Als je een pompoen al hebt aangesneden, is het ook mogelijk om het restant te bewaren. Dek het restant af met folie en leg deze in de koelkast. Je kunt de pompoen dan nog maximaal één week bewaren.
Bewaar je gesneden pompoen donker, droog en koel
Een gesneden pompoen is gevoelig voor warmte en licht. Veel licht en warmte kunnen ervoor zorgen dat de pompoen begint te schimmelen. Daarom is het belangrijk om je pompoen koel, droog en donker te bewaren.
Hoe moet je een verse pompoen bewaren? Kun je de pompoenen zelf uitzoeken, check ze dan op kneuzingen, barstjes in de schil of zachte plekken. Een volledig exemplaar is redelijk lang houdbaar op een koele, droge plaats. Niet in de koelkast of in een vochtige kelder, dus.
Groenten zoals pompoen, knollen en wortelen kun je perfect invriezen zonder ze vooraf te bereiden of blancheren. Let er wel op dat je de pompoen in hapklare blokjes snijdt. Bovendien zijn ze daarna niet meer voor elk gerechtje geschikt. De blokjes nemen namelijk extra water op tijdens het bevriezen.
Kun je pompoen bewaren? Ja, pompoen is een uitstekend bewaargroente. Dus als je een hele pompoen hebt gekocht om deze binnen de kortste keren te gebruiken, kun je makkelijk de pompoen op een droge, koele plek bewaren (bijvoorbeeld de kelder).
De beste bewaartemperatuur is tussen de 10 en 15 gaden Celsius, op deze manier zijn ze 2 maanden houdbaar. De pompoen in stukken gesneden? Bewaar ze dan in de koelkast. Dek de stukken af met plastic folie, stop ze in een vershoudbakje en ze zijn nog enkele dagen houdbaar.
Ongesneden pompoen kan op een koele plaats enkele maanden worden bewaard.Na het snijden is een pompoen in de koelkast maximaal een week houdbaar. Zorg dat hij verpakt is in aluminium- of vershoudfolie. Je kunt pompoen ook invriezen.
Groenten zoals pompoenen of allerhande soorten knollen en wortelen invriezen is op zich geen probleem. Let wel dat de groenten wat extra water gaan opnemen bij het invriezen, dus wanneer je ze laat ontdooien zullen ze niet meer zo knapperig meer zijn als wanneer ze vers zijn.
Verschillende soorten pompoenen
De pompoen wordt vaak geroosterd, maar je kunt 'm ook rauw eten. De schil is erg zacht, waardoor je 'm eigenlijk niet eens hoeft te schillen.
Prik met je vork gaatjes in de pompoen. Plaats de pompoen twee minuten in de magnetron op de hoogste stand. Door de warmte wordt zowel de schil als de pompoen zacht, waardoor het schillen en snijden een stuk makkelijker gaat. Laat de pompoen één minuut afkoelen.
Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels.Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.
Pompoenen, je hebt ze in veel kleuren en soorten. Een echte herfsttopper die smaakt in een overheerlijke soep of in een smeuïge cake. Maar niet alle pompoenen zijn eetbaar. Sierpompoenen bijvoorbeeld zijn giftig, maar ook met zelf geteelde pompoenen let je best even op, waarschuwt het Antigifcentrum!
Er zijn Amerikaanse onderzoekers die vinden dat je voedingsmiddelen gewoon nog kunt eten als het is beschimmeld. Je snijdt de schimmel dan natuurlijk wel even weg. Een pompoen of wortel met een stukje schimmel gebruiken wij dus nog gewoon.
Chloor. Voorkom dat je pompoen vroegtijdig gaat schimmelen door je pompoen in chloor te zetten. Doe een beetje chloor in een bakje met water en dompel de pompoen een paar minuten onder. Laat de pompoen even uitlekken en dep hem goed droog aan de binnen- en buitenkant.
Smeer de snijopeningen en binnenkant in met vaseline tegen het uitdrogen en krimpen. Nadat de pompoen droog zijn kan je ze inspuiten met haarlak, zo schimmelen ze minder snel.
Teken met een permanent marker een gezicht op de pompoen. Snijd met een klein mesje het gezicht voorzichtig uit de pompoen. Haal de stukken rustig los en boen de stift van de pompoen af. Zet een waxinelichtje in de pompoen en steek deze aan met behulp van een aansteker.
Waarom is een flespompoen goed voor je gezondheid:
De flespompoen bevat goede hoeveelheden vitamine C, kalium en vezels én is erg rijk aan bètacaroteen. Bètacaroteen is het stofje dat verantwoordelijk is voor de gele of oranje kleur van veel groente- en fruitsoorten.
Je kunt een kleine portie pompoenpitten zo uit de hand eten. Je kunt ook kiezen voor pompoenpitten in de schil.
De flespompoen is veruit de meest veelzijdige in het rijtje. Heerlijk in soep maar ook geroosterd in een salade of lasagne doet deze pompoen het goed.
In theorie is de schil van elke pompoen eetbaar, alleen is die bij dikke pompoensoorten ook vrij dik en daarom minder aangenaam in de mond. Kies wel het liefst voor bio-exemplaren als je ook de schil gaat eten: de schil van niet-biologische groenten en fruit bevat vaak resten van gifstoffen.
Gekookte groenten zijn 2 dagen houdbaar in de koelkast. Vries groente in om de houdbaarheid te verlengen. Blancheer groente voor je ze invriest.
Pompoenen die niet bevrucht zijn worden rot of verschrompelen. Dit kan verscheidene oorzaken hebben; te koud, te warm, slecht stuifmeel... Kijk vooral naar degene die het snelst groeit en een mooie ronde en enigszins lange vorm heeft, deze worden namelijk het grootst.
Pompoenen kun je heel lang bewaren. Leg ze op een donkere, maar niet te koele plek. Zo blijven ze zeker drie maanden goed.
De uitstoot van broeikasgassen bleek bij invoer van pompoen ruim 2 keer zo hoog in vergelijking met in Nederland geteeld en bewaard product. Het werd veroorzaakt door de grotere transportafstand. “Het is duurzamer om in de zomer een andere groente te kopen.”, aldus Kees van Wijk.