Je mag zelf kiezen welke smaak je er aan geeft. Eiken en paling gaan goed samen. Beuken en makreel passen ook goed bij elkaar. Een combi van beuken en eiken wordt vaak gebruikt voor forel maar ook voor paling.
Als de forel goed droog is, kan je de forel gaan roken en garen. Dat kan gelijktijdig. Stook het vuurtje iets op zodat je een temperatuur in je kast krijgt van rond de 70 graden Celsius. Strooi wat rookmot op je vuurtje en doe de deur en/of deksel dicht.
Rookhout voor palingrokerijen
Eikenhout is een harde houtsoort waar de meeste palingrokerijen paling mee roken. Eikenhout heeft veel voordelen; het brandt lang, rookt veel en het ruikt nog eens heerlijk.
Maar je zou natuurlijk ook je culinaire handjes eens kunnen laten wapperen door het rookhout even te laten weken in wijn, bier, vruchtensap of misschien wel whisky. Een half uurtje weken is vaak al voldoende. Als je rookhout weekt in vocht dan moet het vocht eerste verdampen voordat het hout zelf gaat roken.
Hickory bbq hout geeft een intens en sterk rookaroma, wat sommigen zouden omschrijven als 'bacon-achtig'. Het combineert dan ook goed met roken van spek en ander varkensvlees. Vanwege het sterke rookaroma wordt hickory rookhout met name gebruikt bij de vleessoorten die van zichzelf ook al veel smaak bevatten.
Kies het juiste hout.
Eikenhout geeft een zeer doordringende houtsmaak, terwijl beuken-, appel- en kersenhout subtieler zijn. Ook hickory (hout van een boom uit de okkernootfamilie) wordt vaak gebruikt om te roken.
Rookhout chunks
Vlees kan ongeveer 3 uur rook opnemen, dus met chunks hoef je minder vaak de BBQ te openen en te sluiten waarmee de temperatuur constanter blijft.
Leg de forellen op de indirecte kant van de BBQ. Gooi een klein handje rookhout op de kolen en sluit de deksel. Na ongeveer 30 minuten is de forel klaar. Mocht je twijfelen dan kan je de kerntemperatuur checken.
Bak de forel gedurende 5 minuten aan beide kanten. Je kunt heel makkelijk zien als de forel gaar is, want dan valt het vlees makkelijk van de vis.
Voor je start met roken is het belangrijk om de vis te pekelen. Dit verlengt de houdbaarheid en je brengt de vis op smaak met zout en kruiden/specerijen. Dit kun je doen door de vis in te smeren met een zout en kruidenmengesel, maar je kan het ook in een zoutbadje leggen. Dit is de meest gebruikte manier.
Eik rookchips zijn de meest veelzijdige rookchips en met de meeste vleessoorten prima te gebruiken. Eik geeft een milde rook zonder nasmaak en geeft de gerookte producten een mooie gerookte kleur. Goed voor het roken van rood vlees, vis en wild. Eik rookhout is eveneens perfect geschikt voor het roken van ribbetjes.
Stap 1: Maak de rookoven gereed voor gebruik
Verdeel 2 eetlepels rookmot op de bodem van het rookoventje. LET OP: Niet op een hoopje, anders verbrandt het onderste deel van de rookmot. Vervolgens kun je (indien gewenst) een snufje vuurkruiden toevoegen en over de rookmot strooien.
Wanneer u de plank recht boven het vuur plaatst kunt u hem waarschijnlijk maar één keer gebruiken. Als u hem naast de vlam legt, en de producten dus indirect laat garen, gaat de plank wat langer mee.
De paling wordt liggend gerookt (dus niet hangend zoals in een rookoven) en je hebt hiervoor een barbecue nodig die gesloten kan worden met een deksel. Gebruik altijd gepekelde paling voor de beste smaakbeleving.
Het vlees roken. Bereken de bereidingstijd. Hoe lang het duurt om je vlees goed te garen, is afhankelijk van hoe warm de roker is, het soort vlees en de afmeting van het vlees. Je moet rekenen op minstens 6-8 uur bereidingstijd, en soms op vele uren meer.
Bereiding. Stook de Atago op met een paar briketten of laat een klein houtvuur tot branden tot er gloeiende kolen over zijn. Strooi af en toe wat rooksnippers op de gloeiende kolen zodat je milde rookontwikkeling hebt. Je wilt je zalm maximaal 45 minuten in de rook hebben.
hickory {bijvoeglijk naamwoord}
taai {bn.}
Els rookmot is zoet en zacht van smaak. Deze soort is ideaal bij zalm, zeevruchten, varkensvlees en gevogelte.
Als je geen chunks in huis hebt kun je eventueel ook rooksnippers door de houtskool mengen. Steek de houtskool dan met 1 aanmaakblokje aan en verdeel het rookhout over alle houtskool. Of strooi elk half uur een nieuw handje houtsnippers op de houtskool.
Neem een flink stuk aluminiumfolie en leg hier een hoopje houtsnippers op. Vouw dit pakketje dicht en prik vervolgens rondom gaatjes in het aluminiumfolie. Zo kunnen de snippers wel ontbranden, maar zullen ze niet in één keer verbranden. Dit aluminiumfolie pakketje met rookhout leg je op de brandende kolen.
Bij Welkoop kun je rookhout voor je BBQ kopen in de vorm van houtsnippers, chunks of pellets.
Je plaatst de losse houtsnippers in de smokerbox en zet deze vervolgens op de kolen. De box wordt warm waardoor de rookmot gaat smeulen en roken. Afhankelijk van hoelang je het rookhout laat weken, duurt het tussen de 20 en 40 minuten voordat er rook uit de smoker box komt.