Formeel overleg is van tevoren vastgesteld overleg, dikwijls voor een bepaalde tijdsduur. De werkzaamheden sluiten aan op de individuele werkzaamheden van de betrokken werknemers, maar vinden in overleg plaats in groepsverband.
De OR-vergadering heeft een formele insteek. Het is formeel onderling overleg en gebeurtenissen, besluiten of standpunten kunnen later gebruikt worden of belangrijk zijn als u bijvoorbeeld gaat adviseren.
Overleg kan zeer informeel zijn, en geen officiële status hebben. Het kan ook sterk gestructureerd zijn (dan vindt een vergadering plaats). Het kan ook tot doel hebben twee of meer uiteenlopende standpunten met elkaar te verenigen, dan is er sprake van onderhandeling.
Formeel betekent dan 'zakelijk, officieel, tot het publieke domein behorend', informeel 'niet-zakelijk, ongedwongen, tot de privésfeer behorend'. Bijvoorbeeld: een formeel gesprek, een informele aanspreking.
Vergaderingen zijn de perfecte gelegenheid om als team samen te werken en beslissingen te nemen over belangrijke zaken. Door samen te werken en alle perspectieven te horen, kunnen betere beslissingen worden genomen dan wanneer iemand alleen zou beslissen.
wat je wilt bespreken. welke bedoeling je hebt met de bespreking of wat je ermee wilt bereiken (bijvoorbeeld besluit, advies, kritiek, medewerking bij een actie), wat je van de deelnemers verwacht (huiswerk doen, over start- en kernvragen nadenken) hoeveel tijd je nodig denkt te hebben.
Ieder overleg een vooraf bepaald doel en vooraf bepaalde agenda heeft. De juiste personen aan tafel zitten. Het overleg voorbereid is en ieder individu goed ingelezen aan tafel komt. Er een voorzitter en tijdsplanning (per agenda-item) gekoppeld zijn aan het overleg.
De beste vergaderingen zijn actiegericht, hebben een logische opbouw en duidelijke doelstellingen of beoogde resultaten. In het algemeen geldt dat hoe meer mensen er aan een vergadering deelnemen, hoe groter het risico is dat ze er maar lusteloos bijzitten of dat ze niet de kans krijgen om te participeren.
Er is altijd iemand die de vergadering leidt, namelijk de voorzitter. Daarnaast heb je als notulist de belangrijke rol om de vergadering zo secuur mogelijk vast te leggen.
Een goed werkoverleg maakt duidelijk wat er van iedereen wordt verwacht, verbetert de samenwerking, bevordert werkplezier, vergroot het draagvlak bij veranderingen en verbetert de productiviteit. Dit vraagt vaardigheden van de leidinggevenden, een goede voorbereiding en respecteren van spelregels die hierbij horen.
Fysieke vergaderingen zijn belangrijk omdat ze je de tijd geven om samen te werken, vertrouwen op te bouwen en je successen te vieren. Ze stellen je ook in staat om je collega's op een persoonlijk niveau te leren kennen en tijd door te brengen met mensen waar je anders misschien geen tijd mee zou doorbrengen.
Een goede, effectieve vergadering duurt niet langer dan 1,5 uur. Beter is het om binnen een uur te blijven. Maximaal een uur vergaderen is een fijne vuistregel, omdat een periode van een uur makkelijk af te blocken is in agenda's. Daarnaast blijven deelnemers scherp, waardoor een vergadering effectief blijft.
Iedere werknemer, uitgezonderd de oproepkracht, is verplicht tenminste viermaal per jaar deel te nemen aan het werkoverleg tussen de leidinggevende(n) en de overige werknemers per organisatorische eenheid van een instelling.
Het doel van werkoverleg is het informeren van medewerkers, ze de mogelijkheid te geven invloed uit te oefenen op de werksituatie, ze te betrekken bij de bedrijfsvoering en daardoor te motiveren. Door het houden van werkoverleg krijgen alle medewerkers dezelfde informatie op dezelfde manier.
De geografische vierslag (waarnemen, verklaren, herkennen en waarderen) is herkenbaar in de methode. Er vindt een vergelijking plaats van de eigen omgeving met andere gebieden en landen. Er wordt een relatie gelegd met andere leergebieden. Er wordt een relatie gelegd met de actualiteit.
In beginsel vindt werkoverleg gedurende de arbeidstijd plaats en behoort het tot het werk die medewerkers moeten verrichten, waarvoor zij loon doorbetaald krijgen.
Als je geen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging in je bedrijf (met minimaal tien en maximaal vijftig medewerkers) hebt, ben je als werkgever verplicht minstens tweemaal per jaar een personeelsvergadering te houden. Met deze vergaderingen regel je de (wettelijk verplichte) medezeggenschap in jouw bedrijf.