Metaal en water zijn geen al te beste vrienden. Door toedoen van vocht kan er corrosie optreden waardoor het metaal gaat verkleuren en zelfs zijn kwaliteit kan verliezen.
Water versnelt het gehele proces doordat het een uitstekende katalysator is. Kleine watermoleculen dringen door in het metaal en vormen nog meer zuren, waardoor metaal nog meer wordt blootgesteld aan oxidevorming. In het geval van zeewater zal ijzer nog veel sneller roesten, vanwege het zout dat als geleider dient.
Roestbeschermende verf, zoals de producten van HAMMERITE, kunnen direct op verroest metaal worden aangebracht. Moderne metaalbeschermende lakken stoppen acute roest en voorkomen nieuwe roestplekken. Dat werkt bijzonder goed door een effectieve bescherming tegen water, roest en hitte.
De metalen die wel snel roesten (reageren) noem je onedele metalen. Natrium, calcium, barium, aluminium, ijzer, zink, lood, magnesium en chroom zijn voorbeelden van onedele metalen. Toch zijn er vier onedele metalen die wel reageren, maar daardoor meteen de rest van het metaal afsluiten.
Roestvorming is een specifieke vorm van corrosie, die van toepassing is op metalen die ijzer bevatten. Roest ontstaat wanneer een waterdruppel in contact komt met een ijzeren of stalen object. In combinatie met zuurstof begint het metaal te corroderen. De technische term voor dit proces is oxidatie.
Geoxideerd koper: een groene patina
Hoewel het niet roest, kan koper na verloop van tijd wel een doffe corrosielaag krijgen op het oppervlak. Die laag is vaak groen van kleur en wordt ook wel aangeduid als patina, oftewel koperroest.
Roestvaststaal of roestvrijstaal – ook wel RVS of inox genoemd – is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De benaming 'roestvrij' is intussen algemeen ingeburgerd. Maar omdat 'gewoon' staal niet per definitie roest, gebruiken kenners liever het woord 'roestvast' staal.
Aluminium beschikt doorgaans over een uitstekende corrosievastheid in zowel natuurlijke milieus, zoet water, zeewater, tal van bodemsoorten en chemicaliën en de meeste voedingswaren. Deze corrosievastheid is te danken aan de aanwezigheid van een passieve oxidefilm op het metaaloppervlak.
Zilver wordt zwart door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd.
Dit kan doormiddel van schuren of stralen. Zodra dat klaar is zal men zo snel mogelijk een hechtende verflaag moeten aanbrengen op het staal. De ijzerdeeltjes in het staal kunnen zich namelijk ook zonder water aan zuurstof hechten waardoor staal ook in droge toestand kan gaan roesten.
WD-40 Multi-Use Product verwijdert geen roest, maar beschermt alles wel tegen roestvorming.
Vergeet dan zeker niet om je metalen voorwerpen buiten goed te beschermen tegen roest. Hiervoor is Hammerite Metaallak in spuitbus een ideaal product: prima te gebruiken als anti-roest spray. Met deze lak is het metaal wel 8 jaar beschermd tegen roest. En je maakt het metaalwerk er ook nog eens slijt- en krasvast mee.
Gebruik van epoxyharsen. De verf is op basis van epoxyharsen, wat de beste bescherming biedt tegen roest, chemische producten en zuren, en dat bovendien, indien nodig, een optimale aanhechting van meerdere lagen verf mogelijk maakt.
Natrium is een zeer onedel metaal. Het reageert heftig met water.
Metalen die goed met water reageren zijn bijvoorbeeld magnesium en natrium, De zuurstof die in water zit wordt gebruikt in de reactie , en er komt waterstof bij vrij. Natrium, kalium, rubium, cesium en francium kunnen bij kamertemperatuur spontaan met water en ook met zuurstof reageren.
Door regen, vocht en zuurstof kan metaal gaan roesten. Met anti-roest verf wordt dit voorkomen, zoals met de Hammerite Metaallak en Hammerite Ultima Metaallak.
Eigenlijk is dit bij iedereen wel bekend; sieraden die niet van echt goud of zilver zijn kunnen niet goed tegen water/vocht. Ook gold-plated en silver-plated sieraden kun je beter vermijden wanneer je een dagje naar het strand gaat.
Een edelmetaal is een metaal dat bestand is tegen corrosie en oxidatie. Om deze reden worden edelmetalen voor sieraden gebruikt. Voorbeelden van een edelmetaal zijn goud en platina. Deze blijven er altijd even mooi uitzien.
Kies dan voor een edelmetaal, zoals: goud, rhodium of platina. Zoekt u een goedkoper model? Schaf dan een sieraad van RVS (Stainless Steel) aan. Dit materiaal verkleurt niet en is ook nog eens allergievrij.
Aluminium is heel corrosie bestendig, het beschermt zichzelf met zijn eigen oxide laag, dit in tegenstelling tot vele andere metalen. Aluminium wordt tegenwoordig steeds vaker met succes op zee ingezet, ook onbehandeld.
Fluor en chloor zijn de meest reactieve halogenen. Met metalen maken ze gemakkelijk een verbinding en in het bijzonder met alkalimetalen.Het gevolg is dan het aantasten van het betreffende metaal.
Verschillende metalen kennen verschillende vormen van corrosie. IJzerhoudend metaal gaat bijvoorbeeld bruin roesten, maar op aluminium en zink ontstaan andere vormen van corrosie: zinkoxide en aluminiumoxide. In de volksmond staan deze vormen van corrosie beide bekend als 'witte roest'.
Metaal is winterhard en sterk, maar het is niet het meest comfortabele materiaal.
Komt het buiten te staan en moet het niet gaan roesten, dan komt u al snel uit op RVS. Maar ook staal kan buiten gebruikt worden, echter moet dit dan wel verzinkt staal zijn, zoals Sendzimir of Zincor. Het dunne laagje zink (mits onbeschadigd) zorgt ervoor dat het materiaal niet gaat roesten.
Roestvast of roestvrij staal, ook rvs of inox genoemd, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig.