Het mediterraan voedingspatroon wordt in verband gebracht met tal van andere gezondheidsvoordelen. Zoals een hogere levensverwachting, beter geheugen, verlaagd risico op borst- en colorectale kanker en verbetering van insulinegevoeligheid.
Ook zijn er aanwijzingen dat het mediterrane dieet het risico op hart- diabetes type 2, obesitas, ontstekingsziekten en verschillende soorten kanker kan verkleinen. In het Mediterrane dieet worden slechts weinig dierlijke eiwitten gebruikt: er wordt dus weinig rood en bewerkt vlees gegeten.
Het mediterraan dieet is, voor het zesde jaar op rij, verkozen tot beste algehele eetpatroon. Daarnaast prijkten de maaltijden uit het Middellandse Zeegebied ook op de eerste plaats in de categorieën 'beste dieet voor gezond eten' en 'beste plantaardig dieet'.
Volkoren producten en suiker
In het mediterraan dieet worden volkoren producten gegeten (brood, rijst, pasta). Deze producten bevatten meer vezels, wat net als bij peulvruchten goed is voor de bloedsuikerspiegel. In het mediterraan dieet worden geraffineerde suikers (koekjes/snoep) met mate gegeten.
Het mediterrane dieet biedt tal van eiwitrijke ontbijtopties die je snel en eenvoudig kan klaarmaken. Het is een goed idee om altijd een pot Griekse yoghurt in voorraad te hebben. In combinatie met een handvol bessen en een beetje honing is Griekse yoghurt een heerlijk, eiwit- en probioticarijk ontbijt.
Typisch Mediterraans eten bestaat uit gerechten die zijn geïnspireerd op de keuken van de landen rondom de Middellandse Zee. Deze keuken staat bekend om zijn eenvoudige, maar smaakvolle gerechten met verse en gezonde ingrediënten zoals olijfolie, tomaten, aubergine, courgette, kikkererwten en vis.
Huidtype 4: Deze huid verbrandt bijna nooit en bruint goed. Dit type wordt ook wel de Mediterrane type genoemd, omdat vooral mensen in subtropische landen en mensen die rond de Middellandse zee wonen dit huidtype hebben. De huid is meer getint. De mensen hebben donker haar en donkere ogen.
Het Mediterrane dieet is sinds 6 jaar erkend als Unesco werelderfgoed, om zijn culinaire betekenis, gezondheidseffecten en verbindende werking in rurale gemeenschappen.
De bijvoeglijke naamwoorden mediterraan en mediterraans zijn beide gebruikelijk in de betekenis 'behorend tot of kenmerkend voor het gebied rond de Middellandse Zee'. Mediterraan en de verbogen vorm mediterrane komen vaker voor dan mediterraans en mediterraanse; er is geen verschil in betekenis.
Groningen is voor de tweede keer op rij de meest gezonde stad van ons land, zo blijkt uit de Gezonde Stad Index 2022. Volgens de onderzoekers geldt voor alle steden die onder de loep werden genomen dat ze de afgelopen twee jaar gezonder zijn geworden.
Volgens de Bloomberg Healthiest Country Index van 2019 zijn Spanje, Italië en IJsland de drie gezondste landen ter wereld. Nederland is gedaald in de peilingen en staat nu op plekje vijftien. De Bloomberg Healthiest Country Index is een tweejaarlijkse meting die de volksgezondheid van 169 landen rangschikt.
Nederland eet en drinkt steeds gezonder
Nederlanders eten meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees. Ook drinken we minder suikerhoudende dranken.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag te ontbijten. Het ontbijt levert belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, foliumzuur, vitamine B2, vitamine A en vezels. En ontbijten kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag regelmatiger eet.
Een koolhydraatarm dieet is zeer effectief om snel af te vallen [2,3]. Uit onderzoek blijkt dat je 2 tot 3 keer sneller afvalt door minder koolhydraten te eten in plaats van minder vetten [4]. Daarnaast is koolhydraatarm eten effectief tegen ongewenst buikvet en een vette lever [5,6].
De vijf landen met de meeste erfgoedsites zijn Italië (58), China (56), Duitsland (51), Spanje (49) en Frankrijk (49). Nederland, inclusief Curaçao, telt 12 werelderfgoederen. België telt er 15.
Verschillende landen rondom het Middellandse Zeegebied worden geassocieerd met de Mediterrane keuken. Hoewel de definitie kan variëren, omvat de Mediterrane keuken meestal de culinaire tradities van de volgende landen: Italië: Bekend om gerechten zoals pizza, pasta, risotto, bruschetta, caprese en tiramisu.
Als een land een monument op de Werelderfgoedlijst wil hebben moet het eerst minimaal een jaar op de voorlopige lijst te staan. Daarna dient het land een verzoek in bij het Werelderfgoed comité. In dit verzoek staat waarom het monument van uitzonderlijke en onvervangbare waarde is voor de wereld.
De mediterrane keuken is de keuken van het Middellandse Zeegebied en bestaat onder andere uit de tientallen verschillende keukens uit Marokko, Tunesië, Spanje, Italië, Albanië, Turkije en Griekenland en een deel van het zuiden van Frankrijk (zoals de Provençaalse keuken en de keuken van Roussillon).
Tijm, oregano, rozemarijn, salie, bonenkruid, allemaal kruiden die je het gevoel van een eeuwigdurende zomer geven. Mediterrane kruiden zijn makkelijk in je eigen tuin te kweken. En ze staan natuurlijk graag op een warme en zonnige plek.
In Europa zijn dit Spanje, Frankrijk, Monaco, Italië, Slovenië, Kroatië, Montenegro, Albanië, Griekenland, Turkije, Cyprus en Malta. In Afrika zijn dit Tunesië, Algerije, Libië, Egypte en Marokko. In het Midden-Oosten grenzen Syrië, Libanon en Israël aan de Middellandse Zee.
Mediterraanse woonstijl
Andere Mediterrane kleuren zoals geel, groen, lavendel, paars (aubergine) en bruin zijn geïnspireerd door de natuur en het heuvelachtige landschap die je in de Zuid-Europese landen aantreft.
Dit buffet bestaat uit :
Spiesjes met gegrild vlees in een citroenmarinade bereid.Rundvlees, aardappel, broccoli en paprika.Spagetti met een saus van groene kruiden en tomaat.