Een goed doel is een zaak van algemeen belang waar men geld of goederen aan kan geven. Ook kan men als vrijwilliger tijd besteden aan werkzaamheden ten behoeve van een goed doel.
Een Erkend Goed Doel voldoet aan strenge kwaliteitseisen en moet jaarlijks inzicht geven in de inkomsten en bestedingen. U kunt ervan uitgaan dat het goede doel bijdraagt aan een betere wereld, zorgvuldig omgaat met iedere euro, verantwoording aflegt en zich laat controleren. door de onafhankelijke toezichthouder CBF.
Hieronder vindt u een overzicht van alle erkende goede doelen. Deze zijn onderverdeeld in de volgende 8 categorieën: Dieren; Gezondheid; Internationale Hulp en Mensenrechten; Kunst en Cultuur; Natuur en Milieu; Onderwijs; Religie en Levensbeschouwing; en tot slot Welzijn.
Er zijn 250 CBF-Erkende goede doelen aangesloten bij Goede Doelen Nederland. De goede doelen zijn in Nederland gevestigd en op allerlei terreinen actief. Van gezondheid tot internationale hulp en mensenrechten. Van cultuur tot dierenbelangen.
Een Nederlands huishouden gaf begin deze eeuw ongeveer 250 euro per jaar aan goede doelen. Tien jaar later is dit opgelopen naar 400 euro per jaar. Dat meldt CBS.
Gemiddeld geven we in Nederland 308 euro per jaar aan goede doelen. Dat is 0,5 procent van het gemiddeld besteedbaar inkomen. Voor sommigen is dat nog niet genoeg.
Goede doelen zijn coronadip te boven, KWF Kankerbestrijding is grootste goede doel van Nederland. De inkomsten uit donaties van de 25 grootste goede doelen stegen met bijna 5 procent naar 789 miljoen euro. Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen ontvangen ook tientallen miljoenen.
De meeste goede doelen in Nederland werken niet met een opzegtermijn. Het grote voordeel hiervan is dat je een goed doel op ieder gewenst moment op kunt zeggen. Wie vandaag nog wil stoppen met doneren aan een goed doel, verstuurt binnen een paar tellen een opzegbrief via Opzeggen.nl.
Een ambassadeur voor een goed doel is iemand die zich inzet en spreekt voor de organisatie.
Beschrijving. Een bedrijf is geen goed doel. Maar steeds meer bedrijven werken aan de oplossing van sociale vraagstukken. Soms alleen, maar steeds vaker in samenwerking met maatschappelijke organisaties.
Bij een collectebus waar alleen contant geld gedoneerd kan worden is de gemiddelde donatie 1,50 euro, bij een pinbus is dat 3,75 euro.
Doelen geven je een centraal punt om je aandacht op te richten. Je kunt het zien als een trechter die je aandacht volledig op het te bereiken eindpunt richt. Vergroot je kansen op succes en focus je alleen op je belangrijkste doel totdat je deze verwezenlijkt hebt.
De gemiddelde Nederlander geeft maar 0,4 procent van het inkomen aan goede doelen, en ergens is dat ook wel begrijpelijk. Want hoe weet je nou zeker dat jouw gift ook echt het verschil maakt?
Veel goede doelen werken met onbezoldigde vrijwilligers, maar schakelen soms ook betaalde collectanten in, maken dure reclamespotjes en betalen hun directeur soms een salaris waar de gemiddelde donateur graag zijn baan voor zou opzeggen. Er bestaat een CBF-keurmerk.
Online doneren
Ook is het vaak mogelijk aan te geven of je gericht aan een project wil doneren of een algemene donatie wil doen. Naast doneren via de eigen website van het goede doel, is het ook mogelijk om via een crowdfunding pagina of donatieplatform één of meerdere goede doelen te steunen.
Bij doneren denken we al gauw aan de collectant die op een regenachtige avond tijdens het eten aan de deur komt. Collecteren mag dan, vooral onder ouderen (55+), nog steeds de meest voorkomende manier van doneren zijn, jongeren (18-34 jaar) blijken juist mínder gevoelig voor de persoonlijke benadering.
In 2020 gaf een gemiddeld huishouden ruim 35 duizend euro uit. Een derde gaat op aan huisvesting, water en energie. Aan eten, drinken en genotmiddelen zoals alcohol en tabak wordt bijna een vijfde uitgegeven.
UNICEF, Voedselbanken Nederland, het Rode Kruis, Natuurmonumenten, KWF Kankerbestrijding, AAP, Lezen en schrijven en vele andere organisaties ontvangen elk jaar steun. Kortom, voor ieder wat wils.
De keurmerkeigenaar controleert of het product voldoet aan de eisen van het keurmerk. De eigenaar kan dit uitbesteden aan een toetsende instantie. Dat is een organisatie die gemachtigd is om keurmerken af te geven. Als een geaccrediteerde toetsende instantie dit doet, is dat het meest betrouwbaar.
"Gemiddeld gezien doneren mensen bij online campagnes 80 euro. Dat komt overeen met de 70 euro die je bij 555 kunt doneren. Het laagste vaste bedrag, 35 euro, is de mediaan. De helft van de mensen geeft tenminste 35 euro." Het hoogste bedrag, 120 euro is volgens haar gebaseerd op de eerste groep uitschieters.
Glimlach vriendelijk, noem jouw naam en vertel waarvoor je collecteert. Je kunt er niet vanuit gaan dat mensen aan jouw collectebus kunnen zien waarvoor je collecteert. Het noemen van jouw naam maakt jouw vraag persoonlijker en het klinkt bovendien een stuk vriendelijker.