Een UBN is een Uniek Bedrijfsnummer voor de locatie waar u honden houdt. Ook als u geen bedrijfsmatige hondenhouder bent, kunt u een UBN nodig hebben. U vraagt dan een UBN voor niet-bedrijfsmatige houder van honden aan. Bedrijfsmatige houders van honden hebben altijd een UBN nodig.
Een UBN is een uniek nummer voor iedere locatie met runderen, varkens, schapen of geiten. Locaties waar paardachtigen normaal langer dan 30 dagen blijven moeten ook een UBN hebben. Voor locaties met bedrijfsmatig gehouden konijnen, pluimvee, broedeieren of huisdieren is ook een UBN nodig.
Uw locatie moet een uniek bedrijfsnummer (UBN) hebben, waarop u de dieren moet melden. U kunt uw UBN aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. U moet ieder jaar betalen voor uw UBN . U registreert de locatie van uw dieren door een melding te doen.
De kosten van een UBN-nummer zijn eenmalig € 19,00. Na deze aanvraag ontvang je een factuur per post.
Vraag eerst een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) als niet-bedrijfsmatig houder van honden aan. Daarmee gaat u naar de dierenarts. Alleen dierenartsen mogen chips vervangen. De dierenarts heeft uw UBN nodig om een nieuwe chip te zetten.
U bent strafbaar als u een hond koopt die niet is geregistreerd en geen chip of paspoort heeft.
Binnen twee weken na aankomst in Nederland moet u de hond door een dierenarts laten registreren bij een van de aangewezen portalen. Daarvoor heeft de dierenarts uw UBN nodig. Als de hond nog geen EU-dierenpaspoort heeft dan moet u dat ook binnen twee weken door de dierenarts laten aanmaken.
U kunt een UBN aanvragen of wijzigen op Mijn RVO. Het UBN registreert u in het Identificatie en Registratiesysteem voor dieren (I&R). Een UBN voor pluimvee vraagt u aan via Avined. Vraag het UBN aan voordat u de dieren gaat houden.
Staat je huis, zoals het meest gangbaar is, in woongebied? En staat ook de bijhorende stal in hetzelfde gebied? Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig.
Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aanvragen voor locatie en paard
U registreert de locatie door een zogenoemd Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan te vragen via de RVO. De eigenaar of huurder van de locatie vraagt het UBN aan. U kunt ook paarden en paardachtigen registreren op de website van de RVO.
Eenvoudig een UBN nummer opvragen of zoeken kan in PetBase. Het UBN nummer zoeken kan via menu houders en dan rechts boven op knop `UBN zoeken`. Dit kan op basis van het UBN nummer of postcode huisnummer. Zoek op basis van een UBN nummer of postcode en huisnummer (of combineer deze twee).
Op de website van de RVO kunt u ook paarden en paardachtigen op het UBN aanmelden. Door het unieke bedrijfsnummer zijn alle dierlocaties bekend. Dat is belangrijk om snel te kunnen handelen bij een dierziektecrisis. Of bij problemen voor de volksgezondheid.
U heeft een UBN nodig als u: eenmalig een nestje pups krijgt;een hond importeert en de eerste houder in Nederland bent;een hond heeft die nog niet is geregistreerd.
U kunt zelf controleren of de chip van uw hond geregistreerd staat, en zo ja bij welk portaal en op welke naam. Dat doet u door het chipnummer in te vullen op www.chipnummer.nl.
Houders van honden zijn verplicht hun dieren te registreren en te laten chippen. Sinds 1 november 2021 moeten eerste houders van honden er ook voor zorgen dat hun hond een hondenpaspoort heeft.
Adelaarsvaren, bereklauw, eikels, gevlekte scheerling, goudenregen, hedera (klimop), jacobskruiskruid, laurierkers, nachtschade, pieris japonica, rhododendron, sint-janskruid, taxus, vingerhoedskruid en wolfsmelk zijn giftig voor de meeste schapen en kunnen dodelijke gevolgen hebben.
Jaarlijks zouden er tussen de 4000 en 13.000 schapen worden gedood of verwond door honden en vossen. Volgens de woordvoerder zijn de getallen van vóór 2019 en gebaseerd op enquêtes die studenten onder schapenhouders in Drenthe en Limburg hebben gehouden.
Honderdduizenden mensen wereldwijd verdienen hun kost met een schapenhouderij. Zoals het echter bij bijna alle gewassen en veeteeltactiviteiten gebeurt, zijn de eerste 1-2 jaar een introductie en zal je normaal gesproken geen inkomen verwachten.
Nee, het UBN staat niet meer op de elektronische nummers. Het nummer bestaat uit een unieke code van twaalf cijfers. De door u gekochte nummers staan wel geregistreerd op uw UBN. Voor verdere informatie kunt u terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via 088-042 42 42 of kijk op mijn.rvo.nl.
Bij dierziektes met gevaar voor de volksgezondheid moeten we snel actie ondernemen.Het is belangrijk om te weten waar welk paard is. Daarom zijn er regels voor de identificatie en registratie van dieren. Met deze regels ondersteunen we ook de verbetering van de diergezondheid.
Verlies en vervanging van documenten
Als u het paspoort van uw hond kwijt bent, richt u dan tot uw dierenarts.
Kun je een hond combineren met je werk? Een hond kun je niet de hele dag alleen laten. Dus als je fulltime werkt, zul je een dagopvang of een hondenuitlaatservice moeten regelen. Wees je ervan bewust dat dit extra kosten met zich mee brengt.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan.Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.