Schulden die zijn ontstaan ná 1 januari 2021. Schulden die vóór 31 december 2020 zijn afbetaald. Schulden die betrekking hebben op uw werkzaamheden vanuit uw rol als werkgever. Schulden en boetes die het gevolg zijn van ernstig misbruik (opzet/grove schuld).
Toch worden een aantal schulden uitgesloten van de kwijtschelding. Het gaat hierbij om onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden ten gevolge van door een misdrijf veroorzaakte lichamelijke schade en de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement.
Wat zijn private schulden? Private schulden zijn schulden bij organisaties die geen overheid zijn. Bijvoorbeeld: schulden bij een postorderbedrijf als Bol.com, een niet betaalde tandartsrekening of de huurachterstand bij een verhuurder.
Alle gedupeerde ouders krijgen minimaal €30.000. Ouders moeten zich hiervoor zelf bij ons aanmelden als gedupeerde. Na aanmelding doen wij een eerste toets om te beoordelen of de ouder in aanmerking komt voor deze regeling. Dit doen we binnen 6 maanden na aanmelding.
Van al deze ouders is op 1 april vastgesteld dat zij gedupeerden zijn van de toeslagenaffaire. 70 procent van deze groep ouders is migrant of kind van een migrant. Het gaat met name om Surinaamse Nederlanders (1830 gezinnen), Caribische Nederlanders (1275), Turkse (800), Marokkaanse (615) en Indonesische (165).
U kunt hier direct contact opnemen met de Belastingdienst als u in de problemen bent gekomen door kinderopvangtoeslag. Op de website Toeslagen Herstel staat meer informatie voor gedupeerde ouders.
Als gedupeerde van de toeslagenaffaire had ze namelijk recht op een bedrag van 30.000 euro, plus het kwijtschelden van al haar schulden bij de overheid (waaronder: studiefinanciering, belastingschulden en zorgverzekeringsschulden), plus het wegstrepen van de schulden van de partner bij de overheid, plus het overnemen ...
Na afloop van de telefonische Lichte Toets krijgt de gedupeerde vaak direct de uitslag. Wat een blijdschap als de €30.000,- wordt toegewezen! Maar, wat een nachtmerrie als je het bedrag maar niet ontvangt. Gaat bellen met de Belastingdienst en dan te horen krijgt dat je het bedrag toch niet krijgt…!
In de periode van 2004 tot 2019 ging het naar schatting om 26.000 ouders en 70.000 kinderen. Zij hadden – vaak kleine – fouten gemaakt of waren misleid door gastouderbureaus, en moesten daarom de volledige kinderopvangtoeslag terugbetalen.
CAF 11-zaak
Zij moe(s)ten tot duizenden euro's kinderopvangtoeslag terugbetalen omdat zij die volgens de Belastingdienst onterecht ontvangen hadden. Deze zaak staat bekend onder 'CAF 11' (en is een van de 170 CAF zaken). In december 2019 zijn deze ouders grotendeels gecompenseerd.
Als een werknemer zijn privérekeningen niet betaalt, kan dit leiden tot een loonbeslag. Het beslag wordt gelegd door een schuldeiser bij wie uw werknemer schulden heeft gemaakt. De schuldeiser komt betaling van openstaande rekeningen na bij de werkgever. Het is verplicht als werkgever om mee te werken.
Stichting Kredietbank Nederland is een sociale bank. Wij zijn er voor iedereen die te maken krijgt met schulden of financiële vragen heeft. Door het inzetten van schuldhulpverlening, inkomensbeheer en kredietverlening helpen wij mensen op weg naar een financieel gezonde toekomst.
U kunt uw betalingsachterstanden doorgeven aan het loket private schulden. Dit loket is ingericht door Sociale Banken Nederland (SBN). SBN betaalt de schulden rechtstreeks aan de schuldeiser, en dus niet aan u. U hoeft daar niets meer voor te doen.
Wanneer er geen minnelijke of gerechtelijke aanzuiveringsregeling mogelijk is omdat je gewoon te weinig middelen hebt om je schulden ooit terug te kunnen betalen, kan de rechter je schulden volledig kwijtschelden. Dit wordt een totale kwijtschelding van schulden zonder aanzuiveringsregeling genoemd.
Jouw wanbetaling blijft immers nog één jaar geregistreerd. Na afloop van de termijn van één jaar, wordt jouw naam automatisch van de zwarte lijst gehaald.
Als u problemen heeft gehad met de Belastingdienst en / of gewoon wilt weten of u op de lijst staat, kunnen wij voor u een brief sturen naar de Belastingdienst. Via een dergelijke brief kunt u afdwingen dat u inzage krijgt in uw "dossier" bij de Belastingdienst.
De compensatieregeling en de Catshuisregeling
Om u zo snel mogelijk te kunnen betalen, doen we géén uitgebreid onderzoek naar wat er precies mis is gegaan. Of op welk bedrag u precies recht hebt. We doen alleen een korte toets om te kijken of u als ouder gedupeerd bent met problemen rond de kinderopvangtoeslag.
o een actueler bestand van ongeveer 60 duizend geregistreerde minderjarige kinderen van door de toeslagenaffaire gedupeerden, zoals die voor dit doel op 26 april 2022 is aangeleverd.
Alle schulden die voortkomen uit aantoonbare fraude, misbruik of strafbaar gedrag.
Het assessment (integrale beoordeling) is een inventarisatie van alle hoofddomeinen van de integrale gezondheidstoestand en de mate van adaptatie van iedere patiënt. De hoofddomeinen die hier bedoeld worden zijn: fysieke klachten, psychische factoren en omgevingsfactor.
De kindregeling is een herstelregeling die bedoeld is als steun in de rug voor kinderen en jongeren. De kinderopvangtoeslagaffaire heeft veel met kinderen en jongeren gedaan.
Duizenden ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen, werden ten onrechte verdacht van fraude. Ze moesten het ontvangen geld terugbetalen en hadden daardoor enorme schulden bij de Belastingdienst. Een ander gevolg was dus dat kinderen uit huis werden geplaatst.
Is dat ook uw werkelijke schade? Misschien hebt u extra kosten gemaakt door bijvoorbeeld inkomensverlies of emotioneel leed. Voor dit soort schade is de Commissie Werkelijke Schade (CWS). Deze commissie is ingesteld door de staatssecretaris en onafhankelijk.
Het UHT heeft met een zogenoemde eerste toets vastgesteld dat zij slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire. Naast deze 24 125 gedupeerde aanvragers van kinderopvangtoeslag bevat het bestand ook 63 120 geregistreerde kinderen van deze gedupeerden.