Heb je meer dan de helft van het verfblik over? Pak dan een rol huishoudfolie en doe dit over de opening van het blik.Doe daarna de deksel erop. Zo is het blik goed luchtdicht.
Werk niet rechtstreeks uit een verfemmer of -blik!
Omdat de originele verpakking de hele tijd open staat wanneer je daar rechtstreeks uit werkt met kwast of roller, heeft de verf de tijd om aan te drogen in de verpakking.
Verf is het langst houdbaar in een luchtdicht afgesloten blik of emmer. Als je na je klus een half blik of meer over hebt, leg dan een stuk huishoudfolie over de pot en druk de deksel hiermee aan. Plak er een sticker op met de merk- en kleurinformatie en de datum van je laatste gebruik.
Bij aangebroken verpakkingen kan het voorkomen dat er velvorming op de verf plaatsvindt. Dit komt doordat deze gaat drogen als er zuurstof bij de verf komt. Sluit een aangebroken blik of emmer met verf dus altijd goed af!Voorkom dus bij gebruik beschadigingen van het deksel en de sluiting van het blik of de emmer.
Strijk de kwast altijd schoon aan het vaatje waar je de verf in hebt gedaan. Doe dit nooit aan je originele verfpot. Deksel erop drukken en de pot op zijn kop doen. Hiermee sluit je de rond goed dicht met wat verf is zal en vel niet snel vormen in je verfpot.
Het wegtrekken van verf (“verf oogt”) kan veroorzaakt worden door aanwezigheid op de ondergrond van (condens)water, vet, was, siliconen of andere verontreiniging. Siliconen kunnen zich in allerlei stoffen en materialen bevinden, zoals auto- en bootwas, huidcrèmes, huishoudreinigers en dergelijke.
Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt. De ideale temperatuur om bij te schilderen ligt ergens tussen de 10 en 23 graden. Je verf zal mooi vloeien, goed uitstrijken en vlot aan te brengen zijn.
Om luchtbelletjes te verwijderen, moet je de verf opnieuw aanbrengen op het aangetaste gebied met een dunne laag.Laat de verf drogen en schuur het oppervlak licht op met fijn schuurpapier.
Indien de verf nog plakkerig is dan is de verf nog niet droog.Dat kan komen omdat de temperatuur te laag is en/of de luchtvochtigheid te hoog tijdens en de 12 uur na het aanbrengen. Watergedragen verf is daar erg gevoelig voor. Een te dikke laagdikte vertraagt de droging ook.
Met een scherp voorwerp kun je proberen om de opgedroogde verf van het kledingstuk af te schrapen, let wel op dat je het kledingstuk niet beschadigd. Vervolgens kun je met een doek gedrenkt in terpentine deppen op de vlek. Als de vlek nog niet weg is kun je het kledingstuk nog wassen in de wasmachine.
De meeste verf kun je tot wel twee jaar bewaren! Zit alles luchtdicht? Dan kun je de verf het beste bewaren op een droge en vorstvrije plek bij een constante temperatuur. Garages, kasten en de kelder zijn vaak een goede plek.
Over het algemeen kun je verf in een blik tot 2 jaar bewaren. Verf op terpentinebasis gaat het langst mee, deze verfsoort kan zelfs tot 3 jaar goed blijven. Een andere vraag is hoe lang je muurverf kunt bewaren. Muurverf is verf op waterbasis en dit soort verf kun je in het gunstigste geval ongeveer 2 jaar bewaren.
Schimmelwerende verf
Als de schimmels goed zijn verwijderd kan het zo zijn dat de ondergrond toch nog zo is aangetast dat opnieuw schilderen echt noodzakelijk is. Wij raden u dan aan om een schimmelwerende verf te gebruiken, de schimmels komen dan niet of minder snel terug.
Verf moet hechten
Als dat wel het geval is, kan je ook veel meer last hebben van druipers in de verf. De verf glijdt dan als het ware naar beneden en hoopt zich op. Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers.
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.
Kosten schilder per uur: het uurtarief van een schilder bedraagt gemiddeld € 35 à 40 voor binnenschilderwerk en € 40 à 50 voor buitenschilderwerk (incl. materiaal, excl. btw en verf).
Verf drogen met een föhn Kan dat? Ook dit raden wij af en dit is niet zonder reden. De verf wordt dan ongelijkmatig gedroogd, waardoor de kwaliteit minder goed zal zijn.
De droogtijd van muurverf hangt grotendeels af van de laagdikte van de aangebrachte verflaag en de temperatuur. Let dus goed op of de verf echt droog is geworden, voordat u een tweede laag muurverf aanbrengt. Let op: bij 20 graden is de muurverf na 24 uur uitgehard, bij 10 graden is dit pas na 48 uur.
Als er geen verf aan het gereedschap blijft plakken, is de verf droog. Er zijn verschillende soorten droogtijden die van toepassing zijn op verf, namelijk stofdroog, kleefvrij, schuurbaar, overschilderbaar en volledig uitgehard.
Blaasvorming door spanning
Wanneer je teveel laagdikte aanbrengt is de kans groot dat er blaasjes in verf ontstaan. Voor houten ondergronden kan dit gebeuren wanneer de verflaagdikte hoger dan 350 μm is. Zo'n grote laagdikte kan ontstaan wanneer er meerdere verflagen over elkaar heen zijn gezet.
Breng de verf gelijkmatig aan: zorg ervoor dat de verf gelijkmatig en in één richting wordt aangebracht. Voorkom het aanbrengen van verf in onregelmatige patronen. Laat voldoende droogtijd tussen de lagen: zorg ervoor dat elke laag verf volledig is opgedroogd voordat de volgende laag wordt aangebracht.
Het afbladderen van verf is het proces waarbij verf plaatselijk in z'n geheel loslaat. Dit komt o.a. door spanning binnenin het verfsysteem of verandering van vorm van de ondergrond (door het weer bijvoorbeeld). Andere redenen zijn de vorming van vocht of gas of dat de verf is aangebracht op een te natte ondergrond.
Vandaar dat het advies geldt om het schilderwerk ongeveer 24-36 uur te laten drogen. Met ruim een dag de tijd, heeft de verf voldoende droogtijd voordat het nat wordt. Mocht het later op de dag alsnog gaan regenen kunt u het beste het buitenschilderwerk even uitstellen.
Grondverf verven over een laag bestaande verf is in de meeste gevallen niet nodig. Zolang er sprake is van een goede hechting van de verflaag is gronden niet nodig. Zorg we wel voor dat je ontvetten en opschuren niet vergeet als stap vóórdat je de bestaande verflaag gaat overschilderen met een laklaag.
Als je goede verf hebt, zal een enkele laag vaak goed zijn. Bij slechte verf kun je vaak met twee lagen een betere dekking krijgen. Ook kan buitenschilderwerk het beste een tweede laag verf gebruiken. Zo hoef je minder snel opnieuw te schilderen en kan het schilderwerk beter tegen een stootje.