De tattoo folie en de sunfolie zijn allebei waterproof. Je kan er prima mee douchen. Uitgebreid badderen of zwemmen is een ander verhaal. Een frisse duik in zee of het zwembad om af te koelen kan prima, maar een uur lang baantjes trekken of chillen in de branding van de zee raden we af.
Zwemmen wordt dan ook de gehele herstelperiode van vier tot zes weken sterk afgeraden. Ook met een second skin sticker. Deze kan door het water namelijk losweken en loslaten.
Als de second skin zodanig loslaat dat er water of lucht bij de tattoo kan komen, haal je het er direct vanaf. Om de Second Skin te verwijderen maak je hem nat onder de douche en wrijf je hem voorzichtig los. Je mag met je tattoo (en second skin) gewoon douchen.
De second skin pleister kan ongeveer 5 dagen op de huid blijven zitten. Hoe lang de pleister blijft zitten, verschilt per persoon en is afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht dat uit je tattoo komt. Als er wondvocht onder je pleister komt te zitten, dan kan je het beste de pleister verwijderen.
Mag je zwemmen met je nieuwe tattoo? Zo lang je tattoo niet genezen is, is het niet verstandig om te gaan zwemmen. Een net gezette tattoo is in feite een open wond. Als je te snel gaat zwemmen, loop je het risico dat je tattoo gaat ontsteken of dat de inkt eruit loopt.
Je kunt gaan zwemmen wanneer de bovenste laag van je tattoo genezen is. Dat wil zeggen, als álle korsten en velletjes verdwenen zijn. Dat kan bij de een al na twee weken zijn, maar bij de ander pas na drie of vier weken. Wees geduldig.
Na hoe lang je mag douchen hangt af van wanneer je de folie mag verwijderen van je tatoeëerder. Je kan pas gaan douchen, als je de huishoudfolie eraf mag halen. Meestal mag de folie er na 2 tot 4 uur af.
Als je de tattoo te weinig of helemaal niet insmeert, kan de huid uitdrogen met als gevolg een minder mooi blijvend resultaat van je tatoeage. Hierdoor kunnen er invloeden van buitenaf in de huid komen. Denk bijvoorbeeld aan pluisjes van je trui, stof en dergelijke.
2nd Skin producten zijn uitermate geschikt om te gebruiken bij blaren, brand- en snijwonden. Het zorgt voor een zachte, niet plakkende laag tussen de wond en bijvoorbeeld de sok en/of schoen. Hierdoor wordt de pijn direct verminderd en kunt u zonder pijn wandelen en sporten.
Niet zwemmen, in bad en niet te lang douchen. Zweet en vuil in je wond vermijden. Geen sterke zon of onder de zonnebank. Blijf van je tattoo af, ook als het vreselijk jeukt.
Na ongeveer een maand is je tattoo geheeld en dan voelt het alsof de tattookleuren al deel uitmaken van je huid. De huid voelt zacht en de opperhuid is helemaal geheeld. De onderliggende huidlagen (lederhuid) doen er dan echter nog even over om helemaal te helen en de kleur helemaal op te nemen.
Voor het slapen gaan mag je de tatoeage licht insmeren met de zalf die je hebt mee gekregen. Smeer de tatoeage niet dicht, maar zorg voor een dun laagje. Op die manier kan de wond blijven ademen. Draag er eventueel katoenen kleding overheen om zowel de tattoo als je beddengoed te beschermen.
Je artiest kan je zelfs aanraden om de folie er 24 uur op te laten en je adviseren om de eerste nacht met de folie te slapen. Als je echt heel erg veel wondvocht verliest, kan je je tattoo inpakken met folie voordat je gaat slapen. Zo voorkom je dat je beddengoed of kleding vastplakt aan je tattoo.
Op het moment dat je tatoeage net is gezet, kun je de folie 2 uur laten zitten. Mocht je langer onderweg zijn is dit geen enkel probleem; je kunt de folie iets langer of korter laten zitten. Was echter wel altijd je handen met de meegeleverde desinfecterende Unicura zeep voor je aan je nieuwe tatoeage komt.
Als er sprake is van langdurige roodheid van de behandelde huid (> 4 dagen) en de roodheid verspreid zich als vlekken tot buiten de behandelde huid, dan kan er in zeldzame gevallen sprake zijn van een beginnende infectie. De symptomen hiervan zijn: Warm aanvoelende huid. Zwelling (oedeem)
Soms heeft het te maken met de keuze van de inkt, maar de zon is de grootste boosdoender waardoor je tattoo vervaagt. Soms zit je tattoo gewoon op een plek waardoor het sneller vervaagt, zoals op je vinger of op je voet. Alle tattoos vervagen uiteindelijk. Bij de een wat meer en sneller, dan bij de ander.
Het water kan ervoor zorgen dat de inktpigmenten uit de huid worden getrokken en zwembadwater bevat ook veel bacteriën die je tattoo zouden kunnen infecteren. Douchen mag wel natuurlijk. Maar niet te lang en liefst niet met te heet water, anders kan de tattoo uitdrogen.
Gedurende de genezingstijd raden wij je aan om niet te zwemmen, niet in bad te gaan (douchen mag wel), niet te zonnebaden (ook niet onder de zonnebank) en geen gebruik te maken van de sauna en/of bubbelbad. Gebruik ook na de genezingstijd op je tatoeage altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.
Vaseline kan ervoor zorgen dat de huid verstopt raakt. Dat komt doordat Vaseline echt een laagje over de tattoo legt, waardoor jouw huid niet meer kan ademen. Je loopt hiermee het risico dat je bacteriën “insluit” onder het laagje Vaseline, waardoor jouw tattoo kan gaan ontsteken.
Als je te veel crème of zalf op je tattoo smeert, sluit je je huid te veel af en kan je tattoo niet ademen. Dit is echt te veel crème op je tattoo.
Niet met Vaseline, Uierzalf of Nivea smeren. Dit dekt de wond af en belemmert het genezingsproces. Zorg dat je tijdens het genezingsproces: de tattoo/wond zo min mogelijk aanraakt (was eerst je handen voordat je de tattoo verzorgt)
De huid mag niet overwerkt worden om littekenvorming te voorkomen. Daarom is het beter om de tatoeage na circa drie weken te laten bijwerken. Het komt maar zelden voor dat een tatoeage bijgewerkt moet worden.
Als het te veel jeuk mag je een druppeltje Bepanthen zalf op smeren, anders is na 1 week: 1 keer per dag insmeren ruim voldoende. Na twee weken is je tatoeage genezen.
Hoe groot zal de tattoo worden
In het algemeen kosten namen op de pols tussen de €75,- en €100,-. Wil je bijvoorbeeld een portret laten zetten, dan doen wij dit uitsluitend vanaf minimaal handgrootte. Dit om de details die in een gezicht voorkomen te kunnen overnemen en die ook tot hun recht te laten komen.
Bepanthen Tattoo Zalf bevat een hoge concentratie dexpanthenol en ondersteunt het natuurlijke huidherstel van de getatoeërde huid (tattoo verzorging). Door de speciale samenstelling vormt de zalf een beschermend laagje op de huid. Het doorzichtige laagje sluit de huid niet af en laat haar ademen.