De radioactieve stof moet één uur inwerken. Gedurende die tijd ligt u op een bed en moet u zich zo min mogelijk bewegen. U krijgt eventueel een deken om te voorkomen dat u het koud krijgt en u mag naar muziek luisteren. Na de inwerktijd gaat u weer naar het toilet om uit te plassen.
Bij de meeste onderzoeken wordt gebruik gemaakt van Technetium 99m. De hoeveelheid radioactiviteit van deze stof halveert iedere 6 uur. Daarnaast scheidt het lichaam deze stof via de natuurlijke weg uit. Hierdoor is de radioactieve stof slechts enkele dagen in uw lichaam aanwezig.
Veiligheid en straling
De stof zendt slechts een korte tijd straling uit en is na 12 uur praktisch volledig uit het lichaam verdwenen. Jij noch je begeleider of familieleden lopen enig risico.
De uitslagen van een bodyscan, MRI, CT en PET/CT scan en de uitslag van cardiologische onderzoeken zijn op de onderzoeksdag bekend en worden direct besproken. De uitslagen van een laboratoriumonderzoek en inwendige onderzoeken zijn binnen enkele dagen na de onderzoeksdag bekend.
U mag daarom, onder andere, 24 uur na de inname niet autorijden. Er zijn geen bijwerkingen bekend bij deze radioactieve stof. Wanneer u een contrast CT ondergaat, kunt u tijdens het toedienen van het contrastmiddel een vreemde smaak in uw mond ervaren en/of een warm gevoel in uw keel en/of onderbuik ervaren.
Tegenover genoemde voordelen staan ook nadelen. PET-CT is een dure technologie die, indien optimaal ingezet, per scan vier keer zo duur is als een MRI-scan en tien keer zo duur als een CT-scan. Daarnaast geven PET-CT-scans een hoge stralingsbelasting voor zowel de patiënt als het behandelend personeel.
Na twee tot vier dagen is de contrastvloeistof uit het lichaam verdwenen. Heel soms kunnen de klachten een week aanhouden. Neemt u direct contact op met de Spoedeisende Hulp van het Slingeland Ziekenhuis als u ontstekingsverschijnselen krijgt rond de plaats van de injectie.
Wanneer krijgt u een PET-CT scan
Een PET-CT scan wordt vooral gemaakt bij kanker, hart-, vaat- en neurologische problemen en infectieziekten. Zo wordt het onderzoek gebruikt voor het ontdekken van eventueel blijvend letsel bij hart- en vaatziekten en om bepaalde tumoren en uitzaaiingen te vinden.
U kunt na een PET-CT-scan gewoon naar huis.U hoeft niets te doen of te laten. De stof die u nog niet heeft uitgeplast, plast u binnen een paar uur na het onderzoek weer uit. Als u borstvoeding geeft, krijgt u advies over wat u het beste kunt doen.
'Omdat de PET-scan een 'foto' is van het hele lichaam, kunnen we de ontstekingscellen ook opsporen in de organen. Dat is belangrijk omdat er bijvoorbeeld ook ontstekingen in de slagaderen kunnen ontstaan bij mensen met RA. Door ze vroeg te ontdekken en vroeger te behandelen, kun je ook hier schade voorkomen.
Een geringe hoeveelheid radioactief jodium zal ongeveer 2 maanden in uw lichaam blijven. Eventueel door het radioactieve jodium beschadigde zaad- of eicellen zijn echter pas na ongeveer 6 maanden uit het lichaam. Daarom is het verstandig om pas na 6 maanden zwanger te worden of een kind te verwekken.
Directe effecten treden op kort nadat iemand is blootgesteld aan een hele hoge dosis radioactiviteit (vanaf 1 gray). Zo iemand kan stralingsziekte oplopen.Dit uit zich in misselijkheid, diarree en een toenemend tekort aan bloedlichaampjes.De kans op bloedingen en infectieziekten is hierdoor groter.
Door op het juiste moment stabiel, niet-radioactief jodium in te nemen zorg je ervoor dat de schildklier reeds verzadigd is en geen radioactief jodium meer opneemt. Jodiumtabletten bieden echter geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen. De allerbelangrijkste maatregel blijft dan ook om te schuilen.
De 25 scanners in Nederland kunnen samen per jaar maximaal 50.000 scans maken. Niet ieder ziekenhuis heeft per se een PET-scan nodig, zegt Vos.
Na het onderzoek
Na afloop van het onderzoek kunt u normaal eten en drinken. Het is aan te bevelen de rest van de dag zelfs wat meer te drinken dan u gewend bent. Op die manier worden namelijk de radioactieve stoffen sneller uit uw lichaam afgevoerd.
De kosten komen op ongeveer € 1.200 per scan. Even prijzig overigens als de breed toegepaste Choline PET scan. Wel duidelijk duurder dan de gewone CT scan of de botscan die op circa € 200 uitkomen. De patiënt betaalt deze kosten niet.
Een CT-scanner geeft via röntgenstraling informatie over de structuur van weefsels.Een PET-scan brengt juist de stofwisseling van weefsels in beeld. Met de PET/CT-scan kan zowel de aard als de plaats van de afwijking nauwkeurig worden vastgesteld.
Bij dit onderzoek wordt de radioactieve vloeistof FDG (Fluor-18-glucose) via een infuus in de bloedbaan ingespoten. Vervolgens wordt er een scan gemaakt. De radioactieve stof die u krijgt toegediend, is niet gevaarlijk en verdwijnt binnen enkele uren weer uit het lichaam. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen.
Contrastvloeistof kan allergische reacties veroorzaken zoals: jeuk, galbulten en verkleuring van de huid. De afdeling radiologie heeft medicijnen om dergelijke reacties direct tegen te gaan. Contrastdrank geeft soms bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, hoofdpijn en galbulten.
De huisarts of specialist kan een aantal onderzoeken voorstellen om vast te stellen of het om uitzaaiingen gaat, zoals een bloedonderzoek, PET-CT-scan, longfoto of CT-scan van de borstkas, echografie van de lever of CT-scan van de buik, botscan of MRI-scan.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Een PET-scan kan uitgevoerd worden om kankercellen in het lichaam aan te tonen. Kankercellen hebben meestal een verhoogde stofwisseling, in vergelijking met normale cellen. Dat betekent dat kankercellen in vergelijking met normale cellen veel suiker gebruiken. Glucose (suiker) is de energiebron van cellen.
U mag na het onderzoek niet zelf autorijden. Door het inspuiten van de contrastvloeistof in het gewricht kan uw arm of been zwaar aanvoelen. Als u (veel) last hebt van claustrofobie (angst in kleine ruimtes), kunt u een rustgevend medicijn vragen aan uw behandelend arts of uw huisarts.
U krijgt jodiumhoudende contrastvloeistof via een infuusnaaldje in uw arm. Hiervan kunt u een warm gevoel door uw lichaam krijgen.Dit gevoel verdwijnt na enkele minuten.Dit is niet schadelijk voor uw lichaam.
Na het onderzoek
Zo controleren we of u overgevoelig bent voor het contrastmiddel. Dit doen we zodat we bij een eventuele reactie u snel kunnen behandelen met medicijnen. Daarna kunt u in principe weer naar huis. Na het onderzoek is het belangrijk dat u extra drinkt, dat wil zeggen: in ieder geval twee liter.