebben zonlicht nodig, maar ook weer niet te veel: dat zorgt voor veel algengroei.
Zuurstofplanten zorgen voor helder water in de vijver. Zorg voor voldoende Co2, door de groei van zuurstofplanten te stimuleren. Je kunt dit doen door het plaatsen van een biologisch filter, het aanbrengen van bodemsubstraat en te zorgen voor watercirculatie.
Het diepste gedeelte van de vijver moet -1 tot -2 m zijn, en als je vijvervissen in de vijver wilt laten rondzwemmen, moet de vijver minimaal -80 cm diep zijn.
Ook regenwater ziet er schoon en helder uit. Dit water is redelijk zuiver, maar kan veel meer bacteriën en verontreinigingen bevatten dan leidingwater. Ook is regenwater meestal licht zuur, omdat het een lage pH-waarde heeft. Regenwater gebruiken om het zwembad te vullen, kan prima.
Voor privé gebruik kan je regenwater perfect gebruiken binnen sanitaire toepassingen zoals douche, bad, lavabo en spoelbak mits er een bacteriële voorfilter geplaatst wordt. In de praktijk gebeurt deze filtering meestal via een UV-filter.
Grondwater bevat daarom meer kalk dan rivierwater. Ook zit in de ene Nederlandse regio meer kalk in de grond dan in de andere regio's. Hierdoor kan de waterhardheid per gebied (en soms zelfs per gemeente) verschillen. Dat kan onpraktisch zijn, zeker als je in een regio woont met heel kalkrijk water.
Waarom zout in de vijver? Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil.Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd. Tevens heeft het een desinfecterende werking voor wondjes op de (slijm-) huid van de vis.
De algemene vuistregel voor het verversen van het water in de koivijver, is dat er iedere week 10% van het vijverwater ververst moet worden.
De oorzaak van groen water
Groen en troebel water in uw vijver wordt veroorzaakt door zweef- en draadalgen. Zweefalgen geven een groene gloed aan het vijverwater, waardoor het water niet meer helder is.
Groene vijver voorkomen: zuurstofplanten
Wanneer de zuurstofplanten alle voedingsstoffen uit het water opnemen, blijft er niets achter voor de groei van zweefalgen. Zuurstofplanten zijn daarom het belangrijkste natuurlijke mechanisme om een groene vijver te voorkomen en de groei van zweefalgen tegen te gaan.
De ideale diepte van een vijver ligt tussen de 80 en 100 cm. In een kleine vijver volstaat een diepte van 60 cm, maar maak de vijver zeker niet minder diep. In de zomer warmt het water dan te snel op, wat vervelende gevolgen kan hebben. Maak in je vijver verschillende niveaus.
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
Een gezonde vijver floreert tijdens de zomer.De waterplanten groeien en bloeien uitbundig en eventuele vissen zijn lekker actief. Helaas kunnen er dan ook problemen ontstaan, in de vorm van explosieve algengroei of bijvoorbeeld te weinig zuurstof in het water.
In een natuurvijver wordt geen folie gebruikt. Voor een echte natuurvijver zonder folie, moet je wel een grote tuin hebben. Alles gaat en staat daarom met het peil en de kwaliteit van het grondwater. Zoek het grondwaterpeil door een gat te boren.
Tijdens warm en zonnig weer kan als gevolg van verdamping elke dag meer dan 5 mm water uit een vijver verdwijnen, soms zelfs wel 7 of 8 mm. Ook planten die aan de kant van de vijver staan zorgen voor een lager waterpeil.
Cement is een bindmiddel bij de bereiding van beton en mortels waardoor het een van de meestgebruikte bouwmaterialen is. Cement als bindmiddel is een fijngemalen materiaal dat door toevoeging van water of Hydramix verhardt. Cement is van nature en poreus en niet waterdicht.