Melk. Het Voedingscentrum adviseert ook een glas magere of halfvolle melk of karnemelk bij het ontbijt. Melk zit vol met mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen. Zo zit er veel vitamine B2, B12, en vitamine D in.
De beste start van je dag
Probeer eerst eens 2 glazen water te drinken en dan te ontbijten. Zo voorkom je dat je te veel eet en later nog honger krijgt. Ook is dit de beste manier om je lichaam wakker te maken en je hongergevoel voor even verminderd. Heet water is ook een aanrader!
Bij je ontbijt kun je bijvoorbeeld halfvolle melk of karnemelk drinken. Wil je geen zuivel gebruiken? Dan kun je kiezen voor een sojadrink met toegevoegd calcium en B-vitamines. Of drink water, thee of koffie zonder suiker bij je ontbijt.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate. Zo bevat een glas melk of een schaaltje yoghurt veel calcium (goed voor de botten), veel B-vitamines en een flinke portie eiwitten.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam.Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Het drinken van rauwe melk is niet gezonder dan gepasteuriseerde of verhitte melk. Sterker nog: Het is mogelijk dat er ziekmakende bacteriën in zitten. Of rauwe melk gezonder is dan gepasteuriseerde melk uit de supermarkt, is tot nu toe niet overtuigend aangetoond.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Magere kwark of yoghurt (van zuivel of soja) zijn uitstekend ideeën voor een ochtendmaaltijd. Andere goede eiwitbronnen zijn eieren, tofu, noten en zaden. Vermijd suikerhoudend voedsel als ontbijt. En ik bedoel hiermee geraffineerde suikers, zoals witte of bruine suiker en alle siropen.
Een tekort aan vocht kan ervoor zorgen dat je hersenen minder goed functioneren. Denk aan vermoeidheid en concentratieproblemen. Door de dag te beginnen met voldoende water ben je energieker en helderder. Drink na het opstaan direct twee grote glazen water en je zult de dag energieker beginnen!
En dat is nu juist wat je nodig hebt om 's morgens goed op gang te komen. Bovendien zorgt vocht ervoor dat je ontbijt goed kan verteren. Het kost slijm op. Warme water en warme thee zorgen ervoor dat het slijm in je keel, slokdarm en holtes beter worden afgevoerd.
Een glas water voordat u naar bed gaat ervoor zorgt dat spieren, gewrichten, hormonen en energie in balans blijven.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
' vraag je je misschien af. Dat is nou juist het mooie, veel voedingstoffen blijven nagenoeg gelijk. In volle, halfvolle en magere melk zitten veelal dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen, het verschil is enkel de hoeveelheid vet. Met karnemelk is dit net zo, de hoeveelheid calcium en vitamine B2 zijn bijna net zoveel.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Daarnaast is melk gezond voor ouderen en met name voor zeventigplussers. Dat komt omdat zuivel- en melkproducten een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van gezonde botten en de spiermassa, terwijl ze ook bijdragen aan het cognitief functioneren.
Het grootste gezondheidsvoordeel van rauwe melk is het positieve effect op het voorkomen van eczeem, astma en allergieën, zo blijkt uit meerdere publicaties. Ook heeft het een positief effect op de darmflora en het immuunsysteem.
Wie geen gewone melk wil drinken, kan het best kiezen voor een sojadrank. Kies er dan eentje met toegevoegde calcium en vitamine D, stelt de Consumentenbond. Melkvervangers bevatten namelijk vaak veel minder voedingsstoffen van zichzelf. Het is geen onderzoek betaald door de zuivelbranche.
Behalve aan de synthese van spiereiwit draagt het bij aan het herstellen van de vochtbalans en kan het helpen bij het aanvullen van de glycogeenvoorraad in spieren. Op al deze aspecten van herstel scoort melk minstens zo goed als commerciële sportdranken1.
Uit een onderzoek naar het effect van het drinken van melk op de progressie van knieartrose blijkt dat wanneer vrouwen regelmatig melk drinken, het de voortgang van artrose in de knie vertraagt. In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken.
Zuivelproducten bevatten calcium en dit stimuleert de haargroei. In melk en yoghurt bevatten ook wei en caseine (een eiwit), twee bijzondere bronnen voor proteïne.