In cosmetica en huidverzorging vind je vooral schadelijke hormoonverstorende stoffen in de vorm van minerale oliën, parabenen, conserveringsmiddelen, propyleenglycol, polyethyleenglycol, ftalaten en parfum.
Conclusie. Parfums bevatten ongetwijfeld chemische stoffen met een mogelijk schadelijke impact op de gezondheid. Maar het is helemaal niet duidelijk in welke concentratie deze stoffen schade berokkenen, laat staan dat er een verband kan gelegd worden tussen gebruik van parfum en kanker.
Eén van de grootste hormoonverstoorders is stress, maar ook ongezonde voeding. Zowel vrouwen als mannen kunnen hinder ondervinden van hormoonverstoorders. Zo ervaren mannen klachten zoals overgewicht en een verminderd libido. In dit blogartikel ontdek je meer over hormoonverstoorders en hoe je ze kunt vermijden.
Veel belangrijke functies in je lichaam worden geregeld door hormonen. Een stof noem je hormoonverstorend als deze een ongewenst gezondheidseffect veroorzaakt via beïnvloeding van het hormoonsysteem.
In de parfums van onder andere Giorgio Armani, Hugo Boss, Lancôme en Zadig&Voltaire zijn 26 stoffen aangetroffen die bekend staan als 'problematische chemicaliën'. Dergelijke stoffen worden in verband gebracht met een verstoorde hormoonhuishouding, verminderde vruchtbaarheid, allergenen en milieuschade.
Blootstelling aan hormoonverstoorders kan mee de oorzaak zijn van voortijdige puberteit, obesitas, vruchtbaarheidsproblemen, een lager IQ, autisme enzovoort. Experten schatten de gezondheidskosten als gevolg van hormoonverstoorders op 157 miljard euro of 1,23% van het Europese BBP.
Een hormoonverstoorder is een chemische stof die je hormoonhuishouding kan verstoren, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Zo kunnen hormoonverstoorders bepaalde hormonen blokkeren, wijzigen of van werking veranderen. Op die manier veroorzaken ze bepaalde kankers, vruchtbaarheidsstoornissen, diabetes, obesitas.
In voeding kunnen schadelijke stoffen zitten. Bijvoorbeeld dioxines, zware metalen en schimmelgifstoffen kunnen slecht zijn voor je gezondheid. Dergelijke stoffen brengen de voedselveiligheid in Nederland zelden in gevaar. Er zijn strenge wettelijke normen en regels die ervoor zorgen dat je niet te veel binnenkrijgt.
Beschadiging van de luchtwegen als gevolg van blootstelling aan parfums en dergelijke wordt in de literatuur niet genoemd. Wel wordt als ervaringsfeit ge- meld dat personen met astma of daarop lijkende klachten nadelige effecten op de luchtwegen rapporteren als gevolg van blootstelling aan parfums en co- lognes.
Parfum is slecht voor de huid omdat je er een allergie voor kan ontwikkelen: contacteczeem. Een op de vier volwassenen in Europa heeft een huidallergie, en parfum is de grootste veroorzaker hiervan. Een allergie voor parfum kan een dermatoloog vaststellen met plakproeven.
Het zalige geurtje maakt de producten voor consumenten aantrekkelijker. Dat is dan ook de enige reden dat er parfum in huidproducten zit. Voor je huid doet het namelijk niets goeds. Integendeel, het kan juist huidproblemen veroorzaken, zoals irritatie en allergieën.
Vermijd crèmes met alcohol. De minder goede soorten die voorkomen in cosmetica zijn: Alcohol Denat, Ethanol, Ethyl Alcohol, Methanol, Benzyl Alcohol en Isopropyl Alcohol. Afhankelijk waar dit ingrediënt in de lijst staat zal het product een hoge of zeer lage concentratie bevatten, dus hoe later in de lijst hoe beter.
Hormoonverstorende stoffen (ook hormoononontregelaars (HO), hormoonverstoorders of in het Engels endocrine disrupting compounds (EDC) genoemd) zijn chemische stoffen die lijken op natuurlijke hormonen.
Parabenen zijn een groep stoffen die als conserveermiddel. Door conserveermiddelen aan een product toe te voegen blijft het product langer houdbaar. aan bijvoorbeeld persoonlijke verzorgingsproducten en geneesmiddelen kunnen worden toegevoegd. Parabenen gaan de groei van schimmels en bacteriën tegen.
De European Disability Card (EDC) is een Europese handicapkaart waarmee u als persoon met een handicap voordelen kunt genieten bij cultuur-, sport- of vrijetijdsactiviteiten.
Het zit ook in producten als zeep, shampoo, nagellak, cosmetica, allerlei verzorgingsproducten en parfums. En ook in rood vlees en melkproducten omdat dieren granen krijgen te eten die bespoten zijn met pesticiden. Begrijp je waarom ik spreek over een tsunami van xeno-oestrogenen?
Xeno-oestrogenen worden ook wel pseudo hormonen genoemd. Het zijn geen echte hormonen, maar ze gedragen zich wél zo. Het zijn chemische stofjes die je binnen krijgt via je huid, je spijsvertering en je longen. Eenmaal in je lichaam verstoren deze xeno-oestrogenen allerlei processen, waaronder de hormoonbalans.
Parfum. in zit. Deze geurstoffen geven een geur aan persoonlijke verzorgingsproducten en huishoudelijke producten, zoals wasmiddel, schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers. is een mengsel van chemische stoffen met een sterke geur, die ervoor zorgen dat een product aangenaam ruikt.
Parfum is een mengsel van diverse geurstoffen in een oplosmiddel. Bij de gangbaarste parfums is dat oplosmiddel alcohol, maar parfums op basis van vettige stoffen zijn in opkomst. Daarnaast bevat parfum vaak een fixatiemiddel en ook één of meer kleurstoffen.
Nadat je het flesje hebt geopend, kun je parfum tenminste een jaar bewaren. De houdbaarheidsdatum schommelt ongeveer tussen de 3 en 5 jaar. Handig: op de meeste cosmetica en parfums staat hoe lang iets houdbaar is ná openen van het flesje.
Natuurlijke ingrediënten bevatten van nature allergenen. Synthetische geuren. Dit zijn geuren uit het laboratorium. In het lab is het mogelijk om allergeenvrije parfums te ontwikkelen en daarom zijn parfums zonder allergenen altijd synthetisch.