Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
In Griekenland is het gebruikelijk om fooi te geven, maar alleen als de service goed was. Het bedrag van een taxirit kun je naar boven afronden. In hotels is een fooi voor de piccolo niet noodzakelijk, maar een klein bedrag van € 1 wordt wel gewaardeerd. Restaurants verwachten 10% fooi.
Je kunt de prijs van de taxirit afronden tot ongeveer een euro. Het is gebruikelijk om een 10% fooi te geven van het totaalbedrag. Fooi geven in hotels in Griekenland is niet noodzakelijk, maar een bijdrage van €1 euro per bagagestuk wordt zeer gewaardeerd.
Griekenland: 0,50 tot 1 euro per dag, en het liefst persoonlijk overhandigd. Turkije: omgerekend 1 euro per dag voor het kamermeisje en 1 euro voor roomservice. Nederland: het is niet verplicht maar 1 a 2 euro per dag wordt gezien als beloning voor het harde werken.
De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt ligt tussen de 5% – 10%. Ook wordt het bedrag vaak naar boven afgerond. Een rekening van 42 euro wordt bijvoorbeeld afgerond naar 45 euro.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Bepaalde goederen mag u vaak niet meenemen als u naar het buitenland reist. Denk aan (namaak)wapens, dieren, planten, dierlijke producten en eten. Ook gelden er regels voor producten die u uit het buitenland wil meenemen naar Nederland. Bijvoorbeeld nepartikelen en kunstvoorwerpen.
Gemiddeld budget
Dagbudget: € 77 voor 2 pers. € 26 per persoon. € 11 per persoon.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Griekenland. Ook in Griekenland drink je veilig kraanwater. Toch zie je veel mensen water uit flessen kopen. Dit komt doordat het water in Griekenland chloor bevat.
Hotels: Als de koffers naar je kamer worden gebracht, geef je een euro fooi; als iemand een taxi voor je bestelt, geef je 50 cent. De schoonmaakster geef je een euro per dag of 5 euro per week.
Fooi geven in Griekenland
Fooi geven is nooit een verplichting, maar een beloning voor bijvoorbeeld het restaurant, de bar, de taxichauffeur of het kamermeisje. Het is een blijk van waardering en als je tevreden bent over de geleverde diensten is in Griekenland een fooi van 10% normaal.
Sommige restaurants brengen 10% servicekosten in rekening, in dit geval is het geven van fooi niet verplicht. In geval van uitzonderlijke service geeft men soms 20% fooi. Het is het beste om fooi cash te geven aan de ober of serveerster. In bars is het gebruikelijk om 10-20 peso's per drankje fooi te geven.
Als je met een buitenlandse betaalpas (dus ook de Nederlandse) geld gaat pinnen bij een betaalautomaat gelden er verder geen beperkingen. Wanneer je dus op vakantie bent in Griekenland kun je dus vrijwel elke gewenste hoeveelheid opnemen.
Voor een 3-gangen diner in een restaurant betaal je rond de €35,00 per persoon. Voor een maaltijd in een goedkoop restaurant betaal je gemiddeld €10,00 tot €15,00 per persoon en bij bijvoorbeeld de McDonalds ben je zo'n €6,50 kwijt voor een maaltijd.
De prijs bij een restaurant in Griekenland varieert gemiddeld tussen de €5,50 en €7 per portie. In Nederland en België betaal je bij een Grieks restaurant al gauw €14 tot €18 voor hetzelfde gerecht.
In Griekenland betaal je met de euro. Neem je pinpas en creditcard mee en zorg voor wat contanten op zak, dan kom je nooit voor verrassingen te staan.
Verplichte of aanbevolen vaccinaties
Voor Griekenland zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen.
In Nederland is de vuistregel inderdaad om zo'n 5 tot 10 procent te fooien na een etentje. Toch is het belangrijk om te weten dat je niets verplicht bent. Hoewel de horeca niet echt een goed betaalde sector is, zou het personeel in theorie gewoon kunnen rondkomen van hun salaris.
In een restaurant rekenen ze dan ook op fooi. Vaak is het al opgeteld bij de rekening, en anders wordt 15 tot 20 procent verwacht. Dat is een stuk meer dan in de meeste landen, maar het gaat vaak wel direct naar de ober van dienst.
Het verdelen van de fooi moet het personeel onderling regelen. De werkgever deelt in principe niet mee in de fooi en bepaalt ook de verdeling ervan niet. Alleen als de werkgever echt op de werkvloer meewerkt, kan hij eventueel ook meedelen. Steeds vaker worden de fooien gepind.