Sinaasappels kun je bij kamertemperatuur óf in de koelkast tot zo'n 2 weken bewaren.
Hoe weet ik of een sinaasappel niet meer goed is? De sinaasappel is uitgedroogd, heeft weinig smaak of is beschimmeld. Dit bederf herken je door je zintuigen goed te gebruiken: goed kijken, ruiken of zelfs proeven. Sinaasappels zijn lekker zoals ze zijn.
Citrusfruit zoals sinaasappels
Ook citrusfruit kun je het beste op de fruitschaal bewaren: zoals sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen (1-2 weken). Bij warm weer kun je het eventueel in de koelkast bewaren.
Een halve sinaasappe kan, mits goed afgedekt met huishoudfolie, 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Hele sinaasappels kunnen in de koelkast 3 tot 4 weken bewaard worden. Sinaasappels zijn goed houdbaar.
Steenvruchten – denk aan nectarines, perziken en kersen – bewaar je best niet in de koelkast. De koude zorgt ervoor dat ze smaak verliezen, melig worden en hun heerlijke zoete smaak verdwijnt.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Voorgesneden fruit
Gesneden en geschilde stukjes meloen, mango en kokos blijven het langste goed in de koelkast. Dek de stukjes goed af, liefst in een luchtdichte verpakking. Deze fruitsoorten bewaar je buiten de koelkast.
In sinaasappels zit er veel vitamine C. Vitamine C werkt als antioxidant in ons lichaam. Dat betekent dat het onze cellen helpt beschermen tegen schade. Vitamine C is ook belangrijk voor de opname van ijzer en voor een goede weerstand.
Breng de sinaasappels met zoveel water dat ze drijven aan de kook. Houd ze 1½ - 2 uur tegen de kook aan of tot ze boterzacht zijn. Laat ze uitlekken en afkoelen. Snijd ze vervolgens horizontaal door, ontdoe ze van pitten en pureer ze met schil en al in de keukenmachine.
Snijd de hele citrusvrucht in plakjes, leg ze in een bakje en stop die in de vriezer. Dat geldt ook voor andere citrusvruchten, zoals sinaasappel, limoen en grapefruit. Lekker om water, een koud drankje of een cocktail mee op te fleuren.
Voor optimale houdbaarheid leg je de vruchtjes op een stuk keukenpapier op een bord of in een kom. Het keukenpapier zorgt ervoor dat je fruit niet vochtig wordt, waardoor je het tot wel drie dagen goed kunt houden. Ook kiwi's, druiven en voorgesneden fruit bewaar je het best in de koelkast.
Tip 5: Bewaren bij de juiste temperatuur
Stel je koelkast in op de juiste temperatuur. Te warm versnelt het rijpingsproces. Te koud laat het fruit bevriezen. Wij adviseren fruit te bewaren in 2 tot 4 graden Celcius.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Sinaasappels kun je bij kamertemperatuur óf in de koelkast tot zo'n 2 weken bewaren. Heb je sinaasappels over? Pers ze uit, doe het sap in een plastic bakje of in een plastic fles en vries in. Het sap blijft op deze manier 2 tot 3 maanden houdbaar.
De oogstperiode van de sinaasappel of appelsien is lang. De vrucht kan sowieso prima twee maanden aan de boom blijven hangen, terwijl deze al rijp is. De verschillende rassen hebben allemaal een andere periode voor de pluk, maar dit loopt van eind oktober tot en met eind mei (ongeveer een half jaar).
Spanje is een belangrijk exportland van sinaasappels, met in het speciaal de stad en regio Valencia. Door haar mediterrane klimaat kunnen deze vruchten hier op de juiste temperaturen geteeld worden. De zoete smaken van de perfect uitziende Valenciaanse sinaasappels komen op deze manier het beste naar voren.
De perfecte oppepper. Niet alleen de partjes van de sinaasappel bevatten veel vitamine C en antioxidanten, ook de schil. Door geregeld een kopje schillenthee te drinken kan deze vrucht je immuunsysteem oppeppen en helpen om hoest te verminderen.
Net zoals andere citrusvruchten zijn sinaasappels een goede bron voor vitamine C. Vitamine C heeft namelijk effect op de collageen productie van de huid (verantwoordelijk voor een jeugdige en volle verschijning) en helpt de opperhuid beschermen tegen factoren van buitenaf zoals vervuiling en zonnestralen.
Nu wordt er vooral sinaasappelolie uit de schillen gehaald. Die wordt gebruikt in onder meer bier, allesreiniger, sterke drank en muffins. Het restproduct komt in veevoer terecht. Straks worden er ook voedingsvezels van de schillen gemaakt die in vleesvervangers kunnen worden gebruikt.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit.
Waarom zijn sinaasappels zo gezond? Een sinaasappel zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo zit er veel vitamine C in een sinaasappel, wat de opname van ijzer ondersteunt en een positieve invloed heeft op je weerstand. Naast vitamine C barst een sinaasappel van het foliumzuur.
Sinaasappels zijn wat dit betreft zeker geen uitzondering. Ook dit levert vele gezondheidsvoordelen op. Vezels dragen bijvoorbeeld bij aan een gezonde stoelgang en het voorkomen van obstipatie. Ook zijn ze een voedingsbron voor de goede bacteriën in onze darmen.
In de koelkast: Ja, wie bananen op de goede manier wil bewaren, kan ze rustig in de koelkast leggen. Dat moeten dan wel rijpe vruchten zijn omdat ze in zo'n koele omgeving niet meer verder rijpen.
Mandarijn bereiden & bewaren
Bewaar mandarijnen liefst buiten de koelkast, op een koele (12-15°C), donkere plaats. Dan zijn ze 5 tot 10 dagen houdbaar. Mandarijn is ideaal om zo uit het vuistje te eten als tussendoortje. Partjes mandarijn kun je ook goed gebruiken in een salade of in een fruitwrap.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Veel ander fruit, zoals appels en peren, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.