Kip of ei. Alleen vrouwtjes leggen eieren. Daarom worden de pasgeboren kuikentjes gesekst. Dit betekent dat er wordt gekeken naar welk geslacht ('sekse') een kuiken heeft.
In-ovogeslachtsbepaling is een methode van geslachtsbepaling om het geslacht van kuikens te bepalen in het ei. In ovo is Latijn voor in het ei. Geslachtsbepaling kan plaatsvinden door via een klein gaatje in het ei op dag 9 na bevruchting een stof te meten die een 'marker' is voor het geslacht.
De aankoopprijs van eendagskuikens ligt waarschijnlijk rond de € 0,50 per kuiken.
Je kunt zien of de temperatuur goed is aan het gedrag van de kuikens, zijn ze rustig en relatief stil dan hebben ze het lekker warm (ong 37 graden) en vallen ze gauw in slaap. Piepen ze heel hard dan hebben ze het te koud. Ook moeten ze voldoende ruimte hebben om af en toe bij de lamp weg te kunnen lopen.
Als het kuiken bijna volgroeid is, komt het op een bepaalde manier in het ei te liggen, met snaveltje richting het luchtzakje. Wanneer het volgroeid is, prikt het kuikentje met zijn snaveltje in het luchtzakje en haalt het voor het eerst adem. Zodra het kuiken adem kan halen, kan het kleine wezentje piepen.
Als hij alleen opgroeid dan wordt het zeker geen succes. Misschien wel zielig voor het kuikentje dat je bij zijn moeder weghaalt, maar na een tijdje houdt die heus wel op met piepen. Hier hebben we een zelfde soort situatie gehad. Het andere kuikentje piepte eerste dag ook veel, maar is later vanzelf opgehouden.
Pas vanaf een leeftijd van twee weken mogen de kuikentjes even buiten lopen. En liefst pas als het warmer is dan 20 °C. In principe zorgt een moederkloek zelf heel goed voor haar jongen en hoef je niet in te grijpen. Maar soms worden haar kuikens toch ziek.
Groenten en kruiden en bessen, fijngemaakt en onder het voer gemengd maakt dat de kuikens het voer veel interessanter vinden. Ze vinden het lekkerder en ze eten meer en regelmatiger. Ze zijn ook veel meer bezig met hun eten en ze laten elkaar meer gerust.
Kuikens tam maken
Met iets lekkers zoals meelwormen, vlokreeftjes of andere kippensnacks gaat dit extra goed. Vaak eten ze dit binnen drie keer al uit je hand. Zo wennen ze snel aan jou en kunnen ze erg tam worden.
Er zal een nieuwe pikorde gevestigd moeten worden. Dit heeft even tijd nodig, maar het is belangrijk dat alle kippen de ruimte hebben om elkaar te ontlopen. Als vuistregel kunt u aanhouden dat u uw kuikens met 16 weken kunt proberen bij andere kippen te zetten. In het begin dan wel gescheiden door gaas.
Kuikens. Als kuikens net uit het ei komen, hebben ze de eerste 24 tot 36 uur geen kippenvoer nodig. Ze hebben dan de hele dooierzak via de navel opgenomen in hun lichaam. Er is speciaal kuikenvoer voor kuikens, die vooral veel eiwit nodig hebben.
Reacties. Het is sterk af te raden om de kuikens nu al in de koude schuur te zetten bij de andere kippen. Ze zullen het zeer waarschijnlijk niet overleven. Kuikens van 2 weken hebben dag en nacht 30 graden warmte nodig, na 3 weken 28 graden na 4 weken 25 graden en na 5 weken 23 graden.
Dat doe je door het kuiken op de rug in je handpalm te leggen en met je wijsvinger van je andere hand net boven de cloaca (poepertje) te drukken. Als er niets uitgestulpt is het een hennetje en als er wel iets uit komt is het een haantje.
Pasgeboren kuikens kunnen maximaal 36 uur zonder eten en drinken.
De voedselopnamecapaciteit van kuikens is in de eerste zes weken relatief laag. Het is daarom belangrijk dat de concentratie eiwit en mineralen relatief hoog zijn. Het bijvoeren van grote hoeveelheden graan of etensresten kan de balans in het rantsoen verstoren. Legvoer is ongeschikt in de opfokperiode.
Maar de beste periode om kuikens te broeden is in februari t/m mei, dit is simpelweg de beste periode omdat de hennetjes en hanen, rond deze tijd over het algemeen het gezondste zijn en dus de beste eitjes leggen om uit te broeden. Deze gezonde eieren zorgen voor een sterke kuikens.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
het voeren van komkommers aan kippen. gevaar brengen. Hoewel komkommers veilig zijn om met mate te eten, verstoort een teveel aan waterig voedsel de balans van voedingsstoffen.
Voeding voor legkippen die legkorrels of legmeel krijgen
Kippen worden er snel te dik van. Groenvoer is voor kippen die legkorrels krijgen niet essentieel, maar het bevat wel veel voedingsstoffen en bevordert het natuurlijke scharrelgedrag.
Appelazijn voegt men best toe aan het drinkwater. Een bijkomend voordeel is dat het water niet of minder snel bevriest. De dosis bedraagt 1 eetlepel pet liter water gedurende 3 dagen. Dit wordt best om de 2 weken herhaald.
Vind je een eendenkuiken of heb je kuikens die je met spoed moet warmhouden, dan kun je tijdelijk elke warmtebron, dat een niet te hoge en zoveel mogelijke constante temperatuur heeft, gebruiken. Een goed voorbeeld is een kruik. Doe hier geen kokend water in maar kies voor een temperatuur van 40-50 graden Celsius.
Kuikentjes grootbrengen
Vanaf de eerste dag kunnen de kuikentjes al piepen, lopen, eten en drinken. Strooi daarom wat kuikenvoer op de grond om de kuikens te leren eten tijdens het scharrelen. Voorzie ook een ondiepe waterbak. De kloek zal hen beschermen tegen de koude en tegen vijanden.
Gezien vanuit mensenstandpunt klinkt het natuurlijk romantisch dat de kloek en haar haan samen voor de kuikens zorgen. Kippen zijn echter geen mensen en vanuit het kuikenbelang gezien is het niet wenselijk. Kuikens hebben behoefte aan warmte en eiwitrijk voedsel om vlot en goed te kunnen uitgroeien.
Warmteplaat. Naast een warmtelamp kun je ook gebruik maken van een warmteplaat. Deze plaat is in hoogte verstelbaar en heeft dezelfde functie als de moederkloek. Het geeft de kuikens de benodigde warmte en is zeer laag in energiekosten.