Het beste antwoord. Het blad kun je behandelen met zwavel, maar wel voorzichtig doen met oog op inademen. De vruchten kun je inderdaad gewoon eten maar wel zeer goed wassen.
Gelukkig is meeldauw niet direct schadelijk voor je gezondheid en heeft het vooral nadelige effecten voor planten. Echter is het met name bij kamerplanten met meeldauw wel extra opletten, omdat meeldauw wel schadelijk kan zijn voor de luchtwegen als er sporen van meeldauw in de lucht gaan zitten.
Het is een eenvoudig hulpje, maar je kunt meeldauw bestrijden door de aangetaste bladeren te besproeien met melk. Meng 40% melk en 60% water en vernevel dit met een plantensproeier op de bladeren. Na een tijdje zie je dat je planten er terug gezonder bij staan.
Nee. Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad. Voor mensen met een gevoelige darm ligt dat wel anders: zij hebben kans op misselijkheid.
Een beetje meeldauw zal je planten niet schaden, maar je moet wel voorkomen dat het erger wordt. Want de schimmel onttrekt vocht uit de bladeren, waardoor het op termijn wel een probleem kan worden. Als de ziekte vergevorderd is, kan het blad namelijk helemaal uitgedroogd raken.
Vul een plantenspuit met 40% melk en 60% water en besproei de plant daarmee. Via dit middel zal de meeldauw na een tijdje vanzelf verdwijnen. Overigens werkt dit middel niet alleen bestrijdend, maar ook preventief. Tot slot is het bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel een mogelijkheid.
Sommige ziektes zijn 'besmettelijk'. Dat wil zeggen als er in de tuin van de buren planten staan die meeldauw hebben, dan ben je er haast zeker van dat het in jouw tuin ook voorkomt. Hetzelfde geldt voor schadelijke insecten, die laten zich door een hek of schutting niet tegenhouden.
Hoe weet ik of de druiven niet goed meer zijn? De druiven zijn beschimmeld, verkleurd of slap. Dit bederf herken je snel door te kijken of ruiken. Voor gebruik in salades kun je ze eerst met een mesje halveren om daarna de pitten eruit te wippen.
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Als je al ziek wordt (verschijnselen van voedselvergiftiging zoals diarree en braken) van het eten van beschimmeld fruit, dan is dat vaak heel tijdelijk. Maar blijft het langer dan een dag aanhouden, dan moet je echt wel even bij de dokter langs. Maar over het algemeen is het vrij onschuldig.
Je herkent het aan de witte, poederachtige vlekken op het blad van je groentes. Een klein beetje meeldauw is helemaal niet erg, de planten kunnen daar best tegen. Maar als de schimmel het hele blad of zelfs de hele plant bedekt, dan sterft het blad af en dat is natuurlijk niet goed.
Wat is de oorzaak van meeldauw? Echte meeldauw ontwikkelt zich voornamelijk bij vochtig en warm weer. Deze schimmelaantasting verspreidt zich op en tussen planten, via de sporen die door de wind, dieren en water in vochtdruppels worden verspreid.
Echte meeldauw is te herkennen aan de witte, poederachtige waas op de bladeren en open gebarsten bessen. Voordat de witte waas te zien is, is de aantasting te zien als olieachtige vlekken. Pas als de aantasting zich verder ontwikkelt, wordt de grijswitte aanslag zichtbaar.
Bestrijd meeldauw op een natuurlijke manier door een plantenspuit te vullen met 40% melk en 60% water. Besproei de plant goed en de meeldauw zal na een tijdje verdwijnen. Dit middeltje werkt ook preventief. Of haal een biologisch bestrijdingsmiddel bij uw tuincentrum!
Meeldauw bestrijden met melk is zo effectief omdat de eiwitten in de melk ervoor zorgen dat de meeldauw zich niet verder kan ontwikkelen. Om dat proces zo optimaal mogelijk te laten verlopen, doe je er goed aan om magere melk te gebruiken.
Valse meeldauw herkennen
Valse meeldauw is te herkennen aan het grijze schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Bovendien zorgt de schimmel voor gele vlekken op de bovenkant van het blad die soms bruin verkleuren. Deze vlekken zijn niet makkelijk weg te vegen.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
De schimmel groeit alleen aan de buitenkant, maar het is wel zaak om ruim om de beschimmelde plek heen te snijden. Daarna kunt u het weer eten. Gedroogde worst of ham is prima te eten in beschimmelde toestand. Met een borsteltje de schimmel eraf poetsen of wegsnijden met een mesje is voldoende.
Brood met blauwe of zwarte schimmel kun je niet meer eten. Ook niet als maar één boterham beschimmeld is, of als alleen op de korst een plekje schimmel zit. De sporen van de schimmel zitten namelijk door het hele brood. Ook fruit met schimmel moet meteen in de bak.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om zeep of schoonmaakmiddel te gebruiken.
Druiven. Druiven groeien ook in gematigde gebieden en kunnen het best heel koud bewaard worden. Ze blijven in de koelkast 7 dagen goed, in plaats van 3 tot 4 dagen er buiten. Bewaar ze in een papieren zak of leg ze op een bord.
Leg je druiven in de oplossing van water en azijn. Laat ze daar vijf tot tien minuten in liggen. Deze oplossing verwijdert pesticiden en ongeveer 98% van de bacteriën op fruit. Gebruik een spuitfles om de druiven schoon te maken als je ze niet wilt laten weken.
De kleur van de vlekken: bij valse meeldauw vertonen de bladeren gele, kringvormige vlekken. Bij echte meeldauw gaat het meer om een witte, poederachtige laag. De plaats van de aantasting: echte meeldauw doet zich voor op de bovenkant van de bladeren en valse meeldauw op de onderkant.
Om roest te bestrijden op rozenstruiken heb je een schimmelwerend middel nodig dat de sporen vernietigt. Een product verstuiven op basis van zwavel kan helpen om deze microscopisch kleine schimmels te verwijderen.
Meeldauw wordt door de kleur ook wel witziekte genoemd. De schimmel onttrekt vocht aan het blad, waardoor het blad verdroogt en het houdt de fotosynthese tegen. Planten met meeldauw groeien minder snel en het blad zal verkleuren en kan loslaten.