Kan ik één eSIM in meerdere toestellen gebruiken? Nee, dat is niet mogelijk. Zodra je één eSIM op een device geactiveerd hebt, kun je deze zelfde eSIM niet nogmaals op een ander toestel activeren. De eSIM activatie is maar één keer geldig.
Wat is Duo Sim? Met Duo Sim ben je met twee verschillende telefoons op hetzelfde nummer bereikbaar zonder van simkaart te wisselen. Handig wanneer je een carkit gebruikt, of bijvoorbeeld voor in je tweede telefoon. En de kosten van beide simkaarten komen gewoon op dezelfde rekening.
De meeste Android-toestellen met dualsim-functie hebben ruimte voor twee fysieke simkaarten. Apple heeft een iets andere benadering gekozen: er is ruimte voor één simkaart en daarnaast kun je de eSIM gebruiken voor een tweede mobiele abonnement.
Een nadeel van eSIM is dat voornamelijk alleen nog de grote providers de virtuele simkaart ondersteunen. Zit je bij een kleinere provider, dan kan je meestal niet voor de eSIM kiezen. Ook in het buitenland worden nog lang niet alle providers ondersteund.
Een ander mobiel abonnement configureren op uw iPhone
U kunt dual-sim gebruiken door een fysieke simkaart en een eSIM te gebruiken. iPhone 13 en nieuwere modellen bieden daarnaast ondersteuning voor twee actieve eSIM's. iPhone-modellen zonder fysieke simkaarthouder bieden ondersteuning voor twee actieve eSIM's.
Om twee telefoonnummers of serviceproviders voor één toestel te hebben, kun je een eSIM activeren of twee simkaarten plaatsen. Anders dan een fysieke nano-simkaart, is een eSIM een ingebouwde digitale sim.
Wat kost een eSIM? Als je je normale simkaart wilt omwisselen voor eSIM, dan betaal je de eerste keer het bedrag (€ 5,09) voor een nieuwe eSIM. Wel kan je als je eSIM hebt, tot twee keer per jaar een nieuwe eSIM aanvragen. Dit is handig als je bijvoorbeeld van telefoon wilt wisselen.
E-sim is dus handig voor smartphones, maar ook nuttig voor Internet of Things-toepassingen. Denk aan slimme brandmelders, koelkasten en lampen die straks via het mobiele netwerk te bedienen zijn.
E-sims zijn beveiligd, maar als een hacker het wachtwoord achterhaalt, kan hij met je telefoonnummer aan de haal. En zich bijvoorbeeld voordoen als jou op Whatsapp. Gelukkig zijn er steeds betere beveiligingsmethoden, zoals tweestapsverificatie.
Twee WhatsApp-accounts op één iPhone
WhatsApp ondersteunt het gebruik van twee mobiele nummers op één WhatsApp-account niet. Op de FAQ-pagina van de chatdienst is te lezen dat je WhatsApp-account alleen kan worden geverifieerd met één nummer op één apparaat.
De naam zegt het al: een duo van simkaarten. Met een duo-simkaart heb je twee simkaarten met hetzelfde simkaartnummer en telefoonnummer. Je kunt deze twee simkaarten vervolgens in twee verschillende telefoons of, bijvoorbeeld, in een tablet en een telefoon plaatsen. Je hoeft je simkaart dan niet steeds te verwisselen.
Als je een telefoon met dual-sim hebt, kun je alsnog maar één nummer verifiëren voor WhatsApp. Je kunt geen WhatsApp-account hebben met twee telefoonnummers. Als je regelmatig je WhatsApp-account wisselt tussen verschillende apparaten, kun je op een gegeven moment je account niet meer opnieuw verifiëren.
Een eSIM is een op industriestandaarden gebaseerde digitale simkaart waarmee u een mobiel abonnement van uw aanbieder kunt activeren zonder dat u een fysieke simkaart hoeft te gebruiken. Bij de iPhone kunt u acht of meer eSIM's installeren en twee mobiele telefoonnummers tegelijkertijd gebruiken.
Het activeren van een dual sim telefoon is heel makkelijk: je stopt de twee simkaarten in de telefoon zoals je gewend bent bij één simkaart en vervolgens zet je de telefoon aan. De twee simkaarten worden dan tegelijkertijd aangemeld op het netwerk. Vanaf dat moment ben je bereikbaar op beide nummers.
Je betaalt eenmalig aanschafkosten van 34,- voor de duo-simkaart.
Het grote verschil met een reguliere simkaart is dat een e-sim herprogrammeerbaar is: je kunt dus met een enkele e-sim makkelijk wisselen van provider en abonnement. Een normale simkaart kan dat niet: die heeft codes aan boord die niet overschreven kunnen worden.
Er zijn op dit moment een aantal toestellen op de markt die eSIM-technologie ondersteunen, maar niet alle toestellen met ingebouwde eSIM chip worden op dit moment ondersteund door T-Mobile Nederland. Vooralsnog verkopen wij qua alleen de iPhone Xs, Xs Max en de Xr die voorzien zijn van een eSIM chip.
Hoeveel kost een eSIM? Als je je normale simkaart wil omwisselen voor eSIM, dan betaal je de eerste keer het bedrag van €4,20 ex BTW (via My T-Mobile of Beheer) voor een nieuwe eSIM. Daarna kun je tot twee keer per jaar kosteloos een nieuwe eSIM aanvragen. Dit is handig als je bijvoorbeeld van telefoon wil wisselen.
De 3-in-1 SIM-kaart bestaat uit drie delen, een gewone SIM, micro-SIM en een nano-SIM. Je kunt het formaat dat jij nodig hebt er eenvoudig uit drukken en in je apparaat plaatsen. Wanneer je een duo sim bestelt krijg je een extra simkaart met hetzelfde telefoonnummer.
Wil je eSIM gaan gebruiken in het buitenland? Dan heb je twee opties: je kunt rechtstreeks bij de buitenlandse provider een eSIM-abonnement afsluiten of gebruikmaken van speciale eSIM-aanbieders. Deze laatste is vooral interessant omdat de werking ervan eenvoudig is en je hebt geen gedoe met lokale providers.
Wat gebeurt er als je je simkaart in een andere telefoon stopt? Zolang de simkaart in de andere telefoon past kun je er gewoon gebruik van maken. Het is dus niet zo dat de telefoon buiten werking raakt. Of en hoe je gebruik maakt van het mobiele netwerk heeft namelijk met de simkaart te maken.
Ga op je nieuwe iPhone naar Instellingen > 'Mobiel netwerk', tik op 'Configureer mobiel netwerk' of 'Voeg eSIM toe' en tik vervolgens op 'Zet over vanaf iPhone in de buurt' of kies een telefoonnummer. Volg de instructies op je oude iPhone om de overdracht te bevestigen.
Als u de eSIM niet kunt configureren
Zorg ervoor dat uw aanbieders dekking bieden in uw omgeving en dat er geen storing is. Zorg dat uw mobiele abonnementen zijn geconfigureerd, klaar zijn voor gebruik en dat er geen problemen met de facturering zijn.