In de tweede helft van de zeventiende eeuw krijgen de twee grote zeevaartlanden Engeland en Nederland ruzie met elkaar over de handel. Dat leidt tot twee zeeoorlogen met Engeland (1652-1654 en 1665-1667). In 1672 is het weer raak en vallen Engeland en Frankrijk samen de Nederlandse Republiek aan.
In 1648 kwam er met de Vrede van Münster een einde aan de Tachtigjarige Oorlog. Samen met onder meer Engeland als bondgenoot eindigde deze Opstand in een Nederlandse overwinning.
Michiel Adriaenszoon de Ruyter (Vlissingen, 24 maart 1607 – Baai van Syracuse, 29 april 1676) was een Nederlands admiraal.
Michiel de Ruyter wordt, net als vele van zijn tijdgenoten, beschuldigd van slavenhandel. Dit is tamelijk ongenuanceerd en verdient vanwege het hardnekkige gerucht toelichting. Enerzijds kan gesteld worden dat de menselijke verhoudingen anders lagen dan nu. Maar dat verklaart niet alles.
Michiel de Ruyter is Nederlands bekendste zeeheld. Hij is vooral bekend geworden door zijn rol in belangrijke zeeslagen. In gevechten bleek hij te beschikken over een uitstekend strategisch inzicht. Vanwege zijn successen werd hij benoemd tot opperbevelhebber van de Nederlandse vloot.
Michiel de Ruyter is in de herinnering blijven voortleven door zijn rol in belangrijke zeeslagen in de zeventiende eeuw. In gevechten tegen Spanjaarden, Fransen, Engelsen en kapers muntte hij uit door een uitstekend tactisch inzicht.
In de zeventiende eeuw voerde Michiel de Ruyter het bevel over de vloot van de Republiek. Na menig zeeslag kwam hij als overwinnaar uit de strijd.
Op 21 augustus 1673 verslaat de Nederlandse vloot, onder bevel van luitenant-admiraal-generaal Michiel de Ruyter, de Frans-Engelse vloot bij Kijkduin. De slag vond plaats bij het hoge uitkijkduin nabij Den Helder, door de Engelsen wordt deze slag daarom ook de Battle of Texel genoemd.
De Ruyter behaalde op 23 augustus 1652 de eerste overwinning voor de Republiek tegen Engeland, in de Slag bij Plymouth. Een andere belangrijke overwinning boekte hij tijdens de Derde Nederlands-Engelse oorlog (1672-1674), de enige uit de Nederlands-Engelse oorlogen die door de Republiek werd gewonnen.
Maarten Harpertszoon Tromp was de eerste admiraal in de vaderlandse geschiedenis die van zijn bemanning de bijnaam “Bestevaer” kreeg.
De Nederlandse kaskrakers Michiel de Ruyter en Toscaanse bruiloft verdwijnen deze week van Netflix. Ook Ocean's 8, de vrouwelijke variant van de Ocean's Eleven-reeks, is binnenkort niet meer via de streamingdienst te bekijken.
Michiel Adriaenszoon De Ruyter wordt geboren op 24 maart 1607 in Vlissingen. Als elfjarig jongetje gaat hij voor het eerst de zee op. De Ruyter vecht mee tijdens de eerste drie Engelse zeeoorlogen en komt door zijn successen bekend te staan als zeeheld.
Tweede Engels-Nederlandse Oorlog (1665-1667)
In 1664 veroverde Engeland Curaçao, Nieuw-Amsterdam en de West-Afrikaanse factorijen, de basis van de Nederlandse slavenhandel. Michiel de Ruyter werd erop af gestuurd en wist de bezittingen terug te veroveren, maar in 1665 verplaatste de oorlog zich naar Europa.
Als extra drukmiddel besloot het Duitse oppperbevel daarom tot het bombardement op Rotterdam van 14 mei. Mede vanwege de dreiging met bombardementen op de steden Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Haarlem capituleerde in de nacht van woensdag 15 mei de Nederlandse land- en luchtmacht.
Michiel de Ruyter: de grootste zeeheld
Zijn rol in zeeslagen bepaalt het lot van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Bestevaêr is zijn koosnaam: beste vadertje – omdat hij zo goed is voor zijn bemanning. De Ruyter is zoon van een zeeman, later bierdrager.
De belangrijkste daarvan waren de Nederlands-Engelse oorlogen. In deze handelsoorlogen boekte De Ruyter zijn bekendste overwinningen. Daarnaast leidde hij in 1658 een bloedige expeditie tegen Zweden, die bedoeld was om de Nederlandse handel op de Oostzee veilig te stellen.
Sinds 2003 zijn er 117 oorlogen begonnen waarvan er 46 nog gaande zijn.
Hoeveel oorlogen heeft het meest oorlogszuchtige land ooit uitgevochten? Geen land heeft vaker oorlog gevoerd dan Groot-Brittannië. Volgens een berekening 109 keer. Vóór het ontstaan van de unie tussen Engeland en Schotland in 1707, waren de Engelsen 19 keer in oorlog.
Met meer dan 100 schepen, 4.245 stukken geschut en 20.000 zeelieden zet De Ruyter op 21 augustus bij Kijkduin (een hoog duin vlakbij het huidige Den Helder) de tegenaanval in. Er wordt verschrikkelijk gevochten, met als resultaat dat de Engels-Franse vloot 's avonds de aftocht blaast.
Op 29 april 1676 stierf luitenant-admiraal Michiel Adriaanszoon de Ruyter aan zijn door een Franse kanonskogel veroorzaakte verwondingen, na een onbesliste zeeslag in de Middellandse Zee. Het nieuws van zijn dood bereikte de Republiek in juni van dat jaar, maar zijn stoffelijk overschot arriveerde pas in februari 1677.
Het werd 'draaiersjongen' voor een weekloon van zes stuivers, in de touwslagerij van de Gebr. Lampsins.