'Gray's Anatomy', 's werelds meest bekende anatomielesboek, werd intussen geüpdatet met de nieuwe definitie van het
Je lichaam heeft elf orgaanstelsels: het skelet, het spierstelsel, het ademhalingsstelsel (je ademhalingswegen en je longen), het hart en vaatstelsel, het verteringsstelsel (je slokdarm, maag en darmen), het zenuwstelsel (je hersenen, ruggenmerg en zenuwen), het voortplantingsstelsel (een baarmoeder, eierstokken en ...
Een orgaan is, binnen een organisme, een geheel van weefsels met een of meerdere functies ten behoeve van dat organisme. Een huidmondje is bijvoorbeeld een orgaan dat bij planten de ventilatie regelt. Vaak oefenen stelsels van enkele organen gezamenlijk een bepaalde functie uit.
Huid. Het zwaarste orgaan is de huid, die bij een volwassene zo'n 3,6 kilo weegt. Hij schermt de inwendige organen af van de buitenwereld en houdt het milieu in het lichaam stabiel. De dunne darm heeft een 15 keer zo groot oppervlak als de huid.
De thymus of zwezerik is een orgaan dat bij kinderen en bij jonge zoogdieren te vinden is tussen het borstbeen (sternum) en de luchtpijp (trachea) in het voorste mediastinum.
Vitale organen zijn de organen in ons lichaam die absoluut nodig zijn om in leven te blijven. Onder deze organen vallen het hart, de hersenen, de nieren, de lever en de longen. Als één van deze organen stopt met functioneren, dan kan je dit niet overleven zonder medische hulp.
De huid is ons grootste orgaan en ook één van de belangrijkste van het menselijk lichaam. De huid vormt een beschermende barrière tussen de externe omgeving en de organen in ons lichaam.
Uw lever is een belangrijk orgaan. Het zorgt voor afbraak van vetten, het regelt de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten en het maakt schadelijke stoffen onschadelijk. Zonder lever kunt u niet leven.
Het kan echt gevaarlijk zijn als je er niet snel bij bent op het moment dat iemand in 'shock' is, dit omdat de vitale organen (hart, longen en hersenen) op een gegeven moment ook niet meer van bloed worden voorzien waardoor het slachtoffer kan komen te overlijden.
Ook dieren en planten hebben cellen. Ook dieren hebben weefsels en organen en ook planten hebben verschillende structuren al noemen we dat geen organen. Zo bestaat je arm bijvoorbeeld uit drie botten: opperarmbeen, spaakbeen en ellepijp. Je kunt er wel 23 verschillende spieren in aanwijzen.
De huid wordt wel eens beschreven als ons grootste orgaan. Onze huid heeft verschillende belangrijke functies. Zo beschermt het ons tegen infecties en ultraviolette straling. De opperhuid is de bovenste laag van de huid en bestaat uit verhoornde cellen.
Een bot is gemaakt van verschillende weefsels die samenwerken: botweefsel, kraakbeen, compact bindweefsel, epithelium, vetweefsel en zenuwweef- sel. Elk individueel bot in het lichaam wordt beschouwd als een orgaan.
De huid weegt zo'n tien kilo en is daarmee het zwaarste menselijke orgaan. Elke cm2 huid bevat 200 zweetklieren, één meter aan bloedvaten, 500 zenuwuiteinden, 30.000 melatonine producerende cellen, 2000 talgklieren en 20 vetklieren.
De a-organen zijn de klassieke bestuursorganen. Hierbij is sprake van een rechtspersoon die krachtens publiekrecht is ingesteld. Een b-orgaan is een ander persoon of college, met enig openbaar gezag bekleed.
Maar zijn er nog meer organen waar we zonder kunnen? Dat zijn er nogal wat, zo blijkt. Om te beginnen is het best goed te doen met slechts één nier, long, oor of oog. Daarnaast kun je zonder al te veel problemen leven zonder neus- en keelamandelen, galblaas en blinde darm.
Baby's groeien vaak erg hard na hun geboorte. Is er ook een lichaamsdeel dat niet verder groeit? Willem Wever heeft het antwoord! De bloedvaten in je navelstreng verdwijnen namelijk vanzelf.
Leven zonder maag of met maar een stuk van de maag is mogelijk, al is wel een aanpassing van voeding en de manier van eten nodig.
Bij volwassen mensen weegt de lever ongeveer anderhalve kilo en is bijna zo groot als een voetbal. Wanneer een deel van de lever verwijderd wordt, groeit het resterende deel weer aan. Een voorwaarde hiervoor is dat het achtergebleven deel van de lever gezond en groot genoeg is.
De slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en het microbioom halen voedingsstoffen uit je eten. Wat je lichaam niet kan gebruiken, houdt je spijsvertering apart. Dat vormt later je ontlasting. De alvleesklier en lever maken spijsverteringssappen die je eten helpen verteren.
Vergeet je hersenen en je hart! In je lichaam zitten nog veel meer belangrijke organen die bijvoorbeeld je slaap regelen of je darmen onder controle houden. Dit zijn de onbekende helden van het lichaam.
Het totale spijsverteringskanaal (slokdarm, maag, lever, alvleesklier, de darmen en anus) heeft een lengte van ongeveer 9 meter.
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht hebben ontdekt waarom het brein zo extreem gevoelig is voor zuurstoftekort, in tegenstelling tot andere lichaamsorganen.
Onder vitale functies verstaan we de belangrijkste lichaamsfuncties, functies die nodig zijn om een lichaam in leven te houden. Denk daarbij aan ademhaling, circulatie (hartslag), bewustzijn en lichaamstemperatuur.
Volgens verschillende bronnen is de gemiddelde ademfrequentie in slaap zo'n 15-16 ademhalingen per minuut.