Kies bijvoorbeeld voor Muscadet, Picpoul de Pinet, Chablis of een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc. Met name door de tannines passen de meeste rode wijnen niet goed bij de Hollandse Nieuwe. Wil je toch rood drinken, ga dan bijvoorbeeld voor een Irancy (noord Bourgogne, pinot noir).
Haring, Hollandse Nieuwe, is wereldberoemd vanwege zijn volvette, zilte smaak en het zachte visvlees dat op je tong smelt. Het hoge vetgehalte vraagt om een frisse wijn, die tegenwicht biedt maar niet botst. Vinho Verde, Rías Baixas, Muscadet en ook droge Sherry's als Manzanilla en Fino zijn goede haringmaatjes.
Kies je voor een gerechtje met haring, dan laat de haring zich prima combineren met o.a. bietjes, appel, komkommer en tomaat, gekookt kalfslvlees, mierikswortel, en zure room met mosterd. Ook op een toastje, in een salade of gewoon in stukjes als borrelgarnituur kun je prima een harinkje aanbieden.
Vanaf de officiële start van het haringseizoen in juni tot en met september mag de haring verkocht worden als 'Hollandse Nieuwe', zolang het gaat om vis die in hetzelfde jaar gevangen is. Na september is alleen de naam 'maatjesharing' nog toegestaan. Wat drinken we bij zo'n visje? Jenever!
Wijnen & gerechten
De olieachtige textuur van de jenever gaat perfect samen met de vetheid van de maatjes, en de krachtige jeneversmaak moet niet onderdoen voor de uitgesproken (geur en) smaak van verse haring. De enige wijn die deze combinatie kan evenaren, is fino of manzanilla sherry uit Spanje.
Dus probeer er eens een glas droge appelcider bij. Door zijn mousse werkt hij verfrissend en maakt hij maakt gelijk je mond schoon na de vette haring. Een droge sherry is ook een goede keuze. Een Fino of een Manzanilla is, net als de haring, ziltig.
Bij een bitter gerecht bijvoorbeeld met witlof of spruitjes, kun je beter een frisse of milde wijn kiezen zoals witte wijnen of een pinot noir. Hartig eten doet de wijn voller en romiger lijken en vermindert de wrangheid en zuren.
Pils en Weizen
Op een haringparty is de keus voor een pilsener zeker geen slechte. Het is een fris bier met koolzuur, dus dat doet het goed in combinatie met de haring. Als je de keuze hebt, kies dan een pilsener met een stevige moutsmaak in plaats van een pilsener met bitterheid.
Definitie. Bokking is een gerookte en gezouten haring. In het Engels wordt bokking ook wel bloater genoemd, maar bloater is ook de naam voor Coregonus hoyi en houtingen die vaak gerookt worden verkocht. De term bokking wordt enkel gebruikt voor de variëteit gemaakt van haring.
De bakharing is pure nostalgie. Vroeger werd de vis het liefst gegeten met ajuinsaus, maar er is zo veel meer mogelijk. De haring is een gezonde vette vis en dat maakt hem ideaal om op de barbecue te leggen.
Haring lusten we rauw of gerookt. Hij doet het goed op een tortilla met komkommer en dille. Recept voor zure haring? Probeer 'm eens door de salade, met aardappel en biet bijvoorbeeld.
Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om 1 keer in de week vis te eten, bij voorkeur vette vis.
Haring invriezen kan dus, maar de smaak is wel minder dan bij de verse haring die je op de markt koopt. Dit smaakverschil is minder zolang de haring maar vers is bij het invriezen. Vraag dus duidelijk bij de visboer of er inderdaad sprake van vers gevangen haring, of sprake van reeds eerder ingevroren vis.
Er zit 17,8 gram vet in 1 stuk (110 gram) bokking, waarvan 4,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Het is een kwestie van de buikholte open te leggen vanaf de aars tot de keel (met een scherp mesje). Je schraapt er de ingewanden eenvoudig uit. Doe het voorzichtig, er zit in de vis mogelijk ook hom of kuit, en dat is dan weer een delicatesse, dat gooi je niet weg. Vervolgens pel je de huid af, het gaat eenvoudig.
Bokking is gerookte haring. Haring en makreel zijn vette vissoorten die heel gezond zijn. Ze bevatten veel vit. A en D, gezonde vetten en de goede soort cholesterol.
De vette vis en de krachtige smaken van bijvoorbeeld een Tripel tillen elkaar op. Zet bij voorkeur een bier met redelijk wat alcohol aan tegen de vette vis. Dat neemt niet weg dat ook verkwikkende bieren uit de categorie Soepel & Subtiel en Fris & Fruitig mooie combinaties kunnen opleveren.
Ook vis gaat prima samen met bier. Bij visgerechten serveer je best een fris of lichtzurig bier: witbier, blond abdijbier, geuze of tripel bijvoorbeeld. Grijze garnalen, daar hoort Rodenbach bij.
Als u kiest voor een klassieke saus op basis van olijfolie en citroensap, hebt u een licht bier nodig dat de smaak van de zalm niet overstemt. Kies een witbier zoals Weissbier of Witbier. Dit kruidige en delicate Witbier vormt een subtiele combinatie met zalm.
Kies een wijn met een niet al te hoog smaakgehalte, niet te complex en met frisse tonen. Bijvoorbeeld een wijn van Muscadet, Sauvignon Blanc uit de Loire, Muscat, Pinot Blanc o.i.d. Wanneer u naast de komkommer in uw gerecht meer smaakvolle ingrediënten gebruikt mag de wijn ook wat rijker worden.
Met bloemkool kun je dus veel kanten op. De smaak is zachtzoet, rond met een klein bittertje. Hier passen volle witte wijnen het beste bij. Denk aan Pinot Gris uit de Elzas, Colombard uit Frankrijk of Vermentino.
Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven. Denk aan een Sauvignon Blanc, Weisser Burgunder of Grüner Veltliner.
Korenwijn is een jeneversoort met een aanzienlijk hoger percentage moutwijn dan jonge en oude jenever. Het is een distillaat dat alleen uit graan mag bestaan, met minsten 51% moutwijn. Korenwijn rijpt minstens een jaar op eikenhouten vaten, waardoor je een rijke, zachte smaak krijgt.
Bols Corenwijn 100 cl | €25.49 | DirckIII.
Korenwijn wordt gestookt uit diverse granen (gerst, rogge en maïs). Vaak wordt de korenwijn ook nog een tijd gerijpt op een eikenhouten fust, om een zachtere, meer uitgesproken smaak te krijgen. Door deze kenmerken hoeft een goede korenwijn niet onder te doen voor een malt whisky.