WELKE BODEMBEDEKKERS ZAAIEN OF PLANTEN? Geschikt als bodembedekker onder fruitbomen o.a. Oost-Indische kers, afrikaantjes, bosaardbeien, hondsdraf (meerjarig) en goudsbloemen. Op vrijliggende percelen waar u volgende winter opnieuw fruitbomen wil planten kan u afrikaantjes (Tagetes) zaaien.
Levende mulch als ondergroei
Bij grote bomen (half- en hoogstammen) kun je de bodem onder de boom ook bedekken met planten. Zorg ervoor dat de planten niet concurreren met de fruitboom (bijvoorbeeld gras doet dat wel). Zaai de bodem bijvoorbeeld in met klaver; die zal stikstof vrijstellen aan jouw fruitboom.
Planten die prima meewerken om ziektes te voorkomen zijn knoflook, tijm en oregano. Deze bloeien ook en zijn dan meteen ook goede insect-aantrekkende planten. Verder zijn tijm en oregano prima bodembedekkers, waardoor andere “onkruiden” weinig kans krijgen. Je ziet veel planten hebben meerdere functies in zich.
Geschikte planten voor een boomspiegel zijn bijvoorbeeld vrouwenmantel (Alchemilla mollis), ooievaarsbek (Geranium), schoenlappersplant (Bergenia 'Winterglod') en hartlelie (Hosta lancifolia), maar ook bolgewassen zoals sneeuwklokjes (Galanthus), de boshyacint (Hyacinthoides) en de prairielelie (Camassia).
Vaak wordt er gekozen om onder bomen schaduw lievende vaste planten te plaatsen zoals bijvoorbeeld; lievevrouwebedstro, varens, hosta's, siergrassen, anemonen, primula en heuchera's. Vaste planten zijn makkelijker te plaatsen aangezien zij minder (water en voeding) nodig hebben.
Bij het te diep planten van een boom in een plantgat kan dat problemen opleveren voor het zuurstofgehalte van de boom. Wanneer de boom niet diep genoeg geplant wordt bevinden de wortels zicht boven de grond. Deze kunnen dan afsterven en de boom kan hier aan dood gaan.
Kies een plek waar de zon vaak komt en zet daar je plant neer; echte lavendel kan namelijk goed tegen droogte. Verder vraagt de plant niet veel. Staat 'ie eenmaal stevig in je boomspiegeltuin, dan heb je er dus jaren plezier van! Wel waardeert de plant wat snoeiwerk.
Maak die greppel ca 50 cm diep en probeer onder het wortelgestel te graven zodat de boom los komt te staan. Met behulp van een stevig en lang touw en vooral veel mankracht trekken we de boom in de goede valrichting. Zorg er wel voor dat het touw lang genoeg is, zodat je niet onder de vallende boom kunt komen.
Vaak worden pruimen geënt en op de onderstam van een ander soort gezet. Je weet dan niet welk soort er uit de pitten komt. Bovendien duurt het minimaal vier jaar voor een pruimenboom uit pit de eerste vruchten kan dragen.
Ja zeker, er zijn diverse fruitstruiken die goed gedijen op een schaduwrijke plek; denk hierbij aan bosbessen, herfstframbozen en braambessen.
Een appelboom staat liefst op een kalkrijke en voedingsrijke grond. Geef een appelboom daarom in februari eerst kalk (bijv. natuurlijk zeewierkalk), en daarna in maart meststoffen. U kunt gewoon organische meststoffen zoals gedroogde koemestkorrels gebruiken, speciale 'fruitbomen'-meststoffen zijn niet nodig.
Fruitbomen hebben voeding nodig om goed te kunnen groeien en vruchten te produceren. Bemesting zorgt ervoor dat de boom de juiste voedingsstoffen krijgt en kan opnemen, waardoor deze gezond en productief blijft. Daarnaast is bemesting ook belangrijk omdat de boom gezonder blijft en minder vatbaar is voor ziektes.
Plantafstand. De afstand van de fruitbomen is dezelfde als de geschatte grootte van je fruitboom. Kies je voor patiofruitbomen houdt dan 1 tot 1,5 meter afstand aan, Laagstam fruitbomen 2,5 tot 4 meter, voor halfstam fruitbomen houdt je 5 meter afstand aan, enzoverder ...
Netten gebruiken tegen vogels
Het belangrijkste is dat het gaas strak gespannen is, zodat de vogels er niet doorheen kunnen. Bevestig het gaas vogelnet de stam van de boom en drapeer het vervolgens over de takken. Een andere methode is om een kooi van netten te maken met stokken.
Breng een mulch van bladeren, snoeiafval of compost aan onder je fruitboom. Door de bodem te bedekken met een dunne lage organisch materiaal stimuleer je het bodemleven en verbetert de vochtvoorziening. Bovendien is een mulch een ideale voedingsbron voor je fruitboom en voorkom je competitie met de ondergroei.
Sedum kan slecht tegen schaduw en heeft 4 tot 6 uur per dag volle zon nodig. Ligt uw dak in de schaduw of onder een boom dan adviseren wij het bloemenweide pakket te nemen zodat er altijd 'groen' overblijft als de Sedums weg gaan.
Eén pruim bevat evenveel antioxidanten als een handvol blauwe bessen. Hierdoor biedt dit fruit een goede bescherming tegen kanker en hart- en vaatziekten. Zo helpen pruimen je bloeddruk verlagen en de nare gevolgen van stress binnen de perken te houden. Daarnaast dragen ze bij tot de darmwerking.
Pruimenmot bestrijden
Wormpjes in pruimen komen vrij courant voor. Het zijn witte wormpjes die van pruim naar pruim kruipen en zich te goed doen aan het vruchtvlees. Dit zijn de larven van de pruimenmot. Pruimenmot kan je biologisch bestrijden door een pruimenmot val op te hangen vanaf half april tot na de oogst.
Een fruitboom heeft een beurscyclus van ongeveer 3 tot 4 jaar. Dit betekent dat een boom in het eerste jaar van de cyclus weinig tot geen vruchten zal produceren, in het tweede jaar een matige hoeveelheid, in het derde jaar een grote hoeveelheid en in het vierde jaar weer weinig tot geen vruchten.
De fruitbomen worden minimaal 5 meter uit elkaar geplant. Voor kleinere soorten kan de afstand worden verkleind. Voor het planten worden pruimen met kale wortel een paar uur in een waterbad gedrenkt. Ondertussen wordt het plantgat gegraven en de grond indien nodig verbeterd.
Jonge pruimenbomen (tot drie jaar oud) kun je het beste licht snoeien in het voorjaar. Snoei wanneer de knoppen net openen, of wanneer de boom net begint te bloeien. Gevestigde pruimenbomen (ouder dan drie jaar) kun je in de zomer, vanaf half juni, snoeien.
De Pruimenboom heeft ongeveer 24-48 liter per dag aan water nodig. Dit is afhankelijk van het weer en de grootte van de boom.
Bij niet frequent genoeg snoeien verplaatst de groei van de plant zich naar de buitenkant van de lavendel. Het gevolg is een houtachtige binnenkant die kaal is en nooit meer jonge scheuten zal geven.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Lavendel
Wanneer je deze geurstof inademt, heeft dit effect op je centrale zenuwstelsel en krijgen de hersenen kalmerende signalen binnen. Mensen houden dus ontzettend van lavendel. Vliegen, muggen, wespen, mieren, motten en slakken blijven liever weg van de plant.