Het toepassen van een regel op personen of groepen waar het oorspronkelijk niet voor bedoeld is.
De reflexwerking van consumentenrecht houdt in dat kleine ondernemingen in sommige gevallen gebruik kunnen maken van rechten die eigenlijk alleen consumenten toekomen. Het gaat er bij een beroep op de reflexwerking om, dat het bedrijf nauwelijks is te onderscheiden van een consument in die transactie.
In beginsel is een eenmanszaak geen consument. Dit geldt ook voor vennoten van een VOF of andere kleine ondernemers. Maar in bepaalde gevallen kan zo'n ondernemer toch aanspraak maken op de consumentenbescherming. Dat heet 'reflexwerking'.
De eenmanszaak is een rechtsvorm waarbij jij als oprichter de enige eigenaar en verantwoordelijke bent voor het bedrijf.
De nadelen van een eenmanszaak:
Je bent zelf voor alles aansprakelijk. Alle inkomsten van je onderneming worden belast in jouw personenbelasting. Wil je later je zaak overlaten, dan is dat niet zo eenvoudig als bij een vennootschap. Je draagt zelf alle financiële risico's.
In artikel 6:236 BW is een lijst van bepalingen opgenomen die niet in de algemene voorwaarden mogen worden opgenomen en dus uitdrukkelijk verboden worden. Dit wordt de zwarte lijst genoemd.
Bovendien geen sprake van een overeenkomst waarbij de VVE in contractuele relatie staat tot de ondernemer.
Ook iemand met een eenmanszaak of een zzp'er is een zakelijke klant als de auto zakelijk wordt aangeschaft, maar is een consument als de auto particulier wordt aangeschaft. Het is van belang op de koopovereenkomst aan te geven of het om een particuliere of zakelijke koop gaat.
De Consumentenbond is een vereniging zonder winstoogmerk die voor het grootste deel wordt gefinancierd met contributies van leden en gebruikers. Wij werken samen met consumenten aan eerlijke, rechtvaardige en veilige markten.
Als consument heb je recht op een goed (deugdelijk) product. Dat betekent dat je recht hebt op een product dat voldoet aan wat je ervan mag verwachten. Een verkoper kan je ook extra garantie geven. Of hij kan voorstellen dat je extra garantie koopt.
Om te checken of jouw naam op de zwarte lijst staat vermeld, kan je surfen naar de website van de Nationale Bank. Daar zie je overzicht van alle gegevens die op jouw naam staan geregistreerd.
De grijze lijst bevat algemene voorwaarden waarvan wordt vermoed dat deze onredelijk bezwarend zijn. Het verschil tussen de zwarte lijst en de grijze lijst is, dat bij de zwarte lijst geen tegenbewijs door de gebruiker van de algemene voorwaarden mogelijk is.
De grijze lijst bestaat uit een opsomming van bedingen die kunnen voorkomen in algemene voorwaarden en welke door de wetgever onredelijk bezwarend worden vermoed. Het moet dan gaan om beding die van toepassing zijn tussen een bedrijf en een. » Meer over consument consument.
Begrip. De blauwe lijst is een lijst met bedingen die als oneerlijk kunnen worden aangemerkt, is opgenomen in een bijlage bij de Richtlijn betreffende oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten (Richtlijn 93/13).
Een zwarte lijst is een register van personen waarmee een organisatie geen zaken (meer) wil doen. Zoals winkeldieven, frauderende medewerkers of gasten die overlast veroorzaken. Op een zwarte lijst staan vaak strafrechtelijke gegevens.
Een beding is onredelijk bezwarend wanneer het onredelijk benadelend is voor de tegenpartij. De tegenpartij hoeft daarbij niet eens financieel nadeel te hebben geleden. Het gevolg is dat de rechter het beding zal vernietigen.
Een beding is een bepaling in een overeenkomst, in de overeenkomst zelf, of in algemene c.q. bijzondere voorwaarden waarnaar wordt verwezen. De essentialia van een overeenkomst, zoals de koopsom, de huurprijs, de erfpachtcanon worden geen beding genoemd.
Algemene voorwaarden zijn de 'kleine lettertjes' bij een aankoop of dienst. Hierin staat welke rechten en plichten u en de ondernemer hebben. Er kan bijvoorbeeld in staan wanneer u uiterlijk moet betalen of hoelang u garantie hebt. En wat de ondernemer moet doen als u klachten hebt.
Je wilt geld lenen, maar je staat op de zwarte lijst. Is het dan automatisch “game over”? Neen, je zou eventueel een uitzondering kunnen krijgen als je eigenaar bent van een woning en je nog een hypothecair krediet hebt lopen. Omdat je op de zwarte lijst staat of stond, zal een krediet aanvragen niet eenvoudig zijn.
Goeie vraag. Het antwoord is dubbel: het kan, maar het is veel moeilijker dan wanneer je naam niet op die lijst voorkomt. Banken willen namelijk altijd zekerheid over de terugbetaling.
Particulier lenen bij een kredietbeurs
Een kredietbeurs is een bemiddelaar tussen particulieren en iedereen die op zoek is naar een lening zonder bank. U leent dus geld van particulieren, waarbij de voorwaarden voor het krijgen van de lening in veel gevallen gunstiger zijn dan bij de bank.
In een gewone winkel is ruilen geen recht. De verkoper mag zelf kiezen of hij dat accepteert. Een verkoper is in een gewone winkel niet verplicht om een product terug te nemen als u het toch niet wilt hebben. Behalve als het als het product kapot is.
Consumenten hebben meestal bedenktijd als u iets op een bepaalde manier verkoopt, zoals online of per telefoon. Zij mogen tot en met 14 dagen nadat het product is geleverd of het contract is bevestigd van de koop af. Dat mag zonder reden. U moet dit vóór de koop uitleggen.