Als het gaat om het totaal aantal overwinningen, is Lewis Hamilton de beste coureur die de Formule 1 ooit heeft voortgebracht. De Brit won races in meer dan dertig verschillende landen, won in elk seizoen waarin hij meedeed en hij staat momenteel gelijk qua aantal wereldtitels met Michael Schumacher.
VIDEO: Michael Schumacher zijn eerste overwinning voor Ferrari tijdens de GP van Spanje 1996.
Schumacher verscheen zoals gezegd in totaal 120 keer met startnummer 1 aan de start. Hij werd in totaal zeven keer wereldkampioen. Sebastian Vettel, goed voor vier wereldtitels, reed 77 keer met dit getal rond. Alain Prost (vier titels) en Ayrton Senna (drie titels) deden het beiden 48 keer.
De jongste wereldkampioen Formule 1 aller tijden
Niets is echter minder waar: Vettel heeft zijn record weten te behouden en staat met zijn 23 jaar en 134 dagen nog altijd als jongste wereldkampioen Formule 1 ooit te boek.
1e titel: 43 jaar, 10 maanden en 4 dagen oud
De man die al het langst in de lijst staat, is Farina. Farina wist namelijk het allereerste wereldkampioenschap Formule 1 op zijn naam te schrijven, nadat verschillende races tussen 1947 en 1949 nog niet onder de noemer van een kampioenschap vielen.
Deze regels gelden voor de maximale ononderbroken rijtijd: De maximale ononderbroken rijtijd mag niet langer zijn dan 4,5 uur. Na 4,5 uur rijtijd moet u een pauze nemen van 45 minuten. Deze 4,5 uur rijtijd mag ook worden opgeknipt in twee delen.
Waarom rijdt Max Verstappen met nummer 33? Als kind had Max Verstappen het geluksgetal 3. In de Formule 1 was dit getal al bezet door Daniel Ricciardo, waarna Verstappen koos voor 33. “Voor dubbel geluk”, grapte hij bij de bekendmaking van zijn startnummer.
* Schumacher werd in 1997 geschrapt uit de WK-stand wegens een verkeerde actie op Jacques Villeneuve in de laatste race van het seizoen. Hij behield wel alle punten en overwinningen van dat seizoen.
Door een incident in de Grand Prix van Europa werd Schumacher gediskwalificeerd: hij verloor zijn tweede plaats in het kampioenschap maar behield zijn punten en overwinningen. Regerend wereldkampioen Damon Hill ging bij het kleine Arrows rijden.
Vanaf 1996 reed Schumacher bij Ferrari. Een dienstverband wat in totaal elf jaar duurde leverde in 2000, 2001, 2002, 2003 en 2004 de wereldtitel op. Met vijf wereldtitels is Schumacher de succesvolste Ferrari-coureur aller tijden.
De meeste Formule 1-coureurs zijn ongeveer 175 centimeter lang, maar enkele coureurs steken ver boven de 180 centimeter uit. Esteban Ocon is de langste F1-coureur op de grid. De Fransman is 1.86 meter lang. Drie coureurs zijn een centimeter korter, namelijk Antonio Giovinazzi, George Russell en Nicholas Latifi.
Juan-Manuel Fangio – 46,15 %
"El Maestro", zoals de Argentijn werd genoemd, is de meest succesvolle Formule 1-coureur aller tijden. Niet alleen kroonde Fangio zich vijf keer tot wereldkampioen voor vier verschillende teams.
Fernando Alonso is dit jaar de oudste coureur in de Formule 1, nu Kimi Raikkonen een punt achter zijn carrière in de koningsklasse van de autosport heeft gezet.
Verstappen slaapt in de motorhome van Red Bull Racing, dus niet in zijn eigen camper zoals bijvoorbeeld Ferrari-coureur Sebastian Vettel doet. Vervelen doet hij niet: 'Ik ben toch de hele dag druk, en als ik dan even bij mijn slaapplek kom, kan ik even relaxen.
Porsche GT2 RS
Een Duitse bolide mag in de collectie van een professionele autocoureur natuurlijk niet ontbreken. De Nederlander is dan ook de trotse eigenaar van een Porsche GT2 RS. Dit is een van de snelste straatlegale Porsches die je kunt krijgen, met een vermogen van maar liefst 700 pk.
Rijkste sporter, nauwelijks belasting
Zijn management let als een havik op alles wat illegaal poogt mee te liften op zijn 'merk' en regelt zijn sponsordeals. Over al dat geld betaalt hij nauwelijks belasting. Al in zijn eerste Formule 1-seizoen, in 2015, trok hij naar Monaco.
Elke coureur is verplicht om minimaal één pitstop te maken, aangezien er per race op minimaal twee sets banden geracet moet worden.
Het gebruik van het drag reduction system is gebonden aan de F1 regels die opgesteld zijn door de FIA. Volgens deze regels mag het DRS alleen gebruikt worden als: De achtervolgende bolide zich binnen maximaal één seconde op zijn voorganger bevindt.
Niet gek als je weet dat een F1-bolide in een race van circa 300 kilometer 120 à 150 liter benzine verbruikt.
In de jaren 70 deden Gijs van Lennep, Roelof Wunderink, Jan Lammers, Boy Haye en Michael Bleekemolen mee aan de race. In 2021 wist Max Verstappen, als eerste Nederlander ooit, de Grand Prix van Nederland te winnen.
Vettel werd op 14 november 2010 voor het eerst wereldkampioen, op 9 oktober 2011 voor de tweede maal, op 25 november 2012 voor de derde keer en op 27 oktober 2013 voor de vierde maal op rij. Hij werd in 2010 de jongste wereldkampioen Formule 1 ooit.
Hij rijdt onder de Nederlandse vlag in de Formule 1 bij het team van Red Bull Racing. Op 12 december 2021 werd Verstappen de eerste Nederlandse Formule 1-wereldkampioen ooit. In 2022 won hij als eerste Nederlander en vierde autocoureur de prestigieuze Laureus Sportman van het Jaar-Award.