Je kunt per dag genieten van één tot drie koppen brandnetelthee. Je kunt brandnetelthee het beste combineren met voldoende water drinken iedere dag.
Over het algemeen is één tot drie koppen per dag een goede hoeveelheid om aan te houden. Drink je meer dan drie koppen per dag, dan kunnen de gezondheidsvoordelen van brandnetelthee juist averechts gaan werken. Je lichaam drijft te veel vocht af, je maag raakt geïrriteerd en ook je spijsvertering gaat net wat te snel.
De quercetine in de brandnetel heeft een ontstekingsremmend en een mastcel-stabiliserend effect. Het vermindert histamine afgifte uit basofielen en mestcellen. Urtica is een belangrijk anti-allergicum bij urticaria met brandende pijn en hevige pruritus.
Brandnetel blad valt onder de kruiden en wordt al heel lang gebruikt om thee van te zetten. Thee gezet van alleen brandnetel is een kruidenthee, hoewel het officieel geen thee is, omdat er geen Camellia sinensis blaadjes inzitten. Brandnetelthee heeft een fris kruidachtige, rijke smaak.
Griekse geneesheren beschreven de brandnetels als een diureticum (vochtafdrijvend middel), laxerend middel, als behandeling voor hondenbeten, bloedneuzen, zwellingen, overmatige menstruatie, longontsteking en zo gaat het rijtje nog even door.
De mineralen in de brandnetel binden gifstoffen die je lichaam niet heeft kunnen wegwerken en voeren ze af. Denk aan gifstoffen zoals urinezuur, waar een teveel aan is bij aandoeningen als reuma en jicht. Ook helpt het nier- en blaasgruis afvoeren.
Regelmatig drinken van brandnetelthee kan helpen constipatie, diarree en maagklachten te verminderen. De thee zorgt er namelijk voor dat je darmflora gezond en gebalanceerd blijft. Ook genezen ontstekingen in je maagdarmstelsel gemakkelijker.
Maak thee van de brandnetels die je net hebt geoogst door er net gekookt water op te gieten en dit tien minuten te laten trekken. Of kies ervoor om de bladeren eerst te laten drogen in de zon. Dan kun je ze makkelijker en langer bewaren.
Brandnetelsteken zijn goed voor de bloedsomloop
'Bij aanraking met brandnetels komt er in je huid een stof vrij die histamine heet. Die zorgt ervoor dat je blaasjes en jeuk krijgt. De bloedvaten in de huid zetten zich - heel lokaal - open. Dat het invloed zou hebben op de algemene bloedsomloop, is niet bewezen.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Brandnetels bevatten een aantal vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor je lichaam. Zo bevatten brandnetels vitamine B1, B2, B5 en B11, maar ook vitamine A, C, E en K. Vitamine B1 en B2 zijn van belang voor je energievoorziening. B1 is daarnaast ook nodig voor een goede werking van je zenuwstelsel en je hart.
Brandnetel werkt spijsverteringbevorderend. Daarom wordt het ingezet tegen indigestie of dyspepsie. Lever- en galaandoeningen kunnen eveneens genezen door regelmatig brandnetel als medicijn te gebruiken. Iceterus, de medische term voor geelzucht, wordt genezen met brandnetel.
Brandnetel zit boordevol met vitamine a, b, c en k. Het vitamine-C gehalte is zelfs 7 maal meer dan dat van een sinaasappel. Daarnaast is de plant zeer rijk aan calcium, fosfor, magnesium, kalium, koper, natrium, ijzer, silicium.
Brandnetelthee staat bekend vanwege zijn reinigende werking. Het zit boordevol vitamine C en een rijke bron aan ijzer. Brandnetelthee is erg goed voor je huid.
Jonge netels zijn een heerlijke vervanger voor spinazie in de lente. In bijna elk recept met spinazie kan je het groen vervangen door jonge brandnetels. Voor een eenvoudig bijgerecht kan je ze best een 5-tal minuutjes stomen.
Bescherm je planten met DCM Brandnetelgier tegen o.a. bladluizen, rupsen van motten, spint(mijten), witziekte (meeldauw), valse meeldauw, aardappelplaag, bladvlekkenziekten en andere ziekten en plagen(i).
Deze brandharen (uitsteeksels van de bladeren) bevatten namelijk stoffen als histamine en diverse zuren. De grote brandnetel wordt ook wel in de keuken gebruikt, bijvoorbeeld voor soep of kruidenthee. Door de bladeren te koken of te drogen verliezen de brandharen hun werking.
Op het eerste gezicht klinkt brandnetel thee misschien niet zo aantrekkelijk. Toch is thee getrokken van deze prikkende plant hartstikke gezond (en best lekker). Brandnetel thee kan pijn verlichten, allergieën verminderen én werkt vochtafdrijvend.
Droog de brandnetelblaadje voordat je ze in een afgesloten bakje opbergt. Ze zijn dan een jaar houdbaar. Ook kun je brandnetel vijf minuten blancheren om ze vervolgens in de diepvries te bewaren.
Als u brandnetelthee wil maken van verse brandnetelblaadjes, was deze dan en kook wat water. Doe uw brandnetels in het gekookte water en laat ze minimaal 24 uur en maximaal 48 uur trekken. Als u brandnetelthee wil maken van gedroogde blaadjes hoeft u de brandnetelblaadjes maar even in uw kopje thee te laten trekken.
Omdat brandnetel de bloeddruk en bloedsuikerspiegel kan verlagen moet men opletten als men daar medicijnen voor neemt; de middelen kunnen elkaar versterken. Brandnetel bevat o.a. veel vitamine K. Deze vitamine heeft een positief effect op bloedstolling. Let daarom op met bloedverdunners.
Brandnetel bevat beta-sitosterol (10). Laboratoriumonderzoek suggereert dat bèta-sitosterol antiproliferatieve effecten kunnen hebben op de prostaat, mogelijk door remming van groeifactoren (12). Enkele voorlopige bewijs toont ook aan dat extracten van brandnetel, prostaatweefsel groei kunnen remmen (10).
Bepaalde kruiden zijn bijzonder geschikt vanwege hun ontgiftende werking. Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.