Controlerende en bezitterige mannen worden gekenmerkt door obsessieve persoonlijkheden. Ze willen alles weten en lijken altijd in de verdediging te schieten. Ze worden gemakkelijk boos, hoewel ze hun agressie soms in toom proberen te houden.
#3 Hij wil continu weten met wie je bent
Nee, niet uit interesse omdat hij wilt dat je een leuke avond hebt. Hij belt je continu wanneer je niet thuis bent omdat hij wilt weten waar je bent en met wie. Een gezonde relatie zou uit vertrouwen en onafhankelijkheid moeten bestaan. Niet enkel uit dominantie.
Bezitterige mensen hebben vaak een achtergrond die reikt van eenzaamheid en discriminatie tijdens hun jeugd tot een gebrek aan zelfvertrouwen. Soms kan het zelfs een genetische eigenschap zijn die ze hebben geërfd van een van hun ouders.
In de negatieve zin wordt controlerend gedrag een neiging om over je eigen grenzen heen te reiken in de levens van anderen. Vaak rationaliseren mensen dit door te denken dat ze de ander helpen.
Denk erover na over je vriend(in) hunkert naar aandacht.
Jaloerse mensen trekken van nature vaak de aandacht. Let erop hoe je vriend(in) zich gedraagt waar anderen bijzijn. Een jaloerse vriend(in) zal altijd proberen om in het middelpunt van de aandacht te staan.
Want als je hem jaloers wil maken, moet je er eerst voor zorgen dat hij je heel graag wil. Hij moet zo naar je verlangen dat het hem pijn doet als jij naar een ander kijkt. Dat verlangen zal niet op gang komen als je hem afkraakt, maar wel als je hem het gevoel geeft dat hij de sterkste man op aarde is.
Ze gunnen anderen hun succes niet
Omdat ongelukkige mensen zelf vaak het gevoel hebben van alles tekort te komen, kunnen zij zeer misgunnend zijn naar andere mensen toe. In hun ogen, verdienen die hun succes namelijk niet. Vaak vinden ze dat anderen succes, geld of liefde is komen aanwaaien.
Wanneer verliefdheid en het gevoel een sprookje te beleven plaats maakt voor een emotionele kwelling en hel. Drama, conflict, twijfel, teleurstelling, verstikkend, gemene woorden, sorry's die niks betekenen,… zijn kenmerken van destructieve relaties.
Iemand die jou manipuleert zoekt jouw onzekerheden en gebruikt die vervolgens tegen je. Ze wijzen je op de dingen die je fout hebt gedaan of die je beter had kunnen doen. Ze wijzen je op je zwakheden en laten je dan zien dat jij het, met hun hulp, beter zou doen.
Onder claimend gedrag verstaan we doorgaans dat iemand aanhoudend om aandacht vraagt, niet in staat is de aandacht te delen met anderen of niet kan wachten tot hij aandacht krijgt.
Gezonde jaloezie houdt in dat je erkent en herkent dat je deze gevoelens hebt, en ze ook uitspreekt naar je partner. Niet op een beschuldigende manier, maar open en eerlijk. Zo kan het zelfs een compliment voor je partner zijn, wanneer je een steek voelde toen hij of zij onschuldig met iemand anders stond te praten.
Een claimerige man doet dingen om indruk te maken op anderen, een niet-claimerige man doet dingen vanwege zichzelf, want dat is precies wat hij wil. Een niet-claimerige man buigt niet voor de mening van anderen. Hij zoekt geen goedkeuring, maar doet dingen om het plezier van het doen.
Jaloezie zegt iets over je eigen verlangens
Het is belangrijk om te beseffen dat de kern van deze emotie in jezelf ligt en niets te maken heeft met de ander. Hetgene wat de ander heeft, raakt een gevoelige snaar bij jou. Het gaat om een tekort, behoefte of verlangen dat diep in je verscholen ligt.
Antwoordt hij vaak pas veel later op jouw appjes en krijg je regelmatig te horen dat hij de komende weken helemaal volgepland is? Dan moeten de *alarmbellen* af gaan. Iemand die oprecht bij jou wil zijn, wil ook tijd met jou besteden en zal er alles aan doen om die tijd voor jou vrij te maken.
Het kan cute zijn als je lover zich zorgen maakt en je sms't met de vraag waar je blijft. Maar na het vijfde berichtje, begint het een beetje te veel te worden. Als je partner constant vraagt wat je doet en met wie je samen bent, is dit een red flag. Vooral in het begin van een relatie.
Een groot deel van het vaststellen of iemand betrouwbaar is, bestaat uit het letten op zijn lichaamstaal, en hoe iemand zichzelf aan anderen presenteert. Het lezen van lichaamstaal moet wel met een korreltje zout genomen worden; de meeste signalen van lichaamstaal duiden namelijk op spanning en nervositeit.
Ga niet tegen iets in en ga je niet verdedigen, maar geef mee op een 'mistige' manier en blijf bij je standpunt. Geef een fout toe zonder daar een drama van te maken. Verdedig je niet tegen kritiek. Probeer er van te leren en lok uit dat de ander de kritiek concretiseert.
De narcist als manipulator gebruikt manipulatietechnieken tegen anderen om er zelf beter van te worden, ten koste van anderen. Dat maakt manipuleren niet netjes. Korte termijn winst, daar gaat het de narcist om.
Manipulatie is het opzettelijk beïnvloeden van een ander.
Een manipulator houdt daarbij geen rekening met de wensen en grenzen van die ander. En denkt alleen aan zichzelf. Manipulatie komt overal voor. In liefdesrelaties, vriendschappen, familierelaties en op het werk.
Toxic mensen zijn mensen die je manipuleren voor hun eigen gewin, volgens psycholoog Roel Blok. Het kunnen narcisten zijn, schrijft hij. Een relatie kan toxic zijn door een interactie tussen mensen, spanningen en ruzies, en iémand is toxic wanneer diegene manipuleert en ravage om zich heen veroorzaakt.
Een destructieve relatie wordt gekenmerkt door hoge pieken en diepe dalen, door straf en beloning, net als een gokkast die dan weer wel en dan weer niet aan je uitkeert. Juist de onvoorspelbaarheid van de beloning maakt je verslaafd aan deze relatie.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Niet kunnen zien, dat een ander iets heeft. In het eerste geval is men zelf niet in het bezit van de zaak, die men (een ander) benijdt. Bij misgunnen kan men zelf in het genot van iets zijn, maar niettegenstaande dit, een ander het genot willen ontzeggen, omdat men het hem niet gunt.