Wat is de beste kalk voor het gazon? Onze kalk meststoffen kunnen over het gazon gestrooid worden, maar kunnen ook als 'tuinkalk' gebruikt worden. Kalk komt tenslotte ook goed van pas in de moestuin en border. Onze persoonlijke favoriet is misschien wel Triferto korrelkalk.
Wanneer u de kwaliteit van uw grond wilt verbeteren, dan kunt u dit het beste doen met de gazon en tuin kalk van Wolf Garten. Dit is een 100% vegan product wat totaal onschadelijk is. Ook wanneer u allen biologisch wilt tuinieren, is dit product dus een aanwinst.
Wij raden u aan om korrelkalk voor uw gazon te gebruiken. Deze is namelijk het makkelijkst te verstrooien met een strooiwagen. Met korrelkalk zal uw gazon en de tuin rondom uw huis er netjes blijven uitzien. Gebruikt u poederkalk dan heeft u een risico dat de regio rondom uw huis een laag witte stof over zich krijgt.
De beste periode om kalk te strooien is in de herfst (september/oktober). Kalk is een bodemverbeteraar, dit betekent dat het even duurt voordat kalk met de bodem reageert en zijn werk kan gaan doen. In de winter verzuurt de bodem snel.
Kalk in de moestuin
Ook in de moestuin is kalk onmisbaar voor je planten. Als je ziet dat je groenteplantjes bleke bladeren hebben en niet zo goed groeien, dan is de bodem waarschijnlijk te zuur. Breng de zuurtegraad weer op peil met kalk. De ideale kalk voor de moestuin is DCM Zeewierkalk Korrel.
Zo verzuren zandgronden van nature sneller, en hebben die vaker te kampen met kalktekort. Elk jaar je gazon zomaar bekalken, zonder eerst de zuurtegraad van de bodem te meten, is geen goed idee. Teveel kalk is immers ook niet goed voor de bodem en je gazon. Doe elk jaar of elke twee jaar een bodemtest.
Ook als e pH van de bodem op het juiste peil is, is het verstandig om jaarlijks kalk te strooien. Door de omzetting van voedingstoffen (mineralisatie) in de bodem daalt de pH jaarlijks met ongeveer 0,1-0,2. Wanneer er jarenlang geen kalk gestrooid wordt zal de pH een laag niveau bereiken.
Het is aan te raden één keer per jaar te bekalken, want de grond wordt van zichzelf zuurder. Let op: zuurminnende planten zoals hortensia's, rododendrons en azalea's hebben liever géén kalk.
Kalk en mest zijn beiden erg belangrijk en vormen de basis voor je gazononderhoud. Strooi kalk ruim voordat je het gazon gaat bemesten, 3 tot 4 weken van tevoren is voldoende. Je gazon heeft tijd nodig om de voedingsstoffen van het kalk op te nemen. Pas dan kan je gazon de mest goed opnemen.
We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten. Strooi kalk in de winter of vroeg in het voorjaar, en bemest je gazon 3 weken later. 3 weken na het bemesten kan er ook weer prima bekalkt worden.
In het voorjaar gebruik je het liefst kalk die sneller werkt en oplost. De ideale maand om kalk te strooien is oktober of november. Sommige soorten kalk doen er langer over om op te lossen.
De zuurtegraad van de bodem bepalen
Dat kan al met een eenvoudige bodemtest, zoals de DCM Bodemanalyse Testkit. De analyse van de test vertelt je hoe hoog of laag de zuurtegraad of pH waarde is, en hoeveel kalk je gazon nodig heeft. De ideale zuurtegraad voor een gazon ligt tussen 6,2 en 6,7.
Eén gift per jaar is doorgaans voldoende. Gazons op zwaar verzuurde bodem moeten echter eerst hersteld worden, die geef je twee keer kalk: één keer in het vroege voorjaar en een tweede keer in het najaar.
Hoeveel kalk je precies nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het gazon. Je moet tellen op ongeveer 1 tot 1,5 kilo kalk per 10 m². Zorg er dus voor dat je het juiste gewicht kalk afweegt en verdeel dit gelijkmatig over je gazon.
Kalk verbetert de bodemstructuur. Daardoor kan een actief bacterieleven in de bodem ontstaan, kunnen meer regenwormen worden voorkomen en kunnen planten een beter wortelstelsel vormen. Een goede bodemstructuur betekent vaak dat een bodem meer vocht kan vasthouden (maar ook minder 'natte' plekken).
Na het verticuteren moet je mest strooien, maar doe dit nooit tegelijkertijd met kalk. Door kalk te strooien ga je mosvorming tegen. Tenslotte kun je ook beluchten. Met een riek, prikroller of prikvork maak je gaatjes in de mat.
Eén keer per jaar kalk strooien is doorgaans voldoende om de zuurtegraad weer op peil te brengen. Reken op 0,8 kg DCM Groen-Kalk® per 10 m², als onderhoudsdosis. Bodems met een pH lager dan 5 zijn zwaar verzuurd en hebben nood aan een grondige herstelbeurt.
Koemest kan je het hele jaar door strooien.Heb je een moestuin?In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Verzorgingtips. Zorg daarnaast dat de grond waar de hortensia in staat zuurder blijft, verbeter de grond bijvoorbeeld met Bio Hortensia Potgrond of strooi wat turf om de plant. Kalk maakt de grond minder zuur, gebruik dit dus niet in de buurt van een hortensia.
De zuurgraad of Ph kent een beetje een merkwaardige schaalverdeling. Een Ph met als waarde zeven betekent dat de grond niet zuur en niet basisch is, maar neutraal. Is de Ph hoger dan zeven dan is de grond basisch, is de Ph lager dan is de grond zuur. Elk punt hoger of lager is tien keer zo basisch of tien keer zo zuur.
Kalk strooien kan het hele jaar lang, met uitzondering van de hete zomermaanden.
De algemene vuistregel luidt: om de pH met 0,1 te verhogen (dus bijvoorbeeld van 5,5 tot 5,6) is ca. 5 kg tuinkalk per 100 m2 nodig. Om de pH op peil te houden kunt u 5 à 10 kg tuinkalk per 100 m2 strooien. Strooi bijvoorkeur in het najaar, in het vroege voorjaar of op de nog bevroren grond.
Naast een aangepaste bemesting is ook een goede bekalking van belang. Lavendel vraagt flink wat kalk voor een goede opname van de voedingselementen uit de toegediende meststoffen.