De meeste USB sticks, muizen en toetsenborden hebben een type A aansluiting. USB-B is een meer vierkante aansluiting die vooral voor printers gebruikt wordt. Mini USB vind je bijvoorbeeld terug bij wat oudere camera's, telefoons, externe harde schijven, et cetera. Micro USB is de kleinste USB variant.
Ook worden er vaak verschillende namen en uitdrukkingen door elkaar heen gebruikt USB-poorten hebben twee belangrijke variabelen. Namelijk de gebruikte standaard en de gebruikte poort. Inmiddels zijn er de volgende versie uitgebracht: USB 1.1, USB 2.0, USB 3.0 en USB 3.1. Gen 1 en 2.
USB-C de nieuwe standaard
Anders dan de USB type A en B heeft USB-C geen boven of onderkant. Het grootste verschil tussen USB-C en andere types USB is de snelheid van data-overdracht. De eerste generatie USB-C heeft een snelheid van 5 Gbit/s (USB-C gen. 1) en de tweede generatie heeft 10 Gbit/s (USB-C gen.
De USB 1.1, 2.0 en 3.0-standaard maakten gebruik van dezelfde poort: Type A. De Type A-poort is de klassieke USB-poort en haar uiterlijk bleef sinds 1998 onveranderd.
Welke soorten usb-aansluitingen zijn er? Wat betreft de fysieke vorm van de usb, is usb-a de bekendste soort, gevolgd door usb-c, mini-usb, micro-usb, usb-b, en de Lightning, Thunderbolt en 30-pin-aansluitingen van Apple. De verschillende usb-aansluitingen kunnen op meerdere manieren worden onderscheiden.
USB B is meer vierkant (Zie foto). USB Mini vind je vaak terug op camera's, telefoons, externe harde schijven, etc. Deze versie is een stuk compacter dan de normale USB A versie. USB Micro is de kleinste versie van USB.
USB 3.0 is fysiek compatibel met USB 2.0, waardoor het de nieuwe USB-standaard is geworden. U kunt een USB 3.0-randapparaat aansluiten op de USB 2.0-poort van een computer, of juist een USB 2.0-randapparaat op de USB 3.0-poort van een computer.
USB 3.0 wordt de nieuwe standaard voor het aansluiten van randapparatuur aan je laptop of pc. USB 3.0 is zogezegd een veel efficiënter protocol dan zijn voorganger USB 2.0. Zo gebruikt USB 3.0 veel minder energie en dat is vooral voordelig bij gebruik van mobiele apparatuur.
Sinds 2018 hebben de meeste nieuwe Samsung en Android smartphones een usb C poort. Je Android tablet, iPad Air (2020/2022), iPad Mini (2021) en iPad Pro hebben deze aansluiting ook. Je laadt ze via verschillende protocollen snel op.
USB 4 is de nieuwste versie van USB, de bekende poort waarmee we randapparatuur op onze computers en laptops kunnen aansluiten. USB 4, officieel “USB4”, is de opvolger van Thunderbolt 3, en maakt dus ook gebruik van de Type-C poort vorm met ronde afwerkingen in plaats van hoekig.
USB 3.1 levert 2A(5v) en biedt technisch mogelijkheden tot 5A/20V, afhankelijk van het Power Delivery Profiel. Meer stroom betekend kort gezegd dat er zwaardere randapparatuur aangesloten kan worden. Ook voor het opladen van smartphones via USB heeft dit invloed.
De meest voorkomende aansluitingen op pc's zijn VGA, DVI, HDMI en DisplayPort.
In 2008 verscheen de USB-3.0-specificatie met het nieuwe SuperSpeed met 5 Gb/s. Het was een aanbeveling van de branchevereniging USB Implementers Forum (USB-IF) om blauw gekleurde isolatoren te gebruiken voor usb-poorten die SuperSpeed ondersteunen. Dan kun je de usb-poorten makkelijker onderscheiden van de oudere.
USB-A. Een USB-A ziet eruit als het uiteinde van een usb-stick. Ook de meeste oplaadsnoeren voor smartphones of tablets hebben zo'n stekker. Die gaat dan in de adapter die in het stopcontact gaat.
De meeste pc's hebben één of twee COM-poorten (COM1 en COM2). Meestal wordt hier een modem op aangesloten, soms een printer. Een COM-poort wordt ook wel seriële poort genoemd. Een computer heeft meestal ook nog een parallelle poort, waarmee parellelle communicatie kan worden verzorgd.
USB4 is de versie, USB-C is de aansluiting. Er zijn dus ook USB 2.0 en USB 3.0 C kabels. Maar, USB4 biedt wordt alleen ondersteund via USB-C. Een USB4 kabel is dus altijd een USB-C kabel, maar niet elke USB-C kabel is een USB4 kabel.
USB-C is sneller dan USB 3
USB-C heeft een hogere data-overdrachtsnelheid dan USB 3 / USB 3.0: USB 3.0 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 5Gb/s. USB-C heeft een maximale overdrachtsnelheid van 10Gb/s. Thunderbolt 3 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 40Gb/s.
USB 3.2. USB 3.2 werd geïntroduceerd in 2017 en de snelheid kon worden verdubbeld tot 20 Gbit / s. USB type C-stekkers zijn vereist, die vervolgens 10 Gbit / s per richting verzenden in de multi-lane-methode over twee paar draden.
Usb 1 tot en met 3.0 waren er in twee types: a en b. Type-a is de grote usb-connector die onder andere op je computer, toetsenbord en externe harde schijf zit. Deze connector is bedoeld voor de usb-master of usb-host. Type-b wordt gebruikt voor de clients (in usb termen de slaves), de printers, scanners en de rest.
USB - Universal Serial Bus - is een standaard voor het aansluiten van apparatuur zoals printers, scanners, webcam's, digitale foto toestellen, toetsenbord, muis, harddisk, etc. Het was de bedoeling dat het alle aansluit problemen bij de PC zou moeten opheffen ...
De oude standaarden USB 3.1 generatie 1 (4,8 Gbit/s) en generatie 2 (10 Gbit/s) worden vanaf nu ook USB 3.2 genoemd. Ze blijven hun generatie-aanduiding houden. De nieuwe generatie wordt echter niet generatie 3, maar generatie 2×2 genoemd. Een verwijzing naar de twee aderparen die in de kabel gebruikt worden.
Apple telefoons hebben namelijk hun eigen aansluiting, de Lightning aansluiting. Android telefoons hebben een Micro-USB of USB-C aansluiting. De Micro-USB aansluiting is eigenlijk een kleine versie van de USB versie. Doordat de aansluiting kleiner is kan deze aansluiting perfect gebruikt worden bij telefoons.
Bij het aansluiten van een kabel heb je te maken met een zogenaamd male en female gedeelte. Met male wordt de aansluiting bedoeld met de uitstekende pinnetjes. De female aansluiting heeft de inkepingen die passen bij de bijbehorende male aansluiting.