Een vergelijking van Europees statistiekbureau Eurostat toont aan dat de Belgen het vaakst gesuikerde frisdrank drinken. Maar liefst 20,4 procent van de ondervraagde Belgen (15 jaar en ouder) geeft aan dagelijks minstens een keer naar het gesuikerde goedje te grijpen.
Bier. Als je België zegt, zeg je natuurlijk bier. Belgen zijn grote bierliefhebbers en het is dan ook vrij normaal tijdens de lunch of aan het einde van de dag een biertje te drinken. Tevens kent het land enorm veel speciaalbieren, welke ook allemaal een eigen glas hebben.
Populaire gerechten en voedingsmiddelen uit België
Qua dranken gaan koffie, thee, bier, wijn, fruitsappen en frisdranken vlotjes binnen.
De heerlijke goudgele frietjes, stoofvlees op Vlaamse wijze, Luikse wafel, mosselen en nog veel meer. Ontdek de Belgische keuken tijdens je staycation of bezoek. België kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.
Pils blijft populairst
Ondanks de stijging van het speciaalbier segment blijft pilsener wel het meest gedronken bier in België. Want 30,4% van de ondervraagden drinkt liefst pils. Dan volgen regionale bieren (14,4%), Trappistenbier (14,3%), Abdijbieren (14,2%) of andere sterkere blonde bieren (14,1%).
Reeds decennialang is Jupiler het populairste en meest verkochte bier in België. Een Belgische pils van hoge kwaliteit die begrijpt wat consumenten beweegt, weet wat hen aanspreekt en ze steeds opnieuw verrast met opvallende activaties op festivals, op café of in de supermarkt.
In België is de grootste saamhorigheid als het gaat om hoe laat er gegeten moet worden. Meer dan een derde van de bevolking bestelt tussen vijf en zes uur eten. De zuidelijk gelegen landen zijn, zoals verwacht, de laatste eters. In Spanje bestelt de grootste groep (30%) pas na achten eten.
Moules-frites (mosselen met friet) geldt als het nationale gerecht van België. De Belgische kunstenaar Marcel Broodthaers verhief dit nationaal gerecht in 1966 tot kunst met zijn werk Grande Casserole de Moules.
Ze leefden van wat de natuur hen bood. Het waren jagers en plukkers. Ze verzamelden bessen, noten, vruchten, slakken, wilde planten, enzovoort. Kleine dieren en vissen werden gevangen, grote dieren gejaagd en gedood.
Volgens de laatste Belgische voedselconsumptiepeiling (VCP 2014) eet de gemiddelde Belg nog altijd te weinig gezond. En het is een probleem van de hele bevolking: jong en oud, mannen en vrouwen, met en zonder overgewicht, hoog- en laagopgeleid.
Maar er is ook goed nieuws: een kwart van de Belgen gaat minstens één keer per week op restaurant en 10% zegt zelfs 3 keer per week of meer te gaan.
De Brusselse culinaire specialiteiten: bier, geuze, chocolade, pain à la greque, mosselen, witloof,... Kom proeven van wat Brussel te bieden heeft. Brussel heeft heel wat lekkers te bieden, zowel voor snoepers als voor fijnproevers. Iedereen kent de beroemde Belgische chocolade en het befaamde Brusselse lambiekbier.
De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Vlaams gerecht. In Wallonië heet het ook wel carbonade flamande. Het gerecht is verkrijgbaar in de meeste frietkotten en talrijke restaurants in België.
Daarnaast zijn ze trots op de schoonheid van de steden, die net als veel steden in Nederland en Frankrijk, een lange en rijke geschiedenis kennen. Verder staan de Belgen bekend aan hun Bourgondische levensstijl en hun goede gevoel voor humor. Een andere aspect van de Belgische cultuur is de liefde voor het stripboek.
Unieburgers genieten van het vrij verkeer van personen. Daardoor kan je als Unieburger in België werken als werknemer of zelfstandige. Je hebt geen gecombineerde vergunning, arbeidskaart of beroepskaart nodig.
Buitenlanders die de nationaliteit hebben van een van de lidstaten van de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland, hebben geen toelating tot arbeid nodig. Zij mogen, net als Belgische werknemers, om het even welke job uitoefenen in Vlaanderen bij om het even welke werkgever.
De naam Belgica werd voor het eerst vermeld door Julius Caesar. Hij duidde met Gallia Belgica een gebied aan in Noord-Frankrijk, België, Zuid-Nederland, Luxemburg en Zuidwest-Duitsland tot aan de Rijn. Het latere België kreeg na de val van het Romeinse Rijk een andere bevolkingssamenstelling dan in Caesars tijd.
De meeste Belgen schotelen hun gasten een erg traditioneel menu voor, zo blijkt uit een bevraging van warenhuisketen Carrefour bij meer dan 5.000 Belgen. Champagne, soep, fondue en ijsstronk spannen de kroon. De kans is groot dat u op oudejaarsavond een oester of twee, drie naar binnen slurpt.
Wanneer je naar heel Nederland kijkt dan kun je stellen dat we in heel Nederland graag als hartige snack een kroket, bitterbal, haring, kibbeling, kaas of een patatje eten. Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels.
Dinner is de hoofdmaaltijd van de dag, meestal 's avonds gegeten. Supper is de laatste maaltijd van de dag.