In de winter ligt de gemiddelde temperatuur in Noorwegen rond de -6,8°C, maar de plaatselijke weersomstandigheden kunnen behoorlijk wisselen. In de buurt van Oslo is sneeuw heel normaal, en de gemiddelde temperatuur ligt er in de winter net onder het vriespunt.
Verwacht geen hete zomers in Noorwegen - de temperatuur komt vaak niet hoger dan 20 graden Celsius in de zomer. In de winter kan het koud worden met gemiddelde temperaturen van -5 graden Celsius. Wanneer u dieper naar het noorden gaat (Lapland) zijn de temperaturen in de winter een stuk lager.
De zomermaanden - van mei tot en met september - zijn de beste maanden om Noorwegen te bezoeken. In de zomer is Noorwegen warmer en zonniger dan in de wintermaanden. Noorwegen staat bekend om de lange en lichte dagen in de zomer en de korte en donkere dagen in de winter.
In Noorwegen ligt veel sneeuw, 365 dagen lang. Voor de echte ski-liefhebbers zijn er dan ook twee seizoenen: de winter én de zomer.
januari en februari – winter weer in Noorwegen
Deze maanden kenmerken zich door donkere dagen en koudere temperaturen, waarbij februari te boek staat als de koudste maand van het jaar in Noorwegen.
In de zomermaanden blijft het ten noorden van de poolcirkel, zoals IJsland en in het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland zelfs altijd licht. In landen ten noorden van de poolcirkel gaat de zon in juni en juli niet onder. Op Spitsbergen gaat de zon zelfs van 20 april tot 23 augustus niet onder.
In Noorwegen is alles zo'n 30% duurder dan in Nederland. Dit geldt niet alleen voor eten en drinken, maar ook voor accommodaties en vervoer. Een vakantie of roadtrip in Noorwegen hoeft echter niet heel duur te zijn.
In vergelijking met Noorwegen is het Zweedse klimaat meestal minder regenachtig en meer continentaal, dus het is kouder in de winter en warmer en zonniger in de zomer.
De regio Troms (waar wij de meeste zeilreizen maken) geldt zelfs als een 'droge' plek in Noorwegen. In het voorjaar ligt de gemiddelde temperatuur overdag tussen de 8 en 15 graden, terwijl het 's nachts afkoelt naar 0 tot 5 graden.
De hoogste gemiddelde jaartemperaturen (gemeten over 30 jaar, van 1971 tot 2000) in Noorwegen vindt men aan de kust van Lindesnes i de provincie Vest-Agder tot het zuiden van Møre og Romsdal. Karmøy heeft de hoogste gemiddelde jaartemperatuur met 7,7 ° Celcius.
Het mooiste noorderlicht in september en maart
Ook is de maand maart statistisch gezien een goede maand. In deze periode zijn er relatief veel uitbarstingen van de zon en is de kans op het noorderlicht zien groot.
Beste reistijd Noorwegen
Het regent er gemiddeld 70 mm per maand. Mei is de droogste maand. In zuid-Noorwegen ligt de temperatuur tussen de 15ºC en de 25ºC. Het regent er gemiddeld 60 mm per maand.
Als vuistregel kun je aanhouden dat je aan zee weinig tot geen last zult hebben van muggen vanwege de wind. Als je vervolgens het binnenland onderverdeelt in het noorden en het zuiden, kun je het beste onthouden dat hoe hoger je komt, hoe meer last je van muggen hebt.
Karasjok in Finnmark is de koudste plaats van Noorwegen. Hier wordt het jaarlijks op 28 dagen kouder dan -30 graden. Karasjok is recordhouder met als absolute minimum -51,4 graden op 1 januari 1886.
Noorwegen en Zweden hebben over het algemeen een mild klimaat. In de winter kan het er natuurlijk erg koud worden, maar in de zomer zijn de temperaturen zeer aangenaam. Omdat het grote landen zijn, is er verschillende klimaten te vinden.
Neem een dikke jas, sneeuwbroek en thermokleding mee, dan heb je het zeker warm. Houd wel in de gaten dat de gevoelstemperatuur een stuk kouder kan zijn dan de werkelijke temperatuur. Ga je naar de kustregio, neem dan wind- en waterdichte kleding mee, omdat het daar iets vaker regent.
De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen. De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht.
Noord-Noorwegen en Svalbard
Op de Noordkaap blifjt het 24 uur licht tussen 12 mei en 1 augustus. In Tromså is dat het geval tussen 18 mei en 25 juli. Gaan we iets zakken naar Harstad dan is het tussen 22 mei en 21 juli. In Bodø, dat net boven de poolcirkel ligt, is de middernachtzon te zien tussen 31 mei en 12 juli.
Sommige plekken langs de westkust ontvangen een neerslag van 3000 mm per jaar. Ten oosten van de bergen is een gemiddelde neerslag van slechts 300 mm per jaar. Aan de kust regent het op 150-200 dagen van het jaar.In het binnenland is er gemiddeld op 100 dagen van het jaar regen.
Sterker nog, Zweden is gemiddeld een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Denemarken, Noorwegen en Zwitserland. De Europese Commissie vergelijkt jaarlijks de prijsverschillen op het gebied van eten, drinken en andere zaken in de verschillende Europese landen.
Sterker, Zweden is het goedkoopste land van Scandinavië. Denemarken en vooral Noorwegen zijn een stuk duurder.
Zweden is al jaren een van de beste plekken om te wonen. Dit komt door een aantal factoren zoals bijvoorbeeld de hoge levensverwachting van 82,3 jaar. Ook de gezondheidszorg is er goed geregeld én onderwijs is er gratis en van superieure kwaliteit.
Noorwegen is een duur land: reken voor een kopje koffie minstens 4 euro, voor een biertje rond de 7,50 euro en een gemiddeld driegangendiner komt uit rond de 50 euro.
Door enorme druk van rivaal discounters zoals Kiwi (NorgesGruppen) en Rema 1000 (Reitangruppen) werden in maart 2008 alle Lidl-winkels overgenomen door Reitangruppen en geconverteerd naar Rema 1000 winkels. Noorwegen is dan ook het eerste land waar Lidl zijn activeiten heeft stopgezet.
Verboden mee te nemen naar Noorwegen zijn: Aardappelen, alcohol met een percentage van meer dan 60%, medicijnen (tenzij het een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik betreft), drugs, wapens en munitie, levende dieren (tenzij u hiervoor specifiek toestemming hebt gekregen),planten en bloemen voor de teelt.