Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
raathoning: dit is honing van de zuiverste vorm: de honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat, die geheel door de bijen vervaardigd zijn. Deze honing is dan ook 100% natuurzuiver.
Honing kan best gezond zijn, maar kies dan bij voorkeur voor biologische, rauwe en koudgeslingerde honing die rijk is aan mineralen en enzymen. Dus geen 'lopende-band-honing' van bijen die worden gevoed met suikerwater.
Doordat biologisch gehouden bijen niet zijn bijgevoed met suikerwater en de honing koud verwerkt wordt, is biologische honing veel uitgesprokener van smaak. Door de eisen aan de omgeving kunnen steeds minder biologische imkers hun werk doen.
Pure honing mag niet oplossen in water
Doe dan een lepeltje met wat honing in een glas warm water. Lost het direct op dan heb je te maken met honing die is vermengd met suikerstroop. Blijft het aan de lepel hangen en moet je er je best voor doen om het op te lossen, dan is het hoogstwaarschijnlijk honing.
Dus om zeker te zijn dat honing het predikaat biologisch verdient moeten bijen op minimaal drie kilometer afstand leven van de gangbare landbouwgrond. Volgens Theo kun je daarom het beste honing kopen die afkomstig is uit landen met veel aaneengesloten natuurgebieden, zoals Frankrijk, Polen en Duitsland.
Door de antibacteriële werking bestrijdt Manuka honing ontstekingen van binnen uit, het gaat schadelijke bacteriën tegen en stimuleert de groei van een gezonde darmflora. Manuka honing kent een krachtige werking met betrekking tot huidproblemen, denk bijvoorbeeld aan acne of eczeem.
Honing kopen bij de imker
Met honing moet je niet meer of minder doen dan ontzegelen, slingeren en verwerken in potjes of emmers. Echte rauwe honing koop je daarom bij de imker.
Honing die je in de supermarkt koopt bestaat vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende soorten honing. Op het etiket staat dan “honing uit niet EU en EU landen” of “gemende EG honing”. De herkomst van deze honing is dan onduidelijk. 40% van de honing wordt ingevoerd uit China.
De duurste kilogram sidr-honing bracht ooit (in Abu Dhabi) 500 dollar op. Maar ook in Europa betaal je al snel 25 euro voor een potje van 250 gram. Sidr-bomen in Jemen, de bijen en de sidr-honing: goud voor de economie van Jemen. In veel landen wordt sidr-honing gebruikt als voedsel én als medicijn.
Acaciahoning is een erg geurige en zachte honing, die vrijwel niet kristalliseert. Daarom is dit een goede honing voor mensen die maar af en toe honing gebruiken en niet van gekristalliseerde honing houden. Ook erg goed te gebruiken in onder andere koffie, thee en yoghurt.
De bloemenhoning van Imkerij de Werkbij bestaat, net als alle andere honingsoorten, uit gezonde vitamines, mineralen en enzymen. Omdat er verschillende nectar is verwerkt in de bloemenhoning, bevat de honing ook verschillende pollen. Bloemenhoning heeft daarom een positief effect op bijvoorbeeld hooikoorts klachten.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Één ding hebben ze gemeen: het komt allemaal van bijen. Bloemenhoning is dus niet anders dan fruithoning. Het enige verschil dat er is, is de plek waar de nectar vandaan komt.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
Honing die door een plaatselijke Engelse imker wordt geproduceerd, is bijvoorbeeld rauw, maar niet biologisch, en biologische honing die in een supermarkt wordt verkocht, is biologisch maar niet rauw.
Eigenlijk bedoelt iedereen honing waar niets mee is gebeurd. Om er een algemene samenvattende definitie aan te geven, is rauwe honing dus honing wat direct uit de bijenkast komt.
Honing zou beter zijn dan gewone suiker, maar je lichaam verwerkt alle suiker op dezelfde manier. Het gele goedje zou ontstekingsremmend zijn, maar die claim is nooit bevestigd. Dan heb je nog al die soorten; acacia-, lavendel- of oranjebloesemhoning? Inderdaad met verschil in smaak, geur en kleur.
Manuka honing onderscheidt zich van gewone honing. Het is een donker-gekleurd bijproduct van de Manuka-plant. Deze plant, officieel genaamd LEPTOSPERMUM SCOPARUIM, wordt ook wel de Nieuw Zeelandse tea-tree genoemd.
Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten. Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.
Echte honing is niet nat, waardoor deze niet in het papier zal trekken. Nep honing daarentegen zal het papier scheuren en kapot maken door de hoeveelheid vocht (water) die erin zit.
Door te hoesten maakt je lichaam je luchtwegen vrij om ze gezond te houden. Honing is, net zoals medicatie, vooral bedoeld om je hoest te verlichten. Het geneest de infectie niet en doet je klachten niet volledig verdwijnen.
Shifa Biologische Sidr-honing is rijk aan antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Het helpt het spijsverteringsstelsel en stimuleert de cognitieve en immuunkrachten van het lichaam.