Oorspronkelijk komt Madame Jeanette uit Suriname en schijnt vernoemd te zijn naar een hete dame uit Paramaribo. Deze dame oefende het oudste beroep van de wereld vurig uit. Deze frommelige, gele chilipeper is nauw verwant aan de Habanero en is net zo heet.
Madame Jeanette (Capsicum chinense) is een pittige, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer scherp, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal.
De Madame Jeanette is een zeer hete en aromatische West-Indische pepersoort, waarschijnlijk de heetste peper die er bestaat, wees daarom voorzichtig bij het verwerken en het eten van deze peper. Hij is nauw verwant aan de Habanero, een Mexicaanse pepersoort.
In de categorie chilipeper is er voor ieder wat wils. Speelt de beginner liever op safe met de rode chilipeper van de super; de gevorderde peperliefhebber wendt zich liever tot een Madame Jeanette.
De hitte van een peper wordt altijd gemeten met de schaal van Scoville, ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912. De Carolina Reaper is al sinds 2013 de allerheetste peper volgens de Scoville schaal. Deze peper heeft een hitte waarde tussen de 1.500.000 SHU tot de 2.200.000 SHU.
Dat maakt de Aji Charapita een duur gewas. Het wordt ook wel de duurste peper ter wereld genoemd.
De Madam Jeanette pepers zijn blokvormig van structuur en hebben een gele kleur. Je kunt ze zaaien van januari tot en met april, binnenshuis bij een warme temperatuur.Als ze eenmaal groot genoeg zijn, kun je ze uitplanten in de kas, in potten of elders buiten. Als ze heel groot worden eventueel opbinden.
De Madame Jeanette peper is nauw verwant aan de Habanero/Adjuma en wordt wel eens door elkaar gehaald met de gele Adjuma. De twee soorten lijken erg op elkaar, maar het verschil is dat de gele Adjuma peper pittiger is dan de Madame Jeanette.
De heetste peper ter wereld is de Carolina Reaper, met een SHU van 2 miljoen.
De Madamme Jeannette is altijd geel, rode Madammen bestaan niet! De Madamme Jeannette: minder heet. maar veel warmer en kruidiger van smaak.
Je kunt pepers ook in zijn geheel invriezen. Droog ze na het wassen goed af en leg de pepers in de diepvries. Zorg dat ze niet aan elkaar kleven, want dit zorgt voor beschadiging als je ze eruit wilt halen. Als je een peper nodig hebt, haal hem dan uit het vriesvak en spoel hem af onder warm water.
De zoetzure smaak van de – met azijn en suiker – aangemaakte komkommer neutraliseert de pittige smaak van de Madame Jeanette. Ook bij Indonesische en Koreaanse gerechten komt zure komkommer goed van pas.
Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000. Erg scherpe pepersoorten zijn de gele Madame Jeanette uit Suriname en de Habaneropeper uit Mexico welke is verwerkt in Sambal Gledek. Kleine gedroogde rode of groene pepertjes), in Indonesië rawit genoemd, kunnen ook heel heet zijn.
Grofweg kun je zeggen dat kleinere pepers heter zijn dan grotere,hoewel er uitzonderingen zijn. Bij ons is de gewone Spaanse peper of lombokalgemeen verkrijgbaar, en toko's hebben zeker ook de tjabé rawit, hethetere kleine pepertje uit de Indonesische keuken, plus de glorie vanSuriname, de madame jeanette.
Hoe meer capsaïcine, hoe heter de peper. En dit betekend dat van hetzelfde soort, rode pepers heter zijn dan groene pepers. De volledig gerijpte chipotle peper is dus heter dan de niet volledig gerijpte jalapeño peper.
Cayennepeper gemalen is op zichzelf dus pittiger dan chilivlokken en een stuk pittiger dan chilipoeder. Qua smaak lijken ze wel op elkaar dus het zijn goede vervangers. Maar er is iets meer product van nodig om dezelfde pittigheid te bereiken!
De twee soorten pepers lijken erg op elkaar, maar het verschil is dat de gele Adjuma iets pittiger is dan de Madame Jeanette. En dat de Madame Jeanette juist een fruitigere smaak en sterke citrusachtige geur heeft, vandaar de naam Lemon Habanero.
De Habanero ('uit Havana' in het Spaans) is een van de heetste pepers ter wereld. Het is een stevige peper in de kleuren rood, geel, bruin of oranje; allemaal zeer pittig. Deze spicy chilipeper is familie van de Madame Jeanet, Trinidad Scorpion en de Carolina Reaper.
De sierpepertjes beginnen als lichtgele vruchtjes, en kleuren zo donkerder bij. De sierpepers zijn niet gevaarlijk of giftig, maar ook zeker niet smakelijk en dus is het niet aan te raden ze op te eten.
Je kunt deze pepers gewoon in groene staat oogsten. Leg ze vervolgens naast elkaar op bijvoorbeeld een dienblad op een zonnige plek. Je zult zien dat na verloop van tijd de pepers beginnen te verkleuren van oranje naar rood! Je koopt overigens ook bij de groenteboer groene pepers.
De planten werden hier in de kas uiteindelijk zo'n 50 centimeter hoog en vrij breed. Na de witte bloempjes ontwikkelden zich de pepers; kenmerkend is de zachtgele kleur en de onregelmatige vorm van de pepers, met heel veel kreukels en deuken.
De Reaper is gecultiveerd door de Amerikaanse kweker Ed Currie. Dezelfde kweker heeft de Pepper X ontwikkeld, die nu officieel door het Guinness World Records uitgeroepen is tot heetste chilipeper ter wereld is.
Het actieve bestanddeel dat chilipepers hun vurigheid geeft, heet capsaïcine. Die stof bindt zich aan hittereceptoren op pijnzenuwen door je hele lichaam. Hierdoor gaan je hersenen denken dat sommige lichaamsdelen letterlijk in brand staan. Je slijmvliezen worden hyperactief in een poging de aanval af te wenden.
De Carolina Reaper is de allerheetste chilipeper ter wereld. Deze extreem hete peper kun je herkennen aan zijn mooie rode kleur en gerimpelde 'huid'..