Sinds 1959 is het de officiële vlag van Noord-Brabant. De vlag van de provincie Antwerpen volgt eenzelfde patroon, en heeft de kleuren rood, wit, blauw en geel. Pas sinds 1959 is het rood-wit geblokte dundoek de officiële vlag van de provincie Noord-Brabant.
Sinds 1959, dankzij rijksarchivaris mr. J. Smit, is de rood-wit geblokte vlag de officiële vlag van de provincie Noord-Brabant.
De vlag van Polen wordt gebruikt sinds het begin van de 20e eeuw. De vlag bevat twee gelijke horizontale banden in de kleuren wit (boven) en rood. De Poolse "Dag van de Vlag" wordt gevierd op 2 mei sinds 2004.
De vlag van Litouwen is een horizontale driekleur in de kleurencombinatie geel-groen-rood, sinds 1 september 2004 is de hoogte-breedteverhouding van de vlag 3:5. Daarnaast zijn er twee andere nationale vlaggen in gebruik: een alternatieve staatsvlag en een staats- en oorlogsvlag ter zee.
De kleuren van de vlag Brabant stammen dus uit de middeleeuwen, het Hertogdom Brabant nam de kleuren over van het Graafschap Leuven tijdens de Lotharingse periode. De vlag Brabant werd in de 18e eeuw vervangen door een vlag waarop het provinciewapen, een gouden leeuw op zwarte grond, werd afgebeeld.
De banen stellen de stad zelf voor; de kleuren zijn ontleend aan het gemeentewapen. Aan de witte baan zijn vijf horizontale banen, van boven naar beneden afwisselend rood en wit. Op de vlag zijn drie rode en twee witte banen.
De huidige vlag bestaat uit vijf even hoge horizontale banen. De kleuren van deze banen zijn rood en wit, drie rode en twee witte banen. De kleuren verwijzen naar het Maasland, het gebied waar de voormalige gemeenten Empel en Meerwijk en Rosmalen toe behoorden. De kleuren van het Maasland zijn ook rood en wit.
De vlag van Rusland (Russisch: Флаг России, flag Rossii) is een horizontale driekleur die bestaat uit drie horizontale velden: wit bovenaan, blauw in het midden, en rood onderaan. De vlag, met een hoogte-breedteverhouding van 2:3 werd op 11 december 1993 aangenomen.
Voor eeuwen bestond de Poolse vlag uit een rood veld met een witte adelaar. Later kwam in plaats van de witte adelaar het gecombineerde wapen van Polen en Litouwen, maar werden de kleuren rood en wit behouden. Sinds 1831 is bepaald dat de nationale kleuren van Polen de kleuren wit boven rood zijn.
De kleursamenstelling van de Egyptische vlag is afgeleid van het panarabisme, de kleuren worden ook wel de Pan-Arabische kleuren genoemd. De kleurvolgorde is van boven naar beneden rood-wit-zwart. Het symbool in de middelste witte baan is het wapen van Egypte, een gouden Saladins Adelaar.
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
De vlag van Israël toont een blauwe davidster op een witte achtergrond, tussen twee blauwe strepen. De tint van het kleur blauw is niet specifiek vastgelegd en het varieert van vlag tot vlag. Soms is het donker, bijna marineblauw, terwijl het op andere vlaggen zeer licht hemelsblauw is.
Hoeveel nationale vlaggen zijn er in de wereld? Alle 196 erkende landen hebben een nationale vlag. 10 niet-erkende landen hebben ook een vlag, alleen de vlag van de Islamitische Staat wordt niet meegeteld. Dit komt neer op 206 nationale vlaggen.
Het rood symboliseert het bloed. Het blauw wijst op de blauwe lucht, terwijl het groen het land Zuid-Afrika symboliseert. Het zwart vertegenwoordigt de zwarte Zuid-Afrikanen, en het wit vertegenwoordigt de blanke Zuid-Afrikanen. Geel staat voor de natuurlijke rijkdommen van het land, waaronder goud.
De vlag van Tsjechië is de officiële vlag van het Midden-Europese land Tsjechië. De vlag is gelijk aan de vlag van het voormalige Tsjecho-Slowakije. Het bestaat uit een witte en een rode baan met aan linkerkant een blauwe pijl. De vlag is gebaseerd op de kleuren van het wapen van Bohemen, een streek in Tsjechië.
Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood. Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was. Het wit en blauw waren afkomstig van de livreikleuren van het Prinsdom Orange. Het oranje was afgeleid van het Prinsdom Orange.
Daarom besloot op 2 september 1938 het college van burgemeester en wethouders van onze stad de officiële maar eenvoudige vlag van de stad Maastricht wit-rood (twee evenwijdige horizontale banen van gelijke hoogte, wit boven rood beneden) zou zijn.
Veel meisjes in Den Bosch en andere steden in zuid-Nederland droegen vroeger blauw-witte kleren. Ze geloofden namelijk dat je dan 'onder bescherming van de heilige maagd Maria' stond. Ook zwangere vrouwen kozen er vaak voor om helemaal in het blauw-wit te gaan. Op die manier werd hun ongeboren kindje beschermd.