Bladeren van linde, berk, haagbeuk, paardenkastanje, ratelpopulier, moerbeiboom, lijsterbes, esdoorn, els, hazelnoot, framboos, braam, vlier en druif kunnen worden gevoerd.
Als je je konijn iets te knagen wil geven, leg dan een tak van veilige boomsoorten in het hok. Veilige boomsoorten zijn onder andere de wilg, berk, beuk en eik.
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Minder geschikt voer voor konijnen:
Appels.
Wat mogen konijnen niet eten
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.
De bladeren van steenvruchten, zoals perziken, pruimen, enzovoort, moeten niet worden gevoerd, want deze bevatten giftige stoffen. In de bladeren en twijgen van de perzik komt blauwzuur voor. Acacia , hazelaar , beuk , linde , paardekastanje , populier , lijsterbes , berk , eik , sierbomen en -struiken.
Banaan bevat veel kalium, een overmaat aan kalium kan hartproblemen geven. Slechts een paar keer per week een plakje banaan is dan ook meer dan genoeg. Oud hard brood, wat konijnen heel lekker vinden, mag slechts met mate gegeven worden.
Is Pannenkoekplant Giftig Voor Huisdieren? (katten, honden, vogels, konijnen) De Pannenkoekenplant is niet giftig voor alle dieren. Het is dus geen probleem als jouw huisdier hier uiteindelijk aan knaagt.
konijnen vinden de geur van lavendel niet lekker. je zou bij de natuur winkel een flesje vloeibare lavendel kunnen kopen en daar wat van op die plek kunnen strooien.
Konijnen mogen bloemkool, het is juist goed voor ze! Konijnen hebben behoefte aan variatie in hun voedsel om een optimaal niveau van gezondheid te behouden.
Ja, konijnen kunnen tomaten eten. Echter, je moet alleen maar rijpe tomaat geven aan je huisdier konijn als een traktatie. U moet er ook rekening mee houden dat tomatenbladeren, -stengels en -planten giftig kunnen zijn voor konijnen en moeten worden vermeden.
Ja, een paprika valt onder wat een konijn mag eten. De meeste konijnen zijn zelfs dol op hierop. Houd wel rekening met het feit dat je alleen de paprika zelf mag voeren, dus niet de groene steel. Het binnenkrijgen van de pitjes is niet gevaarlijk of gezond.
Geef je konijn nooit groenten die je zelf niet meer zou eten: beschimmeld, bruin of (erg) verlept. Daar kan hij last van zijn darmen van krijgen. Dat geldt ook voor suikerrijke groenten zoals wortel en voor koolsoorten.
Konijnen hebben behoefte aan stro, hooi en hout om op te knagen.
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Konijnen zijn van nature planteneters. In de natuur eten ze dus alleen maar 'groenvoer'. Dat bestaat echter meestal uit gras, kruiden, bladeren van sommige bomen en struiken en boombast, allemaal groenvoer dat veel 'schraler' is dan onze gekweekte groenten en fruit.
Ze knagen op alles wat ze tegenkomen. Voor konijnen is dit een manier om hun leefomgeving te verkennen. Het is dus belangrijk om te vermelden dat het gaat om een natuurlijke reactie. Wel kan het knagen aan het hok een uiting van verveling zijn.
Daarnaast is het belangrijk het hooi, minimaal 1x per dag te verversen, dan blijft het het aantrekkelijkst voor het konijn en je kunt natuurlijk ook nog voor een kruiden variant kiezen om mee te beginnen.
Ja hoor, dat mag.
Een konijn mag vele soorten groenten eten, je geniet dus heel wat keuzevrijheid. We denken hierbij aan radijsjes (zowel de radijsjes zelf als het loof), broccoli, selder, klaver, paardenbloem (uiteraard pesticidevrij), andijvie, peterselie, waterkers, wortels en wortelloof.