Jullie respecteren en aanvaarden elkaar, ook waarin jullie verschillen. Jullie dragen zorg voor elkaar en hebben vertrouwen in elkaar. Jullie hebben echt iets voor elkaar over. Er is een evenwicht tussen jullie in wat je geeft en krijgt.
Elk individu en elke relatie is anders, maar over het algemeen betekenen de volgende signalen dat jullie uit elkaar groeien: Jullie hebben nauwelijks ruzie.Belangrijke onderwerpen worden niet of nauwelijks besproken, waardoor ook niet of nauwelijks ruzie ontstaat.
Vertrouwen is het belangrijkste in een relatie, als je jouw vriend/vriendin niet of moeilijk kan vertrouwen zit er niet zoveel potentieel in, vertrouwen is de basis voor een goede succesvolle relatie. Daarnaast is respect ook belangrijk, je moet elkaars keuzes, interesses, voorkeuren accepteren.
In gezonde, sterke relaties draait het om het geluk en welzijn van beide partners. Je ontwikkelt je in een fijne relatie niet alleen samen maar ook individueel. Zo'n relatie biedt een veilige basis, waardoor je moed en vertrouwen hebt om nieuwe ervaringen op te doen in dit leven.
De gevoelens voor elkaar kunnen niet alleen terugkomen, ze kunnen ook verdiepen. Verliefdheid in het begin van de relatie overkomt je. Stel je verwerkt samen zoiets pijnlijks als vreemdgaan, bedrog of helemaal uit elkaar gegroeid zijn en je krijgt dan het verliefde gevoel weer terug.
Jullie hebben steeds vaker ruzie, er is sprake van weinig (positieve) energie of jullie zien geen toekomst meer samen: hoe pijnlijk en moeilijk het ook kan zijn, soms zijn jij en je partner niet meer de ideale match.
De enige weg naar een oplossing is meer intimiteit, niet meer afstand. Als (emotionele of lichamelijke) intimiteit niet belangrijk zijn, dan kun je net zo goed een relatie met een kennis beginnen. Wees open en eerlijk, maar wees niet bot. Hoe meer begrip je toont, hoe meer je ontvangt.
Wanneer je relatie uitgaat kom je vaak in een rouwproces terecht.Daar horen zes stadia bij: shock, ontkenning, depressie, boosheid, onderhandelen en acceptatie. De verwerking verloopt niet perse in deze volgorde. Je zal dagen hebben dat je jezelf prima voelt.
Binnen relaties zijn wisselingen in gevoelens van afstand en verbondenheid heel normaal. Ze zijn niet te vermijden en zelfs noodzakelijk om te ontwikkelen en groeien. Elke relatie heeft met het thema afstand – verbondenheid te maken.
Seks is een van de primaire liefdesdaden die zij verrichten om hun partner weer gezond te krijgen. Hierdoor is ieder seksueel contact met hun partner als het ware een poging de partner te veranderen en verbeteren. Zo wordt seks een middel om in te zetten binnen de relatie.
In een goede relatie laat je je partner voelen dat hij of zij geliefd is. Er is een verschil tussen geliefd zijn en geliefd voelen. Wanneer je je geliefd voelt, voel je je gewaardeerd en geaccepteerd, begrepen door je partner. Jullie zorgen ervoor dat de ander zich geliefd en emotioneel vervuld voelt.
Volgens de psycholoog zijn in een stabiele relatie beide personen toegewijd om conflicten en problemen op te lossen.En daarin bedreigt of beschadigt de oplossing de relatie niet. Bij een instabiele relatie zijn er constant directe of indirecte bedreigingen die het einde kunnen betekenen voor het koppel.
Vreemdgangers voelen zich vaak schuldig naar hun vaste partner toe of schamen zich voor hun gedrag.Ook kunnen angstgevoelens een rol spelen, je bent bang door je partner betrapt te worden. Schuldgevoelens hebben meestal een negatief effect hebben op je eigenwaarde, zelfvertrouwen en eigenliefde.
Als je partner onredelijk tegen je doet, kan dat bij jou negatieve emoties oproepen. Om beter om te gaan met die negatieve emoties, is het belangrijk verstandig te blijven reageren. Probeer rustig te blijven en laat je partner weten hoe hij of zij jou laat voelen.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen.
Een druk gezinsleven, een hectisch sociaal bestaan, een veeleisende job ... te midden van alle dagelijkse bezigheden en beslommeringen verliezen veel partners elkaar én hun relatie uit het oog. Volgens relatietherapeute Christine Wilke uit Pennsylvania is dit de reden waarom koppels het vaakst uit elkaar gaan.
"Zie elkaar slechts één keer per week in de eerste maand dat jullie elkaar leren kennen," adviseert klinisch psycholoog Seth Meyers. Loop niet te hard van stapel bij prille liefde, waarschuwt psycholoog Seth Meyers, maar doe het kalm aan door maximaal één keer per week te daten in de eerste maand.