Eekhoorntjesbrood, ook wel bekend als 'cèpes' of 'porcini' wordt gezien als een echte delicatesse.
Eekhoorntjesbrood heet Boletus edulis: de eetbare boleet. Maar veel boleten zijn eetbaar, hoewel de meeste minder lekker zijn. De bittere boleet, Boletus felleus, lijkt wel wat op eekhoorntjesbrood, maar mist de kenmerkende buikige steel van de laatste.
Langzamerhand zie je ze weer verschijnen op de menukaart, de funghi porcini – Italiaans voor eekhoorntjesbrood – al heeft het Italiaans letterlijk niks van doen met eekhoorns. Porcini betekent 'biggetjes', hetgeen een verwijzing is naar het flinke formaat van de paddenstoelen.
Gewone eekhoorntjesbroden leven in symbiose met verschillende soorten loof- en of naaldbomen, maar komen het meest voor bij Eik en Beuk. Ze worden overwegend gevonden in min of meer schrale lanen op zwak zure zandige of lemige bodems.
Eekhoorntjesbrood is ook wel bekend als cèpes of porcini. Het is een eetbare paddenstoel uit de boletenfamilie. Het is een echte delicatesse. De paddenstoel heeft een verfijnde, beetje nootachtige smaak.
Beginnende paddenstoelspotters verwarren de kastanjeboleet vaak met eekhoorntjesbrood. Een goede test is om met je vinger in de steel van de paddenstoel te knijpen. De kastanjeboleet krijgt dan een blauwgroene kleur, eekhoorntjesbrood niet.
Eekhoorntjesbrood, of Cepe, wordt ook wel de "koning onder de paddenstoelen" genoemd en is werkelijk een van de beste eetbare paddenstoelen. Eekhoorntjesbrood is nootachtig en mild van smaak.
Eekhoorntjesbrood
In deze paddestoel zitten slechts 26 calorieën per honderd gram. Verder bevat eekhoorntjesbrood geen vet, noch cholesterol. Wel zitten deze paddestoelen vol met eiwitten, vezels, koper, zink, ijzer en vitamine A, B en C. Een echte vitaminebom dus.
Het gewoon eekhoorntjesbrood (Boletus edulis) is een algemeen voorkomende eetbare paddenstoel die behoort tot de familie Boletaceae.
Waar zijn de porcini te vinden? Ze zijn te vinden in loofbossen, naaldbossen en op heuvelachtig landschap. Porcini gedijen het beste op hoogtes tussen de 700 meter en de 1300 meter. Ze zijn dus ook prima te vinden in het bergachtige gebied van Noord-Italië.
Paddenstoelen behoren tot de schimmels en niet tot planten. Paddenstoelen hebben geen groene blaadjes waardoor ze ook geen koolhydraten kunnen opslaan om daarvan te groeien.
Eekhoorntjesbrood kan je niet lang bewaren. Het beste is de paddenstoel dierect na aankoop te consumeren. Dit is één van de weinige paddenstoelen die je wel met een beetje water mag spoelen om ze schoon te maken.
De Satansboleet is de enige echte giftige boleet in Nederland, die je niet kunt eten. Een toepasselijke naam voor deze giftige paddenstoel. Hij is vrij gemakkelijk te herkennen door zijn vaag witte hoed en rode steel.
Eekhoorntjesbrood is ook best duur.
Eekhoorntjesbrood. De meest gegeerde boleet in de keuken is eekhoorntjesbrood.
Zo kennen we de Boletus edulis als Eekhoorntjesbrood. Deze naam is niet alleen ontstaan doordat de diertjes de paddenstoel zo lekker vinden, maar ook doordat de soort veel voor komt in de buurt van beuken- en eikenbomen waar de eekhoorntjes veel te vinden zijn.
Eekhoorntjesbrood. Een van de meest gewilde eetbare padenstoelen en niet alleen in de mensenwereld. Ook bij reeën, eekhoorns, egels, muizen, slakken en mestkevers staan ze op het menu.
"Eekhoorntjesbrood vind je heel vaak in eiken- en beukenlanen en langs bosranden. Ook de cantharel, een kleine knalgele paddenstoel die vrij makkelijk herkenbaar is, groeit in de buurt van deze bomen. Je ziet ze vaak op mos.
In beide gevallen moeten de eekhoorntjesbrood zo snel mogelijk worden afgekoeld om het kookproces te stoppen en pas daarna in de vriezer. Een andere manier om de smaak van eekhoorntjesbrood lang te behouden is door ze in een zoutoplossing te bewaren of ze in dunne plakjes te snijden en te drogen.
Het zijn ideale smaakmakers voor vegetarische gerechten, en doen het goed in stoofpotten en herfstige soepen.
De variëteiten kweekbare paddenstoelen zijn eindeloos, al zijn er ook beperkingen. "Eekhoorntjesbrood bijvoorbeeld, dat valt onmogelijk te kweken. Bij paddenstoelen die je wél zelf kan telen, kan je een mooie oogst binnenhalen.
Eekhoorntjesbrood is een paddenstoel van zo'n 30 cm. De paddenstoel is wat plakkerig en heeft een grote, vlezige hoed. De paddenstoel wordt niet gekweekt maar groeit wel in het wild in verschillende delen van Europa en Noord-Amerika.
De tijd die je kwijt bent aan weken verschilt per paddenstoel en de vorm, want gebruik je in dunne plakjes gesneden cèpes (eekhoorntjesbrood), dan volstaat een half uurtje. Maar ga je voor bijvoorbeeld hele shiitakes? Dan zul je ze zeker een uur moeten weken.
Kenmerken Eekhoorntjesbrood
De paddenstoel kan dertig centimeter groot worden en is in vochtige toestand wat plakkerig. Aan de onderzijde van de hoed van het eekhoorntjesbrood is een sponzig aandoend stelsel van fijne buisjes zichtbaar dat eerst wit en later geel is.